franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 16.10.2014 07:27:45

David Rodman: Soigralec po manjšem prepiru z varnostnikom v zapor

Arsen Perić
David Rodman je v zadnjih letih eden vidnejših posameznikov hokejske izbrane vrste. Z njo je nastopil tudi na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom sestavljal udarno napadalno trojko.

Mlajši od bratov Rodman je v Rusiji v statistiko vpisal tri podaje. Kar zadeva klubsko kariero, je 31-letni Rodinčan tretjo sezono član švedskega drugoligaša Oskarshamna. Gre za manjši klub, ki prihaja iz istoimenskega mesta na jugozahodu države. Pred tem je na domačem prizorišču igral za Jesenice, v tujini pa se je preizkušal že v Kanadi, Avstriji in Nemčiji.

DAVID RODMAN
rojen: 10. september 1983
šport: hokej
država: Švedska (Oskarshamn)
klub: Oskarshamn


Kako je prišlo do tega, da ste se pred tremi leti odločili kariero nadaljevati na Švedskem?
Pred tem sem bil dve sezoni na Dunaju, ta zgodba se je končala, zato sem iskal novega delodajalca. Če povem po pravici, nisem imel veliko možnosti izbire, saj je ponudba Oskarshamna prišla zelo zgodaj. V klubu so potrebovali hiter odgovor, tako da sem se hitro odločil za odhod na Švedsko.

V Oskarshamnu ste tretjo sezono, vmes ste eno igrali v nemški drugi ligi. Očitno ste se pred tremi leti pravilno odločili.
Ne vem, še najbolj pravilno bi bilo, če bi rekel, da sem se po eni strani dobro odločil, po drugi pa ne. (smeh) Določene stvari so mi na Švedskem všeč, kar zadeva kakovost hokeja, ki se tu igra, je boljša kot v ligi EBEL. Kar zadeva samo življenje, pa je vse skupaj malo težje.

Kje je največja razlika, če primerjate ligo EBEL in švedsko drugo ligo?
V hitrosti. V določenih pogledih je švedska druga liga boljša, po drugi strani pa v njej ne igra toliko izkušenih igralcev kot v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Vendar je skupno gledano težavnost lige na Švedskem večja.

Največja razlika med švedsko drugo ligo in ligo EBEL je v hitrosti. Po drugi strani pa v njej ne igra toliko izkušenih igralcev kot v razširjenem avstrijskem prvenstvu.


Je tudi na Švedskem nogomet bolj priljubljen od hokeja?

Težko vprašanje, mislim, da sta oba športa po priljubljenosti na približno enaki ravni. Če Malmö igra ligo prvakov, potem je v tistem trenutku nogomet bolj aktualen, če se kaj podobnega dogaja v hokeju, pa ima prednost ta. Hokej je na Švedskem res zelo priljubljen.

Kako ste se navadili na življenje na Švedskem, se precej razlikuje od življenja v Sloveniji?
Precej se razlikuje od mesta do mesta. Oskarshamn je manjše mesto ob obali. Okoli mesta ni ničesar, tako da tu ni veliko za početi. Ker je ob obali, je normalno, da se v njem več dogaja poleti. Pozimi pa je bolj podobno mestu duhov, mrzlo je, zgodaj se stemni in ljudje se posledično bolj zadržujejo doma.

Se je bilo težko navaditi na mraz?
Mesto leži na jugu države, in kar zadeva vreme, je podobno kot v Sloveniji.

Ste imeli na Švedskem kaj težav s komunikacijo?
Ne, vsi odlično govorijo angleško, tako da glede tega res ni bilo nobenih težav.

Koliko švedščine že govorite?
Bolj malo. (smeh) Ko trener na sestanku govori v švedščini, nekaj razumem. Ampak da bi sam kaj povedal v švedščini, toliko pa še ne znam.

