Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
13.03.2015 11:58:31
Deli članek:

Zaključek prvega dela: Stopnica za stopnico

Razburljiv zaključek prvega dela državnega prvenstva se obeta, saj sta še vedno na voljo dve vstopnici za ligo za prvaka, kandidati zanju pa so štirje. Za dva torej ne bo prostora in se bosta morala zadovoljiti z ligo za obstanek ter se skoznjo skušati prebiti v končnico.

Eden od štirih kandidatov je Krka, za katero v teoriji niti ni pomembno, če se v ligo za prvaka ne bi uvrstila, saj bi se nato sprehodila skozi ligo za obstanek, praktično vseeno pa ji je tudi, s kom bi se v kateri fazi pomerila v končnici. Za naslov, ki je edini cilj, je pač treba premagati vse tekmece, zato ni pomembno, ali se sreča z Olimpijo že v četrtfinalu. Tudi tak scenarij bi bil v teoriji mogoč, a vanj ne gre verjeti. Veliko bolj verjetno je, da bo Krka v zadnjem krogu premagala Hopse na Polzeli in potrdila mesto med peterico, ki se bo v ligi za prvaka pridružila Olimpiji. Morda pa ji niti ne bo treba zmagati, če bo eden od tekmecev klecnil že prej.

Recimo Hopsi drevi v Domžalah. Helios Sunsi si želijo niz zmag podaljšati na štiri, drevišnja bi imela lahko pomembno vlogo tudi v nadaljevanju. Ekipe, ki bodo igrale v ligi za obstanek, bodo – v nasprotju s tistimi v ligi za prvaka, v kateri se vse točke brišejo in se tekmovanje začenja znova – točke prenesle v drugi del. A ne vseh, ampak le tiste iz medsebojnih tekem z moštvi, ki so v ligi za obstanek. Če Hopsom ne bo uspelo priti v ligo za prvaka, bo torej nocojšnji obračun štel tudi za drugi del. In to vesta trenerja obeh ekip. "Pričakujem trdo tekmo z zelo motiviranimi košarkarji na obeh straneh. Hopsi imajo še vedno svojo računico okoli napredovanja v ligo za prvaka, zato je njihov cilj v Domžalah jasen. Na drugi strani tudi nam zmaga lahko prinaša veliko. Polzeljani so na zadnjih dveh tekmah pokazali izjemno učinkovitost v napadu, na nas pa je, da ta problem pametno rešimo, če želimo doseči cilj," pravi strateg Domžalčanov Gašper Okorn, podobno govori njegov kolega na klopi Hopsov Vladimir Rizman: "Pričakujem pravo, dobro in napeto tekmo, na kateri bomo naredili vse, da zmagamo. Videli bomo, ali bo naša volja dovolj za uspeh, po katerem bi lahko nato vse reševali v zadnjem krogu na Polzeli s Krko. A treba je iti stopnico za stopnico. Najprej petkova tekma, šele nato bomo razmišljali naprej."

Grega Wernig

LE ŠENČUR NI SVOJE USODE KOVAČ
Če Hopsi drevi zmagajo, bodo odločali o napredovanju v naslednjem krogu v neposrednem obračunu s Krko. Novomeščane so že premagali na njihovem parketu in bi v primeru še ene zmage imeli izkupiček 2:0 v tem mini dvoboju. To je zelo pomembno, saj lahko še vedno pride do kroga tudi z Rogaško in/ali Šenčurjem, z obema pa imajo Polzeljani slabši izkupiček. Rogaška in Šenčur imata v primerjavi s Hopsi nekoliko lažji razpored, prav tako ne gre pozabiti, da imajo Slatinčani zmago več od Polzeljanov in Šenčurcev. Če Rogaška v tem krogu zmaga, si bo kot naslednja že zagotovila mesto v ligi za prvaka, ne glede na razplet tekem zadnjega kroga. Hopsi in Krka usodo prav tako držijo v svojih rokah, v ligo za prvaka se bodo zanesljivo uvrstili Polzeljani z dvema in Novomeščani z eno zmago. Edini, ki niso odvisni le od sebe, so Šenčurci. Ti morajo upati na spodrsljaje tekmecev, seveda ob pogoju, da zmagajo na obeh preostalih srečanjih.
S sestopom v ligo za obstanek se seveda ne bi podrl svet, a to ob manj kakovostnih tekmecih v nadaljevanju oziroma dejstvu, da Krke in Olimpije ne bo na spregled v tisti kraj, pomeni na novo premešane karte, saj bi tudi ostali klubi še upali na uvrstitev na eno od tistih dveh mest, ki iz lige za obstanek vodita v končnico.