stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ekipa SN
Ekipa SN
0 14.05.2023 11:02:18

V Ljubljano bo lahko prišlo veliko nemških navijačev

DBB
Nemška reprezentanca je po dolgem času spet na evropskem prvenstvu. Žreb jim je namenil skupino C, v kateri je tudi Slovenija. S slovensko reprezentanco se bodo pomerile v drugem krogu, najprej pa bodo merile moči z odličnimi Francozinjami.

V nemški ženski košarki so se odločili, da začnejo znova, in zato pripeljali odlično trenerko, Kanadčanko Liso Thomaidis, ki se je odločila tudi za tri novinke, naturalizirano Američanko Emily Bessoir, Britto Daub in Leno Gohlisch. Ravno 50-letna trenerka Thomaidisova je največja okrepitev za nemško reprezentanco, ki so jo pripeljali za Eurobasket, potem ko je prejšnji selektor Walt Hopkins po uspešnih kvalifikacijah odstopil iz osebnih razlogov.

»Zahvaljujem se nemški košarkarski zvezi, da imam možnost, da vodim reprezentanco na Eurobasketu. Z veseljem sem sprejela izziv in takoj začela delati. To, da se je Nemčija po 12 letih spet uvrstila na veliko tekmovanje, je velik uspeh in dokaz, da so v preteklosti dobro delali. Odločena sem, da vodim ekipo še do večjega uspeha,« je dejala Lisa Thomaidis. Za to, da so pripeljali tako uveljavljeno trenerko, je najbolj zaslužen predsednik zveze Ingo Weiss: »V naslednjih letih želimo veliko vložiti v žensko košarko. Zato smo tudi pripeljali Liso Thomaidis, ki je res izjemna trenerka, v kar nas je prepričala v prvem trenutku. Prepričan sem, da se bo Lisa odlično ujela z igralkami.«

Lisa Thomaidis je bila petkrat trenerka leta v Kanadi in dvakrat najtrenerka na univerzah. Leta 1998 je postala glavna trenerka univerze v Saskatchewanu in med drugim postala tudi kanadska državna prvakinja. Leta 2013 je postala selektorica kanadske ženske košarkarske reprezentance in na olimpijskih igrah v Riu osvojila sedmo mesto, zlato na vseameriških igrah leta 2015, peto mesto na svetovnem prvenstvu 2014. Thomaidisova je zelo izkušena trenerka, ki je naredila tudi lepo igralsko kariero, saj je dolgo časa igrala v Grčiji.


Težki nasprotniki
Po žrebu za Eurobasket 2023 Nemke niso bile najbolj zadovoljne, saj menijo, da so dobile zelo težko skupino. Vseeno pa so zadovoljne, da bodo po letu 2011 spet nastopile na zaključnem turnirju. »Upale smo, da ne bomo izžrebane v skupino C, a se hkrati zavedamo, da na evropskem prvenstvu nastopajo najboljše evropske reprezentance in da noben nasprotnik ni lahek. Zelo težko bo, vendar imamo nekaj možnosti. Dobro pa je, da bomo nastopale v Ljubljani, kamor bo lahko prišlo veliko navijačev, prijateljev in naše družine. Tega se že veselim,« je dejala kapetanka reprezentance Svenja Brunckhorst.

»To je super skupina. Vrhunsko je, da smo lahko zraven, a morali bomo pokazati največ, kar zmoremo. Seveda se že veselimo tekem v Ljubljani,« pa je dejal podpredsednik zveze Armin Andres.

Nemška ženska reprezentanca se bo zbrala 17. maja v olimpijskem centru v Kienbaumu vzhodno od Berlina. Tam bodo pod vodstvom nove selektorice trenirale do 25. maja. Thomaidisova je v reprezentanco poklicala 18 igralk, manjkali pa bosta Svenja Brunckhorst in Sonja Greinacher, ki bosta nastopali na svetovnem prvenstvu v košarki 3 x 3, ki bo na Dunaju od 30. maja do 4. junija. Iz Kienbauma bo nemška reprezentanca odpotovala na pripravljalni turnir v Istanbul, kjer bodo poleg domačink in Nemčije igrale še Češka in Latvija. Po dveh prostih dnevih po turnirju v Turčiji se bo nemška izbrana vrsta 1. junija spet zbrala v Kienbaumu, potem pa bo 3. junija odletela v Izrael, kjer se bo v Tel Avivu dvakrat pomerila z domačinkami. Po pripravljalnih tekmah v Izraelu bodo imele igralke spet dva dneva prosto, 8. junija pa se spet zberejo v športnem centru v Kaiserauu. Generalko, zadnjo tekmo pred prvenstvom v Sloveniji, pa bodo Nemke igrale 10. junija v Pordenoneju v Benečiji Julijski krajini, kjer se bodo pomerile z domačinkami, Italijankami. No, potem do Ljubljane res ni več daleč in v ponedeljek, 12. maja, bodo druge tekmice slovenske reprezentance že v prestolnici dežele na sončni strani Alp.

Članki iz rubrike