Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ou
ou
0 07.11.2018 10:17:10

Kako tvegano živite? Preverite s testom ...

V prav vsakem članku o zdravem načinu življenja lahko preberete, katere so tiste dobre navade, ki vplivajo na zdravje: zdrava prehrana, dovolj spanja, obvladljiva količina stresa, osrečujoči medsebojni odnosi, čim manj slabih razvad, kot sta kajenje in alkohol, ter seveda čim več gibanja.

Koliko gibanja je dovolj?
Zdravniki in športni strokovnjaki pravijo, da mora odrasel človek za ohranjanje zdravja poskrbeti dvakrat do trikrat na teden z dvema oblikama vadbe:

- Z aerobno vadbo, ki pospeši srčni utrip, kot so hitra hoja, tek, kolesarjenje, tenis, plavanje, timski športi, pohodništvo … Namen vadbe je povečati srčni utrip za 50 do 60 odstotkov utripa v mirujočem stanju.

Ali se med vadbo še lahko pogovarjate ali si zapojete pesem? Potem ste še v območju aerobne vadbe in mišicam še uspete zagotoviti dovolj kisika, ob tem pa se iz njih odvajajo toksini in mlečna kislina. Tako krepite moč srca in ožilja, povečujete dihalne zmožnosti ter skrbite za imunski sistem.

- Z vajami za moč in fleksibilnost, ki morajo biti sestavljene tako, da krepijo vse mišične skupine (noge, roke, kolki, hrbet, prsni koš in ramenski obroč). To so lahko vaje, kjer vadite z lastno težo, dvigovanje uteži, vaje za raztezanje, joga … Telo s staranjem že v dvajsetih letih začne izgubljati mišično maso, zato je vsekakor dobro, da delate vaje za moč. Pozitiven učinek teh vaj je pospešen metabolizem, ohranjanje gibljivosti sklepov in vezi ter vzdrževanje mišične mase.

Pozitivnih učinkov vadbe pa je še več. Ni zanemarljivo, da se ob telesni aktivnosti izločajo endorfini, ki vplivajo na dobro počutje, mimogrede pa krepite imunski sistem. To vam pomaga, da vas v posteljo ne položi prva jesenska viroza. Zmerna telesna vadba pa je tudi najboljša dolgoročna zaščita pred srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo ...

Bi radi preverili, kako tvegano živite? Preverite s testom, svoj rezultat pa lahko primerjate z drugimi, ki so reševali test.


A ni vseeno, s katerim športom se ukvarjate
Mnogi pa se s športom ne ukvarjajo le zaradi zdravja, pač pa tudi zato, ker v njem najdejo izziv, izkusijo tveganje, preverjajo svoje reakcije in odzive, uživajo v adrenalinu. Toda, če tveganje prevedemo v številke, se izkaže, da je tveganje tudi nevarno. Statistika kaže, da so športi s povečanim tveganjem denimo kanjoning, jadralno letalstvo, športno padalstvo in letenje z zmajem, borilni športi, športi v vodi, kot sta jadranje in potapljanje, pa tudi športi z orožjem in še bi lahko naštevali.

To pa so tudi športi, ki jih kot tvegane razume zavarovalnica, zato vplivajo na izračun premije za življenjsko zavarovanje. Ob sklenitvi življenjskega zavarovanja namreč ni vseeno, kakšen je vaš življenjski slog, kakšne so vaše dobre navade in slabe razvade, ključni dejavniki, ki vplivajo na izračun premije, pa so starost, indeks telesne mase, morebitna povečana nevarnost poklica, ki ga oseba opravlja, ter morebitne nevarne prostočasne dejavnosti ali športi.

Koliko bi potrebovali vaši bližnji, če bi se vam zgodilo najhujše? Preverite s spletnim kalkulatorjem.

Članki iz rubrike