Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
20.06.2014 23:37:17
Deli članek:

Kolektivna krivda v Heliosu

Grega Wernig

Na tiskovni konferenci prejšnji teden je bil Gerald Martens, predsednik uprave avstrijskega podjetja, ki ima v lasti podjetje Helios, zelo oster na račun prejšnjega predsednika domžalskega kluba Uroša Slavinca.

Martens je o milijonskem dolgu kluba razmišljal zelo pragmatično: direktor podjetja, ki je bil glavni sponzor kluba, in njegov predsednik v času, ko so dolgovi nastali, je bil Slavinec, torej je on glavni krivec. "Slavinec je napačno ocenil položaj in pridelal veliko preveč dolga. Ne moreš kar zapravljati denar, ki ga nimaš in veš, da ga nikoli ne boš mogel zbrati," je takrat dejal Martens.

A v klubu vseeno menijo nekoliko drugače in pojasnjujejo, da dolgovi niso nastali zaradi avtonomnih odločitev bivšega predsednika kluba, ampak so posledica skupnih odločitev bivšega in sedanjega predsednika, športnega direktorja in celotnega upravnega odbora. "Najvišji organ kluba je občni zbor, za tekoče poslovanje kluba pa so zadolženi upravni odbor kluba, predsednik in direktor kluba. Odgovornost za delovanje kluba zato prevzemajo vsi, ki so na te funkcije izvoljeni na volilnem občnem zboru kluba," so zapisali v uradnem stališču kluba in dodali, da so dolgovi nastajali v daljšem obdobju: "Najbolj so se povečali takrat, ko je klub nastopal v jadranski ligi in je bilo potrebno angažirati tudi precej dražje igralce, da je lahko klub dostojno zastopal Slovenijo v tem tekmovanju."

V izjavi izpostavljajo, da je devetčlanski upravni odbor, v katerem so ugledni gospodarstveniki, med drugim tudi domžalski župan, ves čas vlagal velike napore, da je poslovanje kluba teklo nemoteno in opozarjajo na težavo financiranja športa v Sloveniji. "Po našem mnenju z zakonodajnega vidika ni ustrezno urejeno in je v večini prepuščeno le kreativnosti članov upravnih odborov," pravijo v klubu, v katerem so ponosni, da ga že 34 let podpira podjetje Helios in si želijo, da bi uspešno medsebojno sodelovanje trajalo tudi v prihodnje. "V vsakem primeru pa si želimo, da bo Košarkarski klub Domžale nadaljeval svojo pot. Zavedamo se izjemno težke gospodarske situacije v Sloveniji, hkrati pa tudi naše obveze, da saniramo dolgove. Prav zato se bomo v prihajajoči sezoni ter v bodoče še bolj oprli na svoje sile, v člansko ekipo bomo vključevali še več naših fantov iz mladinskih selekcij, potrebno pa bo tudi občutno znižanje proračuna," so še zapisali.