Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
22.10.2024 21:59:10
Deli članek:

Dončić pred svojo sedmo sezono razkril, zakaj je danes boljši, kot je bil doslej

Profimedia

Luka Dončić in z njim vesoljna Slovenija odštevata ure do začetka nove sezone, do prve tekme Dallasa.

V noči na petek, ob pol dveh zjutraj, bo Dončić s soigralci gostil San Antonio. Potem ko slovenski zvezdnik v pripravljalnem obdobju zaradi okrevanja po poškodbi ni igral, je v polni pripravljenosti pred prvo 'resno' tekmo, s katero bo začel svojo sedmo sezono v najmočnejši ligi na svetu.

"Da, ravno sem končal s treningom. Mislim, da odlično vadimo. Prav vesel sem, da spet igram. Namenoma veliko igramo, tako da mislim, da smo pripravljeni na začetek sezone," je Dončić povedal po torkovi dopoldanski vadbi.

Treniram na polno, torej sem v redu
Dobro razpoložen in z jasnim pogledom proti novim izzivom vendarle ni želel skriti trohice dvoma, potem ko ni zaigral na niti eni pripravljalni tekmi. "Ne vem. Težko je," je odvrnil na vprašanje, če je pripravljen na prvo tekmo. "Tekme so vendarle povsem drugačne od treningov. Bomo videli v četrtek (v noči na petek po slovenskem času, op. p.). Jasno pa je, da bo vznemirljivo. Od poletne reprezentančne akcije nisem odigral nobene tekme, zato sem še posebej vesel, da se vračam."

Dončić je poudaril, da poškodba ni bila lahka. "Ne boli močno, a zahteva zdravstveno oskrbo. Ne vem, če sem začel prezgodaj, če prehitevam, ampak mislim, da je zdaj v redu. Odlično je. Treniram na polno, torej sem v redu."

Da bodo ljudje vedeli, da se ne šalimo
Tudi zaradi tega, ker je ekipa v predsezoni igrala brez svojega najboljšega igralca, nihče prav dobro ne ve, česa je Dallas sposoben, kam lahko meri v novi sezoni. "Vsak dan moramo pokazati, kakšni igralci smo, za kaj se borimo. Mislim, da smo trdo delali. Navijači od nas pričakujejo, da bomo igrali na 100 odstotkih. Mi bomo pokazali svoje in se na vsaki tekmi borili na vso moč."

Po besedah Ljubljančana želi ekipa že takoj na začetku pokazati svojo moč, "da bodo ljudje vedeli, da smo tukaj, da se ne šalimo. Trdo smo trenirali in tudi novi fantje, ki so prišli sem, so dokazali, da lahko igrajo in nam pomagajo. Najpomembneje je, da igramo trdo, to je to."

Dallas bo skušal zadnjo stopnico v primerjavi z minulo sezono, ko je obstal v velikem finalu, narediti tudi s pomočjo prekaljenega Klayja Thompsona. "Nisva še igrala skupaj. Prejšnji teden sva se komaj spoznavala. Zabavno bo ...," je dejal Dončić. Na vprašanje, ali se je novinec že prilagodil na njegove nore podaje, pa je odgovoril, da bodo te stvari prišle same po sebi na tekmah. "Ni se kaj dosti za prilagajati. Če bo ostal sam, bo dobil žogo. Tu ni kaj dodati. Mora biti zvest samemu sebi. In to je to. To želimo od njega." Jasno je, da gre za enega najboljših strelcev, je še dodal in pristavil, da bo ob Klayju tudi njemu igrati lažje.

Profimedia


Boljši v vsem, kar počne
Kaj pa Dončićeva igra? Lahko eden najboljših košarkarjev na svetu in eden najresnejših kandidatov za naziv MVP, doda kaj novega? Nič posebno novega ne pripravlja na treningih, je serijski rušilec rekordov nekoliko skromno dejal, a takoj v naslednjem trenutku poudaril, da je postal boljši v vsem, kar pač počne. "Veliko sem delal na metu, sprejemal žogo in metal, tudi igral v tempu, napredoval v vodenju ekipe, predvsem pa še okrepil željo po zmagi na vsaki tekmi."

O visokem Derecku Livelyju, ki vstopa v svojo drugo NBA-sezono, je hudomušno v smehu dejal, da je pri njemu opazil nekaj novih horok metov (preko glave). Potem pa z več resnosti pohvalil soigralca: "Trdo dela. Vem, da je super fant. Vsakič, ko telovadim, ga vidim, kako dela. Nisem presenečen. Nič novega. Vedel sem, da bo odličen. In vidim, da trdo dela še naprej. Kot novinec se je izkazal, a želi napredovati. Ni zadovoljen s tem, kar kaže. To je tisto, kar pri njem najbolj spoštujem."

Kaj je Dončić ugotovil po zadnji sezoni, česa se je naučil od nore končnice, ki se je končala v finalu, v katerem je Dallasu naslov izmaknil Boston? "Prišli smo do finala, kar je neverjetno in pravzaprav zelo težko doseči. Ko pogledam nazaj, se zavem, kako težko je priti tja. Vsaka najmanjša podrobnost je pomembna. Pomembno je imeti pravo mentaliteto že na začetku sezone."

Jasno je, da bo 25-letni Slovenec spet prednjačil v domala vseh statističnih kategorijah. V minuli sezoni se je podpisal pod 33,9 točke, 9,2 skoka in 9,8 podaje v rednem delu ter 28,9 točke, 9,5 skoka in 8,1 podaje v končnici. Pa vendarle: je mogoče biti uspešen, ponoviti dosežek ob nekoliko slabši osebni statistiki, denimo manjšemu točkovnemu povprečju? Dončić je prikimal: "Ja, verjetno ... Od vsake obrambe je odvisno, kaj ponudi. Mislim, da bo vsaka tekma drugačna. Včasih me bodo podvajali, včasih pa ne. Preprosto gremo od tekme do tekme."