baby lasagna Lady

Vsak tatu je bil premišljen

katarina braniselj Lady

Pobegnil s kraja nesreče

rok-snežič Necenzurirano

Zdaj vemo: Janša je lagal, Snežič je financer SDS

natasa pirc musar volodimir zelenski fb Reporter.si

Mini udar Nataše Pirc Musar in ukrajinski posli: ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

\"V mojem srcu ima posebno mesto, saj gre za eno meni najljubših stvaritev Revija Stop

Znani obrazi o najljubših poletnih melodijah

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 01.06.2024 07:00:37

Večer, ki bi lahko izbrisal leta trpljenja

Profimedia

Danes je na sporedu najbolj prestižna tekma v klubskem nogometu, ki prinaša ogromno zanimivih prepletov zgodb, vendar pa zaradi nesorazmerja moči med finalistoma lige prvakov globalna napetost pred obračunom v britanski prestolnici morda ni takšna, kot je bila ob tem času v prejšnjih sezonah.

Tudi v lanskem finalu, ko sta se za evropski prestol udarila Machester City in Inter, smo imeli povsem jasnega favorita, letos pa je tehtnica še bolj izrazito nagnjena na stran močnejše ekipe. Le redki verjamejo, da se lahko kraljevemu klubu iz Madrida proti nemškemu predstavniku, ki je v domačem prvenstvu končal šele na petem mestu, kaj zalomi. Vendar pa v taboru belega baleta ostajajo previdni.
Toni Kroos je že po koncu obeh polfinalnih dvodejank poudaril, da je Borussia Dortmund prehodila neverjetno pot ter da si je vozovnico za London priborila povsem zasluženo. Podobno retoriko je ubral tudi izkušeni italijanski strateg Carlo Ancelotti: "Pred nami je zelo zahtevna naloga in lahko vam zagotovim, da nihče v slačilnici ne razmišlja, da smo favoriti. Pomerili se bomo z vrhunskim moštvom, ki je izločilo tudi velikana, kot sta PSG in Atletico. Naš nasprotnik ima kakovost in izjemen odnos, zato se bomo morali zelo potruditi, da ga spravimo v težave."

Deloval je, kot bi stavke tvoril ob pomoči opornih točk in poleg tega storil vse za to, da bi, kolikor je le mogoče, varovance osvobodil bremena pričakovanj. Hkrati je bil pozoren na to, da ni izrekel česa takega, kar bi se mu lahko v primeru neuspeha vrnilo kot bumerang. Vseeno pa bomo danes, če ne bo v zadnjem trenutku prišlo do velikega zasuka, videli vsaj en odmik od njegovega prepoznavnega sloga, ki temelji predvsem na nekontroverznih potezah, zaradi česar se praktično nikoli ne znajde na udaru kritik: "Lunin si iz številnih razlogov zasluži mesto v prvi postavi, saj je zelo zaslužen za to, da smo se prebili do te faze, vendar pa ima veliko argumentov tudi Courtois, ki je preprosto najboljši vratar na svetu," je odgovoril 64-letni strokovnjak, ko so ga predstavniki sedme sile vprašali, kdo bo danes stopil med vratnici.

Praktično nobenega dvoma ni, da bo ta čast pripadla Realovemu glavnemu junaku pariškega finala izpred dveh let, ki pa po osemmesečni odsotnosti šele lovi pravi ritem. "Z žalostno vestjo sporočam, da se na najpomembnejšo tekmo v svoji karieri ne bom mogel pripravljati s soigralci," je navijačem namreč sporočil Ukrajinec, ki naj bi imel nekoliko povišano telesno temperaturo, zaradi česar ima prepoved stika z drugimi člani moštva, da jih ne bi okužil. Ker sočasno opravlja individualne treninge, mnogi dvomijo, da ima dejansko omembe vredne zdravstvene preglavice, in hkrati sklepajo, da gre za nekakšno teorijo zarote ter da je Lunin torej v prvi vrsti izoliran zato, da bi Carlo Ancelotti tako lažje upravičil nenavadno in zanj neznačilno odločitev.

"Vse, kar narediš, naj bo usmerjeno v cilj. Ta cilj imej ves čas pred očmi," je legendarna misel rimskega filozofa Seneke. In tokrat je mož, ki bo danes lovil svojo peto trenersko evropsko zvezdico, očitno ocenil, da ga bo lažje dosegel, če stori nekaj, zaradi česar bo nedvomno deležen številnih očitkov. "Ne skrbite, v finalu bom takšen kot vselej," sicer odločno zatrjuje Belgijec, ki se je torej šele pred kratkim vrnil po poškodbi kolena in v tej sezoni še nima svojega podpisa pri uspehih galaktikov. Kljub temu bo sinoči dobil priložnost ter se hkrati znašel tudi pod velikim pritiskom.

52-10-reus pm
Profimedia

V tekmečevem taboru upajo, da mu ne bo kljuboval, predvsem pa sanjajo o tem, da bi sezono, v kateri so imeli nemalo težav, zaokrožili sanjsko: "Naš cilj je preprost, želimo osvojiti pokal z velikimi uhlji. Mnogi ne verjamejo v nas in izpostavljajo, da je Real, ki ima 14 naslovov in je dobil zadnjih osem finalnih srečanj v tem tekmovanju, rojen za takšne večere, toda mi se na zgodovino ne oziramo. Pomembno je le, kaj se bo zgodilo na tej tekmi, pri tem pa bomo imeli pomembno besedo," samozavestno napoveduje Edin Terzić.

Nemec hrvaško-bosanskih korenin se je v lanski sezoni po velikem fiasku na tekmi z Mainzem v zadnjem krogu bundeslige, na kateri so njegovi varovanci zapravili možnost za prekinitev desetletne Bayernove tiranije, znašel v vrtincu čustvene tesnobe in bolečine. Vendar pa brez globokih ran in odvečne prtljage ni zanimive življenjske zgodbe, brez najgrših demonov ni najlepših angelov, brez najhujših porazov pa ni globine za občutenje najpristnejše radosti. "V življenju so trenutki, katerih spomin je dovolj, da izbrišejo leta trpljenja," je citat francoskega filozofa Voltaira. In prav do takšnih trenutkov bi se lahko vsi privrženci dortmundskega ponosa dokopali danes, če se bodo Terzićevi četi zložile vse kocke za nepričakovan odvzem velikega skalpa, s čimer bi pokvarili slovo nemškega reprezentanta in torej občasnega ljubljenca Tonija Kroosa ter hkrati še sanjski zaključek sezone nekdanjega junaka njihovih src, Juda Bellinghama.

Obup te pač naredi veliko bolj odprtega, ob številnih prejetih udarcih pa domišljija mnogih posameznikov začne zavijati proti smeri, da so boljši časi vendarle pred vrati in da je na vidiku nekaj velikega, velikanskega. Prav to je razlog, da v Porurju, proti vsej logiki tega sveta, vladata velik optimizem in prepričanje, da bodo milijonarji po dolgem obdobju zatišja vendarle dočakali veter, ki jih bo ponesel pod oblake. Ter da se bodo tako pod 133 metrov visokim lokom na Wembleyju veselili naslova evropskih prvakov! V tem primeru bi se Marco Reus po dvanajstih letih igranja v črno-rumenem dresu od Westfalna poslovil na najlepši možen način.

Značke: liga-prvakov, nogomet

Članki iz rubrike