Do zdaj ste igrali v Kanadi, Avstriji, Nemčiji, na Švedskem, kje se najbolje počutite?
Življenje je bilo najboljše v Avstriji. Kar zadeva hokej, težko ocenim, saj je pri tem treba upoštevati več dejavnikov. Zdi se mi, da je po tej strani vseeno najbolje na Švedskem, hokej je na zelo visoki ravni in tu tudi najtežje zbiram točke. (smeh)

Oskarshamn je malo oddaljen od vseh pomembnejših poti. Tudi ko potujemo z družino, se z Brnika najprej odpravimo na Dansko, v København. Od tam se z vlakom vozimo štiri ure do Kalmarja, nato pa nam ostane še ura vožnje z avtom do Oskarshamna.


Torej še vedno napredujete.
Da, to je moja želja, čeprav sem star že 31 let. (smeh)

Kakšno mesto je Oskarshamn?
V Oskarshamnu živi približno dvajset tisoč ljudi, mesto pa leži ob morju. Hamn pomeni pristanišče, tako da je že iz imena razvidno, da gre za pristaniško mesto. Vreme je dokaj podobno našemu, poleti je tu res lepo in takrat lahko počneš veliko stvari. Pozimi pa je bolj prazno.

Kaj delate, ko imate prosti čas?
Trenutno mi je malo dolgčas, ker sem še sam. Ko pride družina, me hčerki kar zaposlita in takrat mi ni dolgčas. (smeh)

V katerem delu mesta živite?
Do središča mesta potrebujem približno petnajst minut hoje.

Živite v stanovanju ali v hiši?
V stanovanju.

Vam ga je priskrbel klub ali ste ga morali poiskati sami?
Stanovanje mi je priskrbel klub.

Kako veliko je stanovanje in koliko znaša najemnina?
Težko rečem, koliko znaša najemnina, ker jo plačuje klub in s temi stvarmi nimam stika.

Kakšne pa so cene nepremičnin?
Kolikor sem uspel videti, se mi zdi, da so nepremičnine malo cenejše kot v Sloveniji. Seveda je cena odvisna tudi od lokacije. Ampak kar zadeva Oskarshamn, se mi zdijo cene kar ugodne.

Je vaš sosed tudi kateri od vaših soigralcev?
Da, za sosede imam kar nekaj soigralcev, dva Kanadčana, Američana in Šveda.

Ali drugi sosedi vedo, da ste hokejist?
Za soigralce vem, da vedo, za druge pa nisem prepričan. (smeh)

Vas ljudje prepoznajo, če se sprehodite po mestu?
Zdi se mi, da zdaj pa kar vedo, saj sem tu že tretje leto. Prvo leto ni bilo tako, ampak zdaj me malo bolj prepoznajo.

Ko sem bil tu prvo leto, je bil v mestu festival in s fanti smo ga obiskali. Eden od soigralcev se je zapletel v manjši prepir z varnostnikom, nič takega ni bilo, vendar so ga kljub temu policisti aretirali, in noč je moral preživeti v zaporu. (smeh)

Imate zaradi tega kakšne ugodnosti?

Včasih, ko gremo s soigralci po treningu na kosilo, dobimo deset odstotkov popusta, drugih ugodnosti pa ni. (smeh)

Imate na voljo klubski avto?
Da, imam.

Kakšni vozniki so Švedi?
Švedi se na splošno zelo držijo predpisov. To se vidi že v trgovini, na primer, ko čakaš v vrsti in se odpre nova blagajna, vsi še naprej čakajo v isti vrsti. So zelo potrpežljivi in prav nič drugače ni niti na cesti.

So vas že kdaj ustavili policisti?
Ne, policisti me še niso ustavili.

So na Švedskem visoke kazni za prometne prekrške?
Joj, tega pa ne bi vedel, ampak če bi ugibal, bi rekel, da so.

Kakšen je vozni park na Švedskem?
Na cesti je veliko volvov, drugače pa je vozni park zelo podoben tistemu, ki ga imamo v Sloveniji.

