Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
26.06.2014 11:58:45
Deli članek:

Komaj čaka, da se vrne

arhiv Ekipe

Čeprav Jaka Blažič s Crveno zvezdo ni osvojil ne lige ABA ne srbskega prvenstva, se je v ponedeljek iz Beograda vrnil zadovoljen.

Sezona v tujini je bila zanj osebno uspešna, predvsem pa nova dragocena izkušnja in stopnička v karieri. Zdaj si bo privoščil krajši oddih, potem pa ga čaka novo dokazovanje v slovenski reprezentanci.

Finalna serija s Partizanom je precej prahu dvignila tudi pri nas. Kako ne bi, ko pa so navijači z nešportnim vedenjem prekinjali igro, igralci so se pretepali, na koncu pa je klavrn konec doživel še pokal. "Že prej je bilo precej pritiska, ki se je začel še dodatno stopnjevati dva dni pred začetkom finalnih tekem. Takoj na prvi je prišlo do pretepa, kar je seveda prililo olje na ogenj. Vsekakor pa je to nova in dobrodošla izkušnja zame," je razlagal Blažič in pojasnil, kaj se je zgodilo ob kratkem stiku z nekdanjim soigralcem pri Unionu Olimpiji Davisom Bertansom: "Res sva si skočila v lase, potem pa so začeli navijači Partizana na parket metati stvari, tudi petarde, tako je bila tekma za 10 minut prekinjena. V nadaljevanju je bilo med igralci čutiti veliko živčnost, ki je pripeljala do pretepa." In dodal, da med njim in Latvijcem ni nobenih zamer, po koncu mu je tudi športno stisnil roko za naslov prvaka.

Čeprav nas je nadvse zanimalo ozadje dogodka po koncu četrte tekme, Jaka izginotja pokala ni znal pojasniti: "Ko so igralci Partizana proslavljali naslov, sem videl naše navijače, kako imajo pokal pri sebi na tribuni. Naš kapetan Marko Simonović jih je želel prepričati, da ga vrnejo in ga športno predajo tekmecu, na koncu pa je pokal pristal na tleh."

Navijači, tako rdeče-bele Delije kot tudi črno-beli Grobari, so tako ali tako posebno poglavje derbijev beograjskih večnih tekmecev. Na eni strani lahko ustvarijo čarobno vzdušje, ob katerem se človeku naježi koža, na drugi strani (pre)pogosto hodijo po robu dovoljenega in ta rob mimogrede tudi prestopijo. "Če povem po resnici, me je vse skupaj kar malo šokiralo. Med sezono ni bilo takšne napetosti, v finalu srbske lige pa je vendarle drugače. Na finalnih tekmah je za varnost nekoliko slabše poskrbljeno, zato lahko navijači delajo, kar želijo," je dejal Gorenjec, ki bo prihodnji teden dopolnil 24 let, ob tem pa pojasnil, da je bilo po finalni seriji tako med igralci kot tudi med navijači prisotno veliko razočaranje: "Pred tekmo so nas tudi obiskali in nam dejali, naj damo vse od sebe in naj se borimo do konca. Gre za zelo čustvene navijače, ki živijo za ta klub, včasih pa naredijo tudi kaj takšnega, kot so tokrat. Igralci moramo biti pripravljeni na takšne navijače. O njih nam govori trener, nanje nas opozarja predsednik. Najbolje je, da igralec to odmisli in na igrišču razmišlja le o igri. Priznam, da me je vse skupaj malo presenetilo, bom pa zato v prihodnji sezoni na to že bolje pripravljen."

Slovenski branilec se torej gotovo vrača v srbsko prestolnico, ki ga je dobro sprejela. Kot je dejal, imajo navijači radi igralce, ki se borijo na vso moč, in prav takšen je tudi on. "Če se borim, mi na drugi strani odpustijo tudi kakšno slabšo potezo. Ko nisem v dvorani, sem dostopen. Dogaja se tudi to, da me ljudje na ulici zaustavljajo in se želijo z menoj pogovarjati. To pač pride zraven."

Jaka živi nekoliko stran od središča Beograda, vendar še vedno dovolj blizu - tudi dvorani. "Izkusil sem tudi družabno življenje v Beogradu in lahko rečem, da je podobno kot v Ljubljani, le da se dogaja še več stvari. Srečal sem se tudi z nogometašem Crvene zvezde Nejcem Pečnikom, za kaj več druženja z nogometaši pa ni bilo časa."

Nekdanjega košarkarja Triglava, Slovana in Uniona Olimpije zdaj čaka nova reprezentančna zgodba, ki se je nadvse veseli: "Svetovno prvenstvo mi predstavlja velik motiv. Do zdaj še nisem delal z Juretom Zdovcem, ampak ko poslušam ostale igralce, kako so navdušeni nad njim, sem prepričan, da bo odnos korekten in profesionalen."