gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 14.05.2019 20:47:31

V petek začetek projekta Niš nas ne ustavi

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca bo v petek začela priprave na evropsko prvenstvo, ki bo junija v Srbiji. Izbranke selektorja Damirja Grgića čaka 35 dni treningov in osem prijateljskih tekem, njihov cilj na prvenstvu pa je vsaj ena zmaga, ki bi jih iz predtekmovalne skupine, ki bo potekala v Nišu, pripeljala v izločilne boje v Beograd.

Naloga bo vse prej kot lahka, saj selektor Grgić ne bo mogel računati na vse najboljše slovenske igralke, hkrati pa bodo te igrale v zahtevni skupini skupaj z Madžarsko, Turčijo in Italijo.

Začetka priprav na Rogli se bodo udeležile Nika Barič, Tina Cvijanovič, Merisa Dautović, Marie Evans Shante, Zala Friškovec, Teja Goršič, Tina Jakovina, Gala Kramžar, Aleksandra Krošelj, Eva Lisec, Sara Meden, Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Eva Rupnik in Maruša Seničar.

"Žal smo bili zaradi nekaj poškodb prisiljeni v določene spremembe. Manjkala bo Tina Trebec, ki se je poškodovala, Rebeka Abramovič se je odločila, da bo dala prednost službi, iz osebnih razlogov pa se je nastopu odpovedala Larisa Ocvirk. Naš uspeh je že, da smo se drugič zaporedoma prebili na evropsko prvenstvo, če nam bo v Nišu uspelo premagati kakšno reprezentanco, pa bo to lep dosežek. Vsekakor bomo v pripravah in na evropskem prvenstvu naredili vse, da dostojno zastopamo slovenske barve," je na novinarski konferenci poudaril selektor Damir Grgić.

Kapetanski trak bo nosila Nika Barič, ki je letos z Jekaterinburgom postala evropska klubska prvakinja. Žal je imela v Rusiji bolj obrobno vlogo, zato ni podaljšala pogodbe in si išče nove delodajalce. Kot je povedala, upa, da bo lahko ime novega kluba sporočila že pred eurobasketom.



"Zadnjo pravo tekmo, torej da sem igrala 25 - 30 minut, sem imela novembra, ko smo s puncami iz reprezentance zaključile kvalifikacije. Kljub temu se ne bojim za svoje predstave v Nišu, saj vidim, da bomo imele kakovostne priprave in da se bomo lahko dobro uigrale. Vsaka zmaga na evropskem prvenstvu bo zame kot medalja," pravi Baričeva.

Slovenija bo priprave opravila na Rogli, v Zrečah ter Laškem. Prvi prijateljski tekmi bo odigrala 31. maja in 1. junija v Treh lilijah v Laškem, in sicer proti Češki ter Hrvaški. Nato se bo v Trbovljah pomerila s Švedsko in Veliko Britanijo, dvakrat bo igrala s Slovaško, za konec priprav pa bo odpotovala v Rigo, kjer se bo preizkusila na turnirju z Latvijo in Kitajsko.

"Pogoji za delo so se v zadnjem času močno spremenili. Košarkarska zveza Slovenije nam bo omogočila kakovostne priprave, naš status pa je v zadnjih letih tudi močno napredoval. Nekoč smo imeli težave pri izbiranju nasprotnic za prijateljske tekme, zdaj pa vsi z veseljem pridejo v Slovenijo ali nas celo vabijo na njihove turnirje," je dodal Grgić.

Slovenija bo prvo tekmo na EP v Nišu odigrala 27. junija proti Madžarski, nato jo naslednji dan čaka izbrana vrsta Turčije, po dnevu premora pa še Italija. Prvouvrščene ekipe se bodo neposredno uvrstile v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščene pa čaka repesaž. Skupina iz Niša se bo v Beogradu križala z Belorusijo, Srbijo, Belgijo in Rusijo.

Značke: košarka, sta

Članki iz rubrike