Luka Šulić in Tamara Zagoranski 3 Odkrito.si

Obžaluje! Tega si ob rojstvu hčerke Luka Šulić...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za četrtek, 27. junija

poslanstvo Petisvet.si

Ozavestimo, zakaj smo bili poslani na Zemljo

Jago, Peter Rančigaj Svet24.si

Ganljiv zapis slovenskega policista: Bil sem ...

LPD_lezeca Svet24.si

To so novi kralji in kraljice šova Ljubezen po ...

aljaz1 Njena.si

Zvezdnik Usodnega vina odigral zadnjo predstavo

Mirjam Poterbin 2 Njena.si

Američani spet obsedeni z Dončićevo mamo

ou
ou
0 13.09.2018 12:00:54

To soboto v Planici spet tečemo na letalnico bratov Gorišek! Red Bull 400, Planica 2018

To soboto je v Planici tekaški praznik. Natančneje, praznik tistih, ki se bodo pomerili v teku na najlepšo letalnico na svetu, letalnico bratov Gorišek. Tekmovanje Red Bull 400 se bo v dolini pod Poncami zgodilo že šestič, velja pa za najtežjo preizkušnjo med vsemi, ki nosijo to ime. Odvijajo se po vsem svetu, prva pa se je zgodila pred sedmimi leti v Avstriji.

Ko se je nekaj gorskih in "stopniščnih" tekačev lotilo letalnico na Kulmu uporabiti vzvratno, od spodaj navzgor, verjetno niso imeli pojma, kako popularno tekaško disciplino so izumili. Že naslednje leto je dirka prišla tudi v Planico, od takrat pa je tekmovanje preraslo v družbo 17 tekmovanj po vsem svetu. Planiška, še posebej po prenovi letalnice, ostaja najbolj prestižna lovorika, temu primerno pa raste tudi udeležba. Lani je v najhujšem možnem vremenu, ob hudih nalivih, ki so progo spremenili v drsalnico, vznožje letalnice pa v jezero zavidljivih mer, tekmovalo skoraj 1.000 tekačev. V lepem vremenu bi jih bilo seveda več. Letos so organizatorji sonce rezervirali že dolgo vnaprej, da se jim slučajno spet ne izmuzne in kot kaže jim je uspelo. Nekaj dežja se pričakuje v petek, v soboto pa napovedi kažejo na jasno in ravno prav toplo vreme.

Prijave na tekmovanje se sicer zaključijo danes zvečer, prijavljenih pa je že okoli 1.100 tekačev!

Red Bull 400 je v osnovi tek na 400 metrov.

Mnogi pravijo, da najtežji od vseh! Gre namreč za povsem drugačno tekaško preizkušnjo, ki ni gorski tek in ni tek po stopnicah. Je v bistvu tekaško trpljenje na kvadrat, ko se po strmem doskočišču in zaletišču prebijaš navzgor. Mnogi le za čast in slavo, ki jo prinese kljukica ob opravljenem osebnem cilju, drugi gredo na zmago. Večina tekmovalcev se do cilja pravzaprav priplazi po vseh štirih. A zadovoljstvo na vrhu je tako veliko, da se tekmovalci iz leta v leto vračajo in vztrajno množijo.

Poglejte nasvete lanskega zmagovalca in rekorderja teka v Planici, Luke Kovačiča in pogovor s trenerko funkcionalne vadbe, Rebeko Fink:


Luka
Rebeka

Letalnica bratov Gorišek je najtežji tekaški izziv.

Leta 2014 prenovljena letalnica bratov Gorišek velja za najtežjo med vsemi prizorišči predvsem zaradi intenzivnosti. Pred prenovo je bilo sicer doskočišče z 38 stopinjami strmejše na enem delu, drugače pa občutno položnejše, danes pa je strmina precej konstantna, doseže nekaj več kot 35 stopinj, a skoraj ne pade pod 30. Razen na hrbtišču in izteku, seveda. S tem in zaletiščem, ki se v zrak poganja s prav tako 35 stopinjami, tvori skoraj enoten naklon čez več kot 70% teka. Ob tem je višinska razlika proge kar 202 metra, spet največ med vsemi tekmovanji Red Bull 400, in to mora tekač premagati v teku dolžine 400 metrov.

Tekmovati bo tudi letos mogoče posamezno ali v štafetah 4x100 metrov. Dodatna in zelo zanimiva kategorija v preteklih letih so bile gasilske štafete 8x50, letos pa so organizatorji možnost sodelovanja v tej kategoriji razširili na vse uniformirane službe, spremenili koncept v ekipe po štiri (4x100 metrov) in jih poimenovali poklicne. Število teh štafet je omejeno na 50.

Trenutni rekord planiške naprave je lani postavil Luka Kovačič. Na vrh je pritekel s časom 5 minut in 5 sekund. S tem je močno popravil rekord Turka Ahmeta Arslana, ki je leta 2015 tekel 5 minut in 20 sekund. Arslan je imel tudi rekord naprave pred prenovo, ko je leta 2012 za vzpon porabil 5 minut in 2 sekundi. Pri ženskah je do sedaj najhitreje na vrh pritekla Italijanka Valentini Belotti, leta 2016, s časom 6:20.

Značke: red-bull, planica

Članki iz rubrike