Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
01.06.2014 15:00:00
Deli članek:

Dokler me bodo trpeli, bom tu

Arsen Perić

Užival je v zmagoslavju. Navijačem, ki so skandirali njegovo ime, je kazal sedem prstov na rokah, toliko kot ima Krka naslovov. Na steno za klopjo je izpisal njihove letnice in zraven dodal napis SAGA CONTINUES (saga se nadaljuje, op. p.).

"Hvala še enkrat. Pozanimajte se, kje bomo zvečer. Vsi ste povabljeni, plača Pavić!" je z mikrofonom v rokah poskrbel za smeh. Takrat je bil še moker le od lastnega pota, kmalu za tem je doživel pravo kopel penine, ki jo je nanj zlil Jasmin Hukić. Še prej je tudi njegova postava našla mesto na skupinski fotografiji zmagovalcev. "To je prvič, da sem se slikal z ekipo, s katero sem osvojil lovoriko," je povedal pozneje, ko se je postavil pred številne novinarske mikrofone, iz zvočnikov pa je glasno donel napev znane srbske uspešnice Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine ... Nihče nam nič ne more, močnejši smo od usode ..., kar primerno tudi za letošnjo sezono Krke. "Marsikaj smo vzdržali, padce, vzpone, notranje udarce, tiste, ki so prihajali od zunaj. Pred četrto tekmo je bil recimo Booker na pol mrtev, komaj je nastopil tako na tisti kot na zadnji tekmi. Imeli smo veliko takih pripetljajev, toda vse to je zdaj za nami," je dejal po svojem tretjem osvojenem naslovu prvaka s Krko. Finala z Olimpijo še ni izgubil, vedel pa je, da letos ne bo lahko: "To je normalno, Olimpija je velik klub. Ima odličnega trenerja, odlične igralce, nekateri med njimi so že leta skupaj. Pričakovali smo vse razen lahkih tekem. Primorala nas je, da smo iz sebe izvlekli vse, kar smo lahko, in obratno. Ne moreš si želeti boljšega finala."

PRIMER "BOG NE DAJ"
Finale finala je bil še posebej napet. "Tako mi kot oni smo imeli dobre trenutke, nam so pripadli tisti na koncu," je začel pripovedovati o zadnjem srečanju, na katerem je tvegal in v tretji četrtini pustil Eda Murića v igri kljub štirimi osebnim napakam. Zadnjih dvanajst minut tekme je tako moral voditi ekipo brez svojega prvega moža. "A očitno se nisem zmotil," je dejal v svojem slogu. Čeprav ni dosti manjkalo, nekaj minut pred koncem je krkašem slabo kazalo. "Ne verjamem, da se lahko iz panike rodi kaj dobrega. Tudi kadar smo na klopi videti nervozni, smo precej mirni. Prvič v finalni seriji smo takrat začeli igrati presing po vsem igrišču. To smo hranili za primer 'bog ne daj'. In pet minut pred koncem je prišlo do takega primera. Uspelo se nam je vrniti, presing je prinesel rezultat, čeprav je Olimpija igrala s tremi zunanjimi igralci, in morda je takšna zmaga še slajša."

SANI NI VANILIJIN SLADKOR
Ena od ključnih ukradenih žog, ki je bila rezultat presinga, je bila tista Sanija Bečirovića pri zaostanku petih točk. "Res je bila zelo pomembna, prav tako kot to, da je Jaka (Klobučar, op. p.) na koncu zadeval proste mete," je pohvalil tudi najkoristnejšega igralca finalne serije, za katerega je tudi sicer našel le besede hvale. "Jaka je imel odlično sezono, morda najboljšo v karieri. To je posledica tega, da se je odločil spremeniti življenje. Povsem se je zresnil, posvetil se je delu, sam pa ga nisem veliko motil. Mislim, da so najzrelejša košarkarska leta šele pred njim," je povedal Džikić in se pošalil, da bo Klobučar iz prve peterke v reprezentanci izrinil Gorana Dragića. Potem je nadaljeval v resnejšem tonu: "Upam, da se bo pri Juretu Zdovcu uspel dokazati. Rad ima takšne igralce, ki lahko prevzamejo odgovornost in so atletski." Na zadnji tekmi finala je veliko odgovornosti prevzel tudi Bečirović, ki je bil z 18 točkami najboljši strelec dvoboja. Džikić se je po tekmi z njim prisrčno objel, tako sta tudi javno pokazala, da je kratek stik, do katerega je med njima prišlo v drugem delu državnega prvenstva, že davna preteklost. "Sani je veliko dal ekipi. Ni nikakršen vaniljin sladkor, je pa igralec, ki mu verjamem. Letos nam je prinesel pokalno lovoriko, nam pomagal v prvenstvu, investicija vanj se je gotovo izplačala," je povedal strateg Krke.

