Klemen Janežič - OBREZ!!! Odkrito.si

Znan Slovenec na urgenci s hudimi poškodbami

novi sad umor Svet24.si

Masaker v Srbiji: Mirjano ubil zaradi ljubosumja ...

mihael žmahar Petisvet.si

KAR SE RAZTEZA ONSTRAN ZAVEDANJA, JE OSUPLJIVO

zzzs Svet24.si

Dodatne plenice in posteljne predloge ljudem z ...

Timmelsjoch, gorski prelaz, sneg Svet24.si

FOTO in VIDEO: Tako se v Alpah počasi prebijajo ...

Lady Marmalade 3 Njena.si

Tako lepo družinico ima slovenski voditelj

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Tu so nastali krvavi posnetki Helene Blagne

STA
STA
0 05.11.2018 15:14:08

Novomeški velodrom dokončno nared januarja prihodnje leto

Prenovo pred 22 leti zgrajenega kolesarskega velodroma v Češči vasi pri Novem bodo zaradi nepričakovane lesne gobe na konstrukciji kolesarske steze po besedah župana Gregorja Macedonija končali januarja prihodnje leto. V prenovljenem in pokritem vadbeno-olimpijskem centru bodo kljub temu v ponedeljek pripravili osrednjo prireditev Štukljevega leta.

Macedoni je ob robu današnje predstavitve osrednjih prireditev ob 120-letnici rojstva olimpionika in novomeškega rojaka Leona Štuklja povedal, da so gradbena dela v novi dvorani olimpijsko-vadbenega centra končali v celoti.

Tam zdaj urejujejo le še športni del oz. prenavljajo kolesarsko stezo, katere nosilna konstrukcija je bila v precej slabšem stanju, kot so predvidevali. Tamkajšnja dela jih sicer pri izvedbi osrednje prireditve Štukljevega leta ne bodo ovirala, je še zagotovil Macedoni.

Po podatkih novomeške občine so sicer na velodromskem ovalu zgradili novo podkunstrukcijo in ga pokrili z dvomembransko streho. Končali so tudi dela na atletski stezi.

Celoten prenovitveni podvig naj bi skupaj z davkom stal nekaj manj kot štiri milijone evrov. Mestna občina Novo mesto si je za prenovo in nadgradnjo velodroma do zdaj zagotovila nekaj manj kot 600.000 evrov podpore. To bosta prispevala ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacija za šport.


Nastajajoči olimpijski vadbeni center za kolesarstvo, atletiko ter triatlon bo imel 200-metrsko štiristezno atletsko krožno progo, osem 60-metrskih sprinterskih stez, progi za skok v daljino in višino, skakališče za skok ob palici in metališče za suvanje krogle.

Ob dvorani za približno 500 gledalcev, ki so zgradili po tovrstnih mednarodnih zahtevah, novomeško občinsko vodstvo predvideva kasnejšo gradnjo plavalnega bazena, celotna ponudba pa naj bi omogočila delovanje vadbenega središča, ki bi v trikotniku Dunaj-Beograd-Milano zapolnil tovrstno praznino.

Leseni velodrom v Češči vasi pri Novem mestu so sicer zgradili zaradi potreb tamkajšnjega mladinskega svetovnega prvenstva v kolesarstvu leta 1996, kasneje pa je zaradi zunanjih vremenskih vplivov začel propadati. Ministrstvo za obrambo je tamkajšnje zemljišče leta 2013 predalo novomeški občini, ki je temu v zameno izročila več občinskih zemljišč na območju novomeške Vojašnice Franca Uršiča. Velodrom so do prenove uporabljali le kolesarji.

Mestna občina Novo mesto se je sicer skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, z Olimpijskim komitejem Slovenije, z atletsko, s kolesarsko in triatlonsko zvezo lansko jesen zavezala, da prenovljeni velodrom nadgradijo v "nacionalno in mednarodno pomemben vadbeni center" kolesarstva, atletike in triatlona, so še sporočili z novomeške občine.

Tropski les za prvotno kolesarsko stezo novomeškega velodroma so uvozili iz ekvatorialne Afrike.

Članki iz rubrike