Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

sta
sta
1 17.09.2018 22:10:23

Na praznik košarke Slovenija doživela peti poraz v nizu (FOTO)

Martin Metelko
Košarkarji Slovenije so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 doživeli peti zaporedni poraz in tako prav na prvo obletnico zmage v finalu eurobasketa 2017 ostali brez realnih možnosti za uvrstitev na naslednje veliko tekmovanje. V Stožicah so morali priznati premoč Turčiji, ki je slavila s 77:86 (22:20, 41:38, 67:59).

* Dvorana Stožice, gledalcev 6000, sodniki: Mazzoni (Italija), Cmikiewicz (Poljska), Horozov (Bolgarija).
* Slovenija: Randolph 24 (9:11), Rebec 5 (2:4), Rupnik 1 (1:2), Murić 2, Mesiček 14 (3:4), Lapornik 10 (2:3), Vidmar 8 (2:10), Čančar 10, Čebašek 3.
* Turčija: Wilbekin 22 (2:2), Osman 19, Ilyasova 14 (6:11), Erden 2, Mahmutoglu 3, Korkmaz 2, Koksal 24 (5:6).
* Prosti meti: Slovenija 19:34, Turčija 13:22.
* Met za dve točki: Slovenija 17:31, Turčija 17:44.
* Met za tri točke: Slovenija 8:27 (Lapornik 2, Čančar 2, Čebašek, Mesiček, Rebec, Randolph), Turčija 13:26 (Wilbekin 6, Osman 3, Korkmaz 3, Mahmutoglu).
* Skoki: Slovenija 48 (34 + 14), Turčija 39 (27 + 12).
* Osebne napake: Slovenija 25, Turčija 28.
* Pet osebnih: Erden (33.).

Košarkarji Slovenije so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 doživeli peti zaporedni poraz in tako prav na prvo obletnico zmage v finalu eurobasketa 2017 ostali brez realnih možnosti za uvrstitev na naslednje veliko tekmovanje. V Stožicah so morali priznati premoč Turčiji, ki je slavila s 86:77.

Slovenija ima po osmih tekmah zgolj dve zmagi in zaseda zadnje mesto v skupini, do konca kvalifikacij pa so še štiri tekme. V novembrsko-decembrskem ciklusu bo gostovala v Ukrajini ter se doma srečala z Latvijo, februarja naslednje leto pa jo čaka še pot v Turčijo in za konec kvalifikacij domača preizkušnja z Ukrajino.

Teoretično Slovenija še ima možnosti za uvrstitev na SP, a bi morala za to dobiti vse štiri preostale tekme, hkrati pa Latvija ne bi smela več zmagati. Danes je namreč Španija premagala Latvijo s 85:82, Črna gora pa je bila doma boljša od Ukrajine (90:84).

Na praznik košarke, kot je 17. september krstila Košarkarske zveza Slovenije, saj je Slovenija na ta dan 2017 postala evropski prvak, je v Stožice prišlo približno 6000 gledalcev, nekaj manj kot je bilo lani Slovencev na finalu v Istanbulu, vendar tudi ti niso mogli pomagati, da bi reprezentanca storila korak proti Kitajski. Uigrana Turčija s tremi igralci iz lige NBA, Ersanom Ilyasovo (Milwaukee), Furkanom Korkmazom (Philadelphia) in Cedijem Osmanom (Cleveland), je bila premočan tekmec in je zasluženo prišla do šeste zmage v kvalifikacijah.

Potek tekme je bilo zelo podoben tistemu izpred treh dni v Rigi. Slovenija je z zgledno borbenostjo in pametno igro vseskozi držala priključek, žal pa je enako kot proti Latviji na koncu ostala praznih rok in doživela previsok poraz.

V 32. minuti je bilo še 64:67, v 36. pa 71:76. Turčija je do prve dvomestne prednosti na tekmi prišla šele dobre dve minute pred koncem, ko je njen najboljši igralec Scottie Wilbekin zadel svojo šest trojko in trinajsto gostov za 83:72.

Slovenija je dobila skok (48:39), imela več podaj kot Turčija (20:19), ni pa imela toliko razpoloženih posameznikov kot gostje, predvsem pa je zgrešila kar petnajst prostih metov.

Prvo domače ime je bil Anthony Randolph, ki je odigral svojo najboljšo partijo v slovenskem dresu. S 24 točkami je izboljšal osebni rekord, ki ga je lani postavil v osmini finala proti Ukrajini (21). Kot je novinarjem dejal po tekmi, je bila to najverjetneje tudi njegova zadnja tekma v slovenskem dresu.

IZJAVE PO TEKMI

Rado Trifunović, selektor Slovenije: "Kljub porazu moram pohvalit svoje fante. Ponosen sem na to, kako so se borili in trudili do zadnjih minut. Seveda bi bilo lepo, da bi prvo obletnico naslova evropskega prvaka proslavili z zmago, a zavedati se moramo, da smo prvaki Evrope in da nam tega naslova nihče ne bo odvzel. Ti mladi igralci so dokazali, da so prihodnost slovenske košarke. Tako proti Hrvaški kot na tekmah v Latviji in tu v Stožicah so pokazali, da znajo igrati košarko. Mladi pa niso le Glas, Bratec, Macura in Durnik, tudi Mesiček, Čančar ali Rebec na primer so mladi za evropske razmere in z njimi bomo igrali naslednje štiri tekme in naslednje kvalifikacije za evropsko prvenstvo."

Gašper Vidmar, selektor Slovenije: "Čestitke fantom. Dali so vse od sebe, borili so se od prve do zadnje minute, zato si nimamo kaj očitati. Dvigniti moramo glave in v naslednjem ciklusu iti na zmage. Škoda je, da vsi najboljši igralci ne morejo igrati v reprezentanci, zato moram pohvaliti selektorja Trifunovića, da je v teh razmerah sestavil takšno reprezentanco, ki je igrala povezano in se zgledno borila."

Blaž Mesiček: "Vsi smo zelo slabe volje, saj smo dobro delali, dali vse od sebe za zmago, a se nam žal ni izšlo. Vseeno smo mladi igralci dobili prepotrebne izkušnje, saj se zavedamo, da bomo čez nekaj let nosilci igre v tej reprezentanci."

Članki iz rubrike