asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

peter gregorcic ss Reporter.si

Prihaja »nekaj velikega«: Janša bo z ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Izbira obleke, ki najbrž ni naključna - tudi zaradi barv, ki so ustvarile neko celoto in sporočilo Odkrito.si

Foto zgodba: To najbrž ni bilo naključje

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 27.05.2024 15:06:34

Ali se po športnikih zgledujemo tudi, ko pride do upravljanj s tveganji?

Simon Marčič osebni arhiv.
Športniki in njihova predanost že tradicionalno predstavljajo zgled naši družbi. Po njih se zgledujejo športni navdušenci različnih starosti, spremljamo jih na njihovi športni poti in celo v zasebnem življenju. Kaj pa, ko pride do obvladovanja tveganj? So nam športniki zgled tudi takrat?

S tveganji se srečujemo vsak dan, zato je ključno, da vemo, kako jih obvladovati. Z njimi se soočajo tudi športniki, zlasti tisti, ki so svoje poslanstvo našli v tako imenovanih ekstremnih športih. Vanje med drugim uvrščamo ekstremni motorizem, lokostrelstvo, plezanje in veslanje, ki poleg različnih športnih okoliščin dodajajo tudi nepredvidljivost naravnih pojavov. Z nepredvidljivimi, tveganimi situacijami pa se lahko soočimo prav vsi, zato je pomembno, da smo nanje ustrezno pripravljeni.

Reševanje tveganj v puščavi
Simon Marčič, slovenski ekstremni motociklist, si je z desetimi nastopi na reliju Dakar pridirkal naziv slovenske legende Dakarja. Njegovi nastopi so sestavljeni iz nepredvidljivih situacij. Od ognja pod pokrovom motorja in močnega deževja do peklenske vročine. Kot pripoveduje Simon, sta ključnega pomena za pripravo na tvegane in nepredvidljive razmere fizična in psihična pripravljenost. »Ključno je upravljanje strahov in stresa ter ohranjanje osredotočenosti, ko si utrujen. Takrat največ tvegaš,« poudarja Simon in dodaja »usoden je lahko že nekajcentimeterski štrcelj.«

Tveganja – med športom in življenjem
Tako kot za uspešen športni nastop je za obvladovanje tveganj tudi v vsakdanjem življenju ključna priprava. Tveganja moramo prepoznati, vzpostaviti ustrezen odnos in se nanje ustrezno pripraviti. S tem lahko na različne načine zmanjšamo njihov vpliv. Kako do upravljanja s tveganji sploh pristopiti, pa Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) ozavešča skozi različne projekte in kampanje. S kampanjo Tveganja – med športom in življenjem SZZ ozavešča o različnih tveganjih in skozi pogovore s športniki sporoča, da nekaterih tveganj ne moremo povsem odpraviti, vseeno pa se lahko nanje ustrezno pripravimo in tako lažje obvladujemo.

Kako dodatno utrditi svoje znanje?
Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) z namenom izboljšanja finančne in zavarovalne pismenosti mladih izvaja projekt LIT (Lajf = igra tveganja). Dodatne brezplačne izobraževalne vsebine so na voljo na Instagramu @lajfjeigratveganja, Facebook strani, TikToku in spletni strani. Aktualne priložnosti za delo, izobraževalni dogodki, zabavne in poučne vsebine pa so vsak mesec zbrani v LIT novičniku za mlade (prijava na LIT novičnik).

Članki iz rubrike