Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
31.05.2014 21:00:00
Deli članek:

Krka še petič zapored na prestolu

Arsen Perić

Bilo je burno in napeto, kot se za odločilni dvoboj za naslov prvaka tudi spodobi. Nekateri navijači Krke so dve minuti in pol pred koncem že izgubili upanje, da lahko Novomeščani premagajo Union Olimpijo, ki je takrat vodila za sedem točk. Velikih sedem točk pri tako nizkem rezultatu, semafor je kazal 58:51 v korist zmajev. Toda v košarki smo videli tudi že večje preobrate od tega, ki je nato uspel Krki. Do konca so Dolenjci dali kar 14 točk, prejeli le tri, in se še petič zapored, skupno pa sedmič veselili osvojitve naslova najboljšega v državi.

Dve točki iz druge četrtine sta bili vse, kar je pisalo v rubriki točke pri statistiki Jake Klobučarja do sredine 38. minute sobotne pete tekme finala državnega prvenstva. A srečanje traja (najmanj) 40 minut in kapetan Krke je v preostalih dveh minutah in pol uprizoril individualni šov, za katerega si je zaslužil, da si tako navijači kot soigralci snamejo klobuk. Pravzaprav ga je začel že pol minute prej, ko je dosegel prvi koš po drugi četrtini. A ko je v naslednjem napadu Olimpije Alex Stepheson, v nasprotju z večino sezone, zadel oba prosta meta, so tudi marsikateri optimisti, ki pesti stiskajo za Krko, že začeli obupavati.

Ne pa tudi igralci, zlasti ne Klobučar. Žogo je dobesedno vzel v svoje roke in sam dosegel še naslednjih osem točk Dolenjcev, jim spet priboril prednost, ki je niso več izpustili iz rok, za kar je ob koncu z natančnim izvajanjem prostih metov poskrbel še Sani Bečirović. "Nismo se dogovorili, da bo ravno tako. Morda sem bil še najbolj svež, in potem ko je bila Olimpija v bonusu, sem vzel žogo in napadal, da izsilim prekrške ter proste mete," je dejal novomeški junak, ki je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca finalne serije.

BULJAN V "GLAVNI VLOGI"
Zanimivo je bilo v teh zadnjih dveh minutah opazovati klop Krke, posebej enega moža - Zvoneta Buljana. Hrvat v vrstah Novomeščanov se je pri zaostanku domačih za sedem točk držal za glavo, videti je bil, kot da bi mu pravkar potonile vse ladje. Nič čudnega, saj je dobro vedel, da je prav njegova velika neumnost sredi 24. minute pomenila korenito spremembo poteka dogodkov na igrišču. Takrat je Krka ravno prišla do najvišje prednosti na srečanju, po košu Mateja Rojca je povedla s 44:35, ko si je Buljan po storjeni osebni napaki privoščil ugovarjanje, za kar je prejel še tehnično napako.

Kot bi ta paralizirala krkaše, ki so do konca četrtine zmogli le še dve točki, še tidve s črte prostih metov, naslednji koš iz igre pa dosegli skoraj natanko deset minut po omenjenem Rojčevem. Olimpija je seveda to izkoristila, čeprav še vedno ne v takšni meri, kot bi morda lahko. Tudi Ljubljančani so še vedno delali kar dosti napak, a kljub temu so v zadnjo četrtino krenili s prednostjo treh točk, pot k zmagi pa jim je dodatno odprla peta osebna napaka Eda Murića kmalu na začetku zadnjega dela igre. In ko je Stepheson štiri minute pred iztekom zadel za 56:48, je bilo s tribun jasno slišati tiste, ki so pesti stiskali za Olimpijo.

ZAPELE PESTI
Kdo ve, kako bi se razpletla tekma, če Jakov Vladović ne bi takrat storil povsem nepotrebne pete osebne napake. Kdo ve, kaj bi bilo, če Dino Murić v resda veliki želji, da dobi žogo, ne bi v dveh zaporednih napadih zmajev po zgrešenem metu soigralcev vseeno naredil dveh nepotrebnih osebnih napak, ki sta krkašem omogočili izvajanje prostih metov brez potrate časa. Kdo ve, kakšen bi bil konec, če Dino Murić ne bi dobri dve minuti do konca dobil še tehnične napake, kar je pomenilo, da mora najboljši igralec Olimpije na klop. Dobil jo je, ker naj bi mu preveč zavrela kri v dvoboju z - Buljanom.

Spet smo pri hrvaškem krilnem centru Krke, ki je v vsej svoji vročekrvnosti s tem, ko je iz igre izločil ključnega moža Olimpije, naredil veliko uslugo svoji ekipi. Ko je potem Klobučar uspešno zadeval in mu je sledil še Bečirović ter je bilo jasno, da je prvakinja Krka, se Buljan ni pozabil zahvaliti tistemu zgoraj in se nato prepustiti slavju. Odleglo mu je, Krka vseeno ni plačala za njegov temperament. A slednji mu tudi po koncu tekme ni dal miru. V hodniku pred garderobami je podražil tekmece, prišlo je tudi do fizičnega obračunavanja.

Vanj je bil vpleten tudi Nebojša Joksimović, ki kar ni mogel verjeti, kaj so zmaji izpustili iz rok. "Dve minuti do konca je kazalo sanjsko. Sami smo si krivi. Zapravili smo res fenomenalno priložnost, da jih premagamo na njihovem parketu. Preprosto nismo zdržali do konca. Nekatere nespametne rešitve v napadu, v obrambi prehitro delanje prekrškov in omogočanje metanja prostih metov, to je odločilo, da je Krka prvakinja," je dejal in se strinjal, da je bil odhod z igrišča Dina Murića verjetno odločilen. "Tista tehnična napaka je bila nepotrebna, ker res ni naredil ničesar. Sodnik je pač tako odločil, to je bil eden ključnih trenutkov. To je šport, tako je življenje," je zavzdihnil. Res je in v soboto so ga v Novem mestu zajemali s polno žlico. Pardon, kozarci.