GRADILI NA ARMSTEADU
Slednjemu bi bilo v finalni seriji precej lažje, če bi igral tudi Malcolm Armstead. Čeprav je v drugem delu že malo igral in se je tudi v finalu pred tekmami ogreval s soigralci, ga Džikić nikoli ni poslal na parket. "Res je bil pripravljen za igranje v finalu, a ga nisem želel postaviti v položaj, da nanj pade pritisk in da odloča o svoji in usodi soigralcev, potem ko vso sezono ni igral," je Džile pojasnil razlog neigranja ameriškega organizatorja igre, na katerega pa močno računa v naslednji sezoni, v kateri bo prav tako sedel na klopi Novomeščanov. "Dokler me bodo trpeli, bom tu. Priznam pa, da je z mano težko sodelovati," je povedal z nasmeškom na obrazu in se potem znova vrnil k Armsteadu. "Na njem bomo gradili naslednjo sezono, poleg tega na atletskih igralcih v zunanji liniji, spet bomo imeli visoke in hitre košarkarje," je že takoj po slavju uprl pogled naprej.

KUPILI NEKAJ SLOVENCEV
Dobro ve, da ga kmalu čaka naporno delo sestavljanja nove ekipe. "Krka nikoli ne ostaja v isti postavi. Ne vem še, na koga bom lahko računal iz letošnje postave, vem pa, koga zanesljivo ne bo. To so reprezentanti, Buljan ..." je izdal nekaj, a vseeno ne preveč. "Treba bi bilo zadržati Klobučarja, a to bo težko. Spet bo treba na novo sestaviti moštvo, si nekaj izmisliti. Kupili bomo nekaj Slovencev, to je gotovo, takšne, za katere menimo, da se bodo dobro vklopili v našo miselnost, to pa je, da se ne predajaš do konca, da trpiš stres in mene, kar sploh ni lahko," je spet ošvrknil samega sebe. Pred letošnjo sezono je dejal, da bo iskal odgovore o mladih igralcih. Zaključek je, da "lahko naslednjo sezono ostanejo v Krki, ki bo igrala ligo ABA in evropski pokal," je odvrnil Džikić.

SODNIKI IN KOŠARKA KAKOVOSTNI
Mar to pomeni, da je nastopanje Krke v drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju že zanesljivo? "Moram verjeti v to. Res je, da to ni odločitev, na katero lahko vplivamo, a imamo razloge, da lahko zahtevamo igranje v njem. Upam, da bodo ljudje, ki nam lahko pomagajo, predvsem mislim na Lorbka, ki ima visoko mesto v Ulebu, zastavili besedo za nas. Smo urejen klub, stabilen, imamo dobro logistiko, če rešimo še težave z dvorano, smo na dobri poti, ne vidim razlogov, da ne bi poskušali igrati v evropskem pokalu. Mislim, da smo si to zaslužili," je dejal Džikić in za konec odgovoril še na vprašanje, ali ima še vedno zaupanje v slovenske sodnike, kot je govoril še nedavno. "Še. Če me vprašate, ali sem zadovoljen s takim razmerjem prostih metov, kot je bilo na četrti tekmi, bom rekel ne, a sodniki so kakovostni, tako kot košarka tukaj. Lahko govorijo, kar hočejo, a naj si tisti, ki kritizirajo, pogledajo, kako igrajo drugje, in hkrati primerjajo še denarni vložek tu in tam," je stopil v bran slovenske lige trener novih starih prvakov.