Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
16.05.2014 07:00:00
Deli članek:

Boštjan Nachbar pred zaključnim turnirjem: Spet z odprtimi usti

vszi

Evropska sezona se bo letos končala v Milanu. Brez domače ekipe, kot so načrtovali v prestolnici mode, pokleknila je v četrtfinalu z Maccabijem. Slednji je edini od četverice, ki ga na zaključnem turnirju ni bilo tudi že lani v Londonu. V današnjem prvem polfinalu se bo pomeril s CSKA-jem, ki je lani boj za finale izgubil s poznejšim zmagovalcem Olympiacosom. V večerni tekmi si bosta nasproti, tako kot že lani, stala Real in Barcelona, slednja tudi z - ob sodniku Saši Puklu - edinima slovenskima udeležencema final foura. Erazem Lorbek bo nastopil že na svojem šestem zaključnem turnirju, Boštjan Nachbar pa se nanj vrača prvič po premieri leta 2002.

Barcelona v teh dneh diha predvsem nogometno, saj jutri Katalonci igrajo odločilno tekmo za naslov španskega prvaka z Atleticom iz Madrida. "Pred kratkim smo se s soigralci pogovarjali, da bi bilo po vsem, kar se je dogajalo, neumno, če ne bi izkoristili priložnosti in jim ne bi uspelo," je dejal Boštjan Nachbar, ki se zaveda, da so košarkarji v Barceloni v senci nogometašev. "Nogomet je seveda številka ena. A tudi košarko spremlja vse več ljudi, bolj ko gre sezona h koncu. Neverjetno sem presenečen, koliko ljudi me prepoznava na ulici. To je res športno mesto, s spoštovanjem do športnikov, ki dajejo vse od sebe in imajo korekten odnos do igre in kluba. To čutijo in cenijo," pravi Boki, ki je zadovoljen z dosedanjim potekom sezone: "Na začetku sezone smo imeli nekaj slabših iger in porazov, ker smo se še lovili, se spoznavali, saj je bila ekipa precej nova. Toda v klubu ni bilo nezadovoljstva ali panike, saj so pričakovali, da bo trajalo nekaj časa, da se ujamemo. Od novega leta naprej pa igramo res vrhunsko košarko. V evroligi smo imeli fantastično sezono, sploh v drugem delu z 12 zaporednimi zmagami smo dali vedeti, kdo smo in kaj si želimo. Smo res prava ekipa in zelo nevarni. Tudi sam sem zadovoljen, ker sem dvignil raven svoje igre. Super se znajdem v ekipi oziroma v sistemu trenerja Pasquala. Za zdaj je vse super, res pa je, da glavno šele prihaja."

PRIJATELJSKA ENAKA FINALU
Natanko tako, prvi vrhunec je ta konec tedna, Barcelono pa v polfinalu čaka veliki derbi z najhujšim tekmecem Realom, s katerim je letos eno zelo pomembno bitko že izgubila, finale španskega pokala. "Tisti poraz za točko s prejetim košem v zadnji sekundi bi nas lahko pahnil v krizo, a je na nas vplival ravno nasprotno. Še bolj smo se povezali kot ekipa, začeli rasti. Seveda vsak rad zmaguje, a ko zdaj gledam nazaj, je bil tisti poraz za nas morda celo dober, da smo postali še boljša ekipa. Od tedaj naprej smo začeli igrati res dobro košarko," je povedal slovenski krilni košarkar, ki na nocojšnji dvoboj ne gleda kot na priložnost za maščevanje. "Že samo polfinale evrolige, ne glede na to, kdo stoji nasproti, je dovolj velik motiv. Sam nikoli ne gledam tako, da bi se kdaj komu želel maščevati za kakšen poraz," pravi Nachbar, ki s soigralci povsem mirno pričakuje obračun, Real gor ali dol. "Tako je pač naneslo, da je tekmec Real. Res je, da se zelo dobro poznamo, to sta največja rivala, ne morem pa reči, da bi raje igral s CSKA-jem ali Maccabijem. Če hočeš biti najboljši v Evropi, moraš premagati tudi najboljše. Za nami je dolga sezona, trdo smo morali delati, da smo prišli do sem, kjer smo, zato vsi še toliko bolj spoštujemo priložnost, da se lahko borimo za naslov v evroligi. Pričakovanja pa so velika," je priznal Dravograjčan.

Zanimivo je, da sta se tekmeca med seboj pomerila preteklo soboto v španskem prvenstvu. Slab teden pred precej pomembnejšo tekmo v evroligi bi pričakovali precej skrivalnic, ali pač? "Seveda na eni tekmi ne pokažeš vsega repertoarja, ki ga imaš, ne mi ne oni. Ni šlo za skrivanje, ampak za to, kako je potekala tekma, na podlagi tega sta se oba trenerja taktično odzivala. Tisti, ki so tekmo gledali, pa so lahko videli, da je šlo za pravi boj, da ni bilo z nobene strani nikakršnega varčevanja z močmi, obe ekipi sta si želeli zmage. To je pač derbi, igralci obeh klubov si ne privoščijo, da bi varčevali z močmi, to bi bilo nespoštovanje zgodovine klubov. Ko se igra z Realom, se igra na polno, pa naj gre za prijateljsko tekmo ali pa finale evrolige," je poudaril Nachbar in primerjal svojo in ekipo Reala: "Naša ekipa ima orožja razdeljena med 12 igralcev. To se je pokazalo prav na zadnji tekmi, na kateri sta bila najboljša strelca Abrines in Papanikolau, ki prej mesec ali dva nista bila v strelski formi. Real ima v napadu malo bolj koncentrirano nevarnost, igro bazira na treh, štirih igralcih. Llull, Fernandez, Rodriguez, Mirotić so sposobni imeti vrhunske tekme. Ustaviti jih je zelo težko, narediti pa moramo vse, da jih omejimo."

SPOŠTOVANJE PRILOŽNOSTI
Na zaključnem turnirju bo Nachbar spet nastopil po 12 letih, tudi takrat pa je v polfinalu (ki ga je izgubil) z Benettonom igral s klubom iz iste države, Kinderjem. "Kar precej časa je že od takrat. Imam pa lepe spomine, kot mlad igralec sem prvič igral na takem turnirju, zato zdaj še bolj cenim novo priložnost," je dejal Boki, o tem, kaj se je v tem času spremenilo v njegovem razmišljanju in pričakovanju final foura, pa je dodal: "Tudi takrat nisem bil nervozen, za kaj takega sem bil premlad. Vse sem sprejemal z velikimi očmi in odprtimi usti. Enostavno sem užival v košarki. Zdaj je zelo podobno. Kot igralec sem dozorel, sem v drugi vlogi, a enako hodim naokrog z velikimi očmi in odprtimi usti, predvsem pa, kot sem poudaril, z velikim spoštovanjem do tega trenutka in priložnosti, ki jo imam."