helena blagne Dobra karma

58. rojstni dan Helene Blagne: začenja odmik od ...

urška-šobak Svet24.si

Zbirateljica pozabljenih receptov

cvikl legan xx Reporter.si

To so mastno plačane mednarodne službe za ...

koronavirus, testiranje, covid, slovenija Svet24.si

Hospitaliziranih je že manj kot 500 oseb, delež ...

Screenshot 2021-05-08 at 20.02.01 Necenzurirano

Zakaj imajo dan zmage raje v Berlinu kot pri nas ...

tjasa dobravec 1 Odkrito.si

Finančna nagrada ji je omogočila šolanje v tujini

Dejan Vunjak, sestra Tina in oče Branko Jovanović Vunjak - Brendi Njena.si

Dejan Vunjak počastil spomin na očeta Brendija

mu
mu
0 22.06.2020 10:58:38

IZPRIJENO rasistično sporočilo: Temnopoltemu zvezdniku v garaži obesili ZANKO, odzval se je tudi ON!

Profimedia
Bubba Wallace, dirkač Nascarja, najbolj priljubljenega avtomobilističnega dirkaškega prvenstva v Severni Ameriki, je prejel grožnjo s smrtjo. V njegovi garaži so neznanci pustili zanko, zlovešč simbol rasističnih tolp iz najbolj temnih obdobij zgodovine ZDA. Wallace je znan kot zagovornik boja proti policijskemu nasilju in za človekove pravice.

Nascar je v izjavi obsodil "grozno dejanje", do katerega je prišlo na Talladega Superspeedwayu v zvezni državi Alabama, na jugovzhodu ZDA.

Predstavniki ameriške avtomobilistične organizacije za dirke Nascarja so sporočili, da preiskujejo okoliščine dejanja, potem ko je bil afroameriški voznik Nascarja tarča grožnje, ko so v garaži ekipe 43 našli zanko.

Wallace, ki je edini Nascarjev temnopolti dirkač, je nedavno uspešno izpeljal kampanjo za prepoved konfederacijske zastave na dirkah.

Zastava, gre za simbol sužnjelastniške konfederacije, v katero so se združile sužnjelastniške južnjaške države in se odcepile od ZDA, kar je leta 1861 sprožilo državljansko vojno, je bila običajna na Nascarjevih krogih v južnjaških zveznih državah, čeprav je za mnoge boleč simbol suženjstva in rasizma.

"Jezni in ogorčeni smo in ne moremo dovolj natančno navesti, kako resno jemljemo to grozno dejanje. Začeli smo s takojšnjo preiskavo in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da prepoznamo odgovorne osebe in jih izločimo iz športa," so še navedli.

"Kot smo nedvoumno navedli, v Nascarju ni prostora za rasizem, in to dejanje samo krepi našo odločnost, da postane šport odprt in prijeten za vse."


Odzval se je tudi Wallace. Šestindvajsetletni dirkač je v izjavi na Twitterju incident označil za "gnusno dejanje rasizma", ki ga je pustilo "neverjetno žalostnega". "To me ne bo zlomilo. Ne bom popustil niti ne bomo popustili," je dejal.

"Bolno! Bubba Wallace, moj brat! Vedi, da nisi sam! Jaz ti stojim ob strani, prav tako vsi ostali športniki. Rad bi samo rekel, da sem zelo ponosen na tvoje prizadevanje za spremembo v Ameriki in športu. NASCAR, čestitke tudi vam," pa se je glasilo sporočilo podpore, ki ga je prek Twitterja zapisal LeBron James.

V Severni Ameriki so dirke serijskih dirkalnikov najbolj priljubljena dirkaška avtomobilistična kategorija. Dirke potekajo pretežno na ovalnih dirkališčih, dirkalniki spominjajo na produkcijske avtomobile, toda v resnici so namensko zgrajeni dirkalniki, ki ustrezajo strogim pravilom. Najpomembnejše združenje kategorije je Nascar.

V začetku tega meseca je Nascar prepovedal konfederacijsko zastavo na vseh dirkah, potem ko so ZDA zajeli množični protesti po nasilni smrti Georgea Floyda.

"Spravite jih od tu. Tukaj za njih ni prostora," je Wallace za CNN obrazložil zahtevo za odstranitev spornih zastav. "Nihče se ne bi smel počutiti nelagodno, ko pride na dirko v Nascarju. Začne se z zastavami Konfederacije."

Toda pred nedeljsko dirko v Talladegi je majhno letalo preletelo dirkaško stezo in za seboj vleklo konfederacijsko zastavo in transparent, na katerem je pisalo "Defund Nascar", je poročal CNN. Torej odvzemite sredstva Nascarju. Gre za odziv na pozive proti policijskemu nasilju Defund the Police, torej odvzemite javni denar policiji.

Dirko so v nedeljo odpovedali zaradi vremena. Izpeljali naj bi jo danes.

Članki iz rubrike