Koliko stane liter bencina?
Liter bencina je malo dražji kot v Sloveniji, stane 14 kron, to je malo več kot evro in pol.

Med mesti so velike razdalje, kako so videti gostovanja?
Ravno zdaj gostujemo. V ponedeljek smo startali ob 9.30 in smo prišli na cilj ob sedmih zvečer. Včeraj smo imeli tekmo, po njej prespali, danes pa se vrnemo domov. Potovanja so kar dolga, določena trajajo od štiri do šest ur. Za dve gostovanji potrebujemo približno osem ur, eno pa opravimo tudi na sever države v bližini finske meje, kamor gremo z letalom. Tudi letos imamo tak razpored, da imamo eno tekmo doma in eno v gosteh, tako da smo veliko na poti, kar je lahko naporno.

Kakšne so ceste?
Ceste so urejene, samo Oskarshamn je malo oddaljen od vseh pomembnejših poti. Tudi ko potujemo z družino, se z Brnika najprej odpravimo na Dansko, v København. Od tam se z vlakom vozimo štiri ure do Kalmarja, nato pa nam ostane še ura vožnje z avtom do Oskarshamna.

Kako Švedi poznajo Slovenijo?
V hokejskih krogih nas v zadnjih letih kar dobro poznajo. Pred tremi ali štirimi leti je v tej ligi nastopalo kar nekaj Slovencev. Poleg tega smo igrali na olimpijskih igrah, kar je bila zelo dobra reklama za našo državo.

Ste se na Švedskem srečali s kriminalom? Ste doživeli kakšno neprijetno izkušnjo, ki ni povezana s hokejem?
Ne, nobene neprijetne izkušnje nisem doživel. V zvezi s tem lahko povem anekdoto, po kateri boste videli, da policisti zelo hitro koga aretirajo. Ko sem bil tu prvo leto, je bil v mestu festival, ki smo ga s fanti obiskali. Eden od soigralcev se je zapletel v manjši prepir z varnostnikom, nič takega ni bilo, vendar so ga kljub temu policisti aretirali, in noč je moral preživeti v zaporu. (smeh)

Zelo so navite cene alkohola in tobaka. Na primer pivo v lokalu stane približno sedem evrov. Kar zadeva cene v trgovini, pa so precej podobne našim.

Se močno pozna gospodarska kriza, je na ulici veliko brezdomcev, beračev?
Oskarshamn je tako majhno mesto, da teh stvari tu nisem opazil. Drugače pa je v Stockholmu, kjer je na cesti precej brezdomcev in beračev. Več jih je, kot bi pričakoval, in glede tega sem bil kar presenečen.

Kako vam je všeč švedska hrana?
Bolj mi je všeč slovenska hrana, ampak tudi s švedsko ni nič narobe.

Torej ni bojazni, da bi se tam zredili?
Ne, to pa ni. (smeh)

Kakšen delovni čas imajo trgovine, je podoben kot pri nas?
Večja trgovina, ki je podobna našemu Mercatorju, je vsak dan odprta do desete ure zvečer, tudi ob nedeljah. Kar zadeva alkohol, ga prodajajo le v trgovinah, ki so namenjene izključno temu (liquor store, op. p.), ampak te imajo svoj delovni čas. Mislim, da so ob koncu tedna celo zaprte.

Ste v trgovinah naleteli na kakšen slovenski izdelek?
V trgovini obstaja oddelek, kjer prodajajo artikle iz bivše Jugoslavije, tako da je tam precej izdelkov iz naših prostorov, videl sem kokto, cedevito, čokolino ...

Kakšna je razlika v cenah, če jih primerjamo z našimi trgovinami in restavracijami?
Luksuz je precej dražji kot v Sloveniji. Hrana v restavracijah je dražja, zelo navite so cene alkohola in tobaka. Na primer pivo v lokalu stane približno sedem evrov. Kar zadeva cene v trgovini, pa so precej podobne našim. Nekatere stvari so sicer malo dražje, spet druge cenejše. Z družino v trgovini tu zapravimo približno toliko kot doma.

