Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
20.09.2015 09:33:43
Deli članek:

Litva četrtič ali Španija tretjič?

Reuters

V Lillu dan končnih košarkarskih odločitev oziroma kaj je Kazlauskas pripravil za Scariola.

Litovci so edini poraz na prvenstvu doživeli z Belgijo s košem ob izteku časa. Realno gledano so imeli med četverico v polfinalu najslabšo ekipo, zato je sedma zaporedna pot na olimpijske igre, ki so si jo z uvrstitvijo v finale že zagotovili, odličen uspeh, srebro, ki ga imajo v žepu, še večji, zdaj se lahko mirni udarijo za zlato.

Drugič zapored so v finalu, čeprav jih drugič zapored v njem ni pričakovalo veliko ljudi, razen njihovih številnih privržencev, ki bodo tudi danes v finalu lepo napolnili dvorano v Lillu. Predlani so bili v Sloveniji brez pravega organizatorja igre, a so to uspešno »skrivali« vse do finala, v katerem proti Franciji niso imeli možnosti. Letos imajo Kalnietisa, a zasedba ni takšna kot nekatere druge na prvenstvu, tudi španska, čeprav je oslabljena.

Toda Litva ima dobro hrbtenico Kalnietis-Mačiulis-Valančiunas, organizator igre-krilo-center, in ko imaš tako trojko, potrebuješ le še nekaj dobrih pomočnikov, da ji asistira. Litva jih ima, predvsem pa ima tistega, ki vse skupaj odlično povezuje, vodi, poveljuje. Selektor Jonas Kazlauskas je morda celo glavno orožje Litve, spomnimo se le četrtfinala, ko se italijanskemu napadu ni postavil po robu z obrambo, ampak še z boljšim napadom. Gotovo ima tudi za danes pripravljeno kakšno skