Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
30.06.2014 11:00:00
Deli članek:

Lorbek in Nachbar na odstrelu?

arhiv Ekipe

Kot kaže, se končuje dvanajst sezon dolgo obdobje z vsaj enim Slovencem v moštvu Barcelone, ki ga je začel Gregor Fučka in nadaljeval Jaka Lakovič.

Španski prvaki bodo po informacijah iz osrčja Katalonije močno prevetrili ekipo - le sedmerica naj bi ostala, na »črnem« seznamu pa sta tudi Erazem Lorbek in Boštjan Nachbar.

V dneh, ki so sledili slavju 18. naslova državnih prvakov, se je trener Xavier Pascual pri vodilnih v klubu potegoval za več kot le enoletno pogodbo, v prihodnje namreč želi, kot je dejal, zagnati projekt gradnje ekipe, ki bi si lahko po letih 2003 in 2010 še tretjič pokorila staro celino. Uvodna faza takšnega projekta bi kajpak bila močna prevetritev igralske zasedbe in v primeru Kataloncev celo ideja, da bi imel Pascual v prvem moštvu ne več 14, ampak le 12 posameznikov, ki pa bi morali biti vsi po vrsti vrhunski. Žal v velikem načrtu - tako pravijo informacije iz Španije - ne bo prostora za slovenska košarkarja, čeprav sta imela oba v svojih pogodbah vključeno tudi prihodnjo sezono.

Erazem, ki se je v Barcelono preselil iz Moskve poleti 2009, je po blesteči sezoni 2011/12, ko je imel na mizi mamljivo ponudbo iz San Antonia, pri delodajalcih izposloval sanjski dogovor - s približno tremi milijoni evrov je postal najdražji košarkar v zgodovini kluba. Tudi ali predvsem pod težo poškodb danes 30-letni Ljubljančan ne more biti zadovoljen s svojimi igrami v zadnji sezoni, do stropa seveda ne skačejo niti klubski veljaki. Najstarejšega od bratov Lorbek naj bi zamenjal Američan Justin Doellman, v zadnji sezoni v dresu Valencie najboljši posameznik španske lige ACB. Ker ima slednji istega agenta kot Nachbar, bo usoda 33-letnega Korošca bržčas odvisna od dogovora kluba z agentom, a na seznamu sedmih igralcev, ki naj bi zagotovo ostali v Barceloni, ga ni. Na njem so Marcelinho Huertas, Alex Abrines, Juan Carlos Navarro, Brad Oleson, Kostas Papanikolau, Mario Hezonja in Ante Tomić.

Kot je že nekaj časa znano, se je Boštjan Nachbar že poslovil od dresa slovenske reprezentance, medtem ko na Erazma Lorbka selektor Jure Zdovc resno računa. V kolikšni meri bo lahko košarkar, ki ga muči poškodba in že nekaj časa ne kaže iger, ki so ga pripeljale v krog najboljših posameznikov na stari celini, prevzel eno od glavnih vlog na svetovnem prvenstvu, je vprašanje. Še posebej v primeru, če ne bo imel urejenega klubskega statusa. Ko bi le bilo drugače in bi na prvenstvu gledali Erazma, kakršnega je vsa Evropa občudovala pred petimi leti na Poljskem.