Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
13.06.2014 09:40:31
Deli članek:

V Olimpiji vse še v zraku

Grega Wernig

Pri slovenskih podprvakih je v tem trenutku jasno pravzaprav le to, da marsikaj ni jasno. Ni še znano, kdo bo trener v naslednji sezoni, kateri igralci bodo dopolnili kader, ki trenutno šteje osem igralcev, ne ve se še, koliko denarja bo na voljo zanje, kot tudi ne, ali bo Union Olimpija igrala v evropskem pokalu. Precej ali vse je odvisno eno od drugega, zato direktor Matevž Zupančič pravi, da je v tem trenutku predvsem treba malce počakati.

V nekaj tednih naj bi se kolut odvrtel in bomo dobili vse odgovore. Igralci bodo skoraj gotovo na vrsto prišli najpozneje, normalno je, da ima zadnjo besedo trener, poleg tega verjetno ni povsem isto, če igraš tudi v Evropi ali ne, pa čeprav se Matevž Zupančič s tem niti ne strinja. "Če hočeš krojiti sredino lige ABA, moraš imeti enako močno ekipo, kot za evropski pokal," pravi direktor Olimpije. Slednji se zaveda, da so možnosti, da bi zmaji zaigrali v evropskem pokalu, sicer zelo majhne.

Naslednjo sezono bo v njem nastopalo le 36 ekip, 12 manj kot v prejšnji, kar pomeni, da bodo povabilo dobili res le izbranci. "Težko je oceniti naše možnosti. Liga ABA naj bi dobila samo eno povabilo. Vemo, da je nekaj klubov pred nami, ki so si to zaslužili in sami nimamo nobene pravice temu ugovarjati. Je pa realni položaj vseeno malce drugačen, rezultat ni edini kriterij. Olimpija je pred temi klubi v prednosti zaradi tradicije, imena, logistike Ljubljane. Računam, da možnosti so, ni pa, glede na malo prostih mest, nikakršne garancije, kot je bila recimo lani," je realen Zupančič, ki pa, ne glede na razplet glede nastopa v evropskem pokalu, že zdaj napoveduje dodatno pomlajevanje moštva. "Varčevanje v klubskem delovanju na vsakem koraku, ki je bilo že zdaj ekstremno, bo še bolj ostro. Če hočemo izpolnjevati obveznosti, bo treba še bolj zategniti pasove. Milijonov ni na spregled."

GAILIUS NI VEČ POCENI
Pogodbo ima trenutno osem igralcev: iz lanske sezone so to Dino Murić, Luka Rupnik, Jaka Brodnik, Paolo Marinelli, Sasu Salin, Alen Omić in Vasilije Vučetić, ki je bil sicer le občasno v prvi ekipi, zdaj pa je podpisal večletno pogodbo, tako kot novinec iz Domžal Grega Hrovat. Ali bo vsa osmerica tudi zares nosila zeleno-beli dres, pa še ni zanesljivo. "Omić in Salin bi lahko šla, če bi se dogovorili za odškodnino," pravi Zupančič.

Čeprav tega ni dejal, se zdi, da bi bil predvsem Salin tisti, ki bi lahko kot naslednji tujec predčasno zapustil Ljubljano, tako kot je to že storil Deividas Gailius. Po besedah direktorja je pobuda za razhod prišla bolj s strani kluba. "Letos je bil res poceni, naslednje leto ne bi bil več tako, nočemo pa zaiti v nevarne vode, da slučajno ne bi bili nezmožni plačati obveznosti," je omenil en razlog, drugi pa so seveda težave s kolenom, zaradi katerih je Litovec predčasno končal sezono: "Ocenili smo, da je tveganje preveliko, lahko, da naslednjo sezono ne bi zdržal ritma."

Če sredi junija ni še nikakršnega razloga za paniko glede igralskega kadra, sploh, ker klub trenutno dve tretjini prve ekipe že ima zapolnjene, pa je seveda drugače z vprašanjem trenerja, kmalu bi moralo biti razjasnjeno, ali bo Aleš Pipan še sedel na klopi. "Opcija je, da se nadaljuje sodelovanje s Pipanom, ni pa še dokončnega dogovora," pravi Zupančič in dodaja, da sta si obe strani vzeli določen čas za razmislek. "Rezultat je bil zelo dober v evropskem pokalu in ne tako dober na domači ravni. Vemo, da smo naredili nekaj napak, tudi trener to ve. Zadeve je treba predebatirati in se skupaj odločiti," pojasnjuje prvi operativec Olimpije.