Če nekdo iz Slovenije pride k vam na obisk, kaj želi najprej videti oziroma kaj mu najprej pokažete?
V Oskarshamnu ni prav veliko za videti. Peljem jih na obalo, ki je zelo zanimiva, saj je bolj kamnita in zaradi tega malo posebna. Drugače pa ni veliko za pokazati, za to je treba iti v kakšno večje mesto.

Ali ste okusili nočno življenje v Oskarshamnu?
S soigralci smo že šli ven, ampak takrat je bilo zunaj zelo malo ljudi. Ne dogaja se prav veliko.

Se družite tudi z ljudmi izven hokejskih krogov?
Ne, z ljudmi izven hokeja nimam stikov.

Kar zadeva izbrano vrsto, je želja, da bi se na svetovnem prvenstvu uspeli obdržati v elitni skupini, na klubski ravni pa je za letošnjo sezono želja uvrstitev v končnico.

Ali berete švedske časopise?
Včasih jih malo prelistam, kaj več pa ne.

Morda poslušate švedsko glasbo?
Odkar sem tu, sta mi bili všeč dve pesmi in nič več. (smeh)

Ali gledate televizijo, imate urejene tudi slovenske programe? Ali imajo Švedi filme opremljene s podnapisi?
Da, urejene imam slovenske programe. Švedi imajo filme podnaslovljene. Ravno prejšnji teden sem bil v kinu, kjer so filmi opremljeni s podnapisi.

Kako bi opisali Švede?
Švedi so zelo prijazni in ustrežljivi. Kot sem povedal prej, so tudi zelo potrpežljivi, nikamor se jim ne mudi. Po drugi strani so pa malo bolj zaprti, nedružabni, držijo se bolj zase.

Kakšne pa so Švedinje?
O Švedinjah se govori, da so lepe, ampak tega v Oskarshamnu nisem imel priložnosti opaziti. (smeh) Res pa je, da je prebivalstvo tu malo starejše, verjetno se mladi ljudje izseljujejo, odhajajo na študij v večja mesta in podobno.

Kaj vas je najbolj navdušilo na Švedskem?
Navdušen sem nad tem, koliko hokejistov imajo Švedi. V prvi ligi igra dvanajst moštev, v drugi jih je štirinajst, v tretji pa kar 54. Gre za res veliko številko, ogromno mladih Švedov se ukvarja s tem športom.

Je kaj takega, kar vas tam moti ali pogrešate?
Če se osredotočim na hokej, je naš klub manjši, posledično proračun ni prav visok, kar vpliva tudi na organizacijo, ki bi lahko bila malo boljša. S povsem življenjskega vidika pa mi ni všeč, da se pozimi v Oskarshamnu ne dogaja skoraj nič.

O Švedinjah se govori, da so lepe, ampak tega v Oskarshamnu nisem imel priložnosti opaziti. (smeh) Res pa je, da je prebivalstvo tu malo starejše, verjetno se mladi ljudje izseljujejo, odhajajo na študij v večja mesta in podobno.

Stari ste 31 let, kakšni so vaši cilji za naprej?
Cilj je, da bi kar se da dolgo igral na visoki ravni, se pravi, da bi igral v dobri ligi. Poleg tega bi bil rad uspešen tudi z reprezentanco. Kar zadeva izbrano vrsto, je želja, da bi se na svetovnem prvenstvu uspeli obdržati v elitni skupini, na klubski ravni pa je za letošnjo sezono želja uvrstitev v končnico.

Ste kdaj razmišljali o tem, da bi po končani karieri živeli na Švedskem?
Ne, to pa nisem. Všeč mi je v Sloveniji, tako da za zdaj o tem nisem razmišljal.

Članki iz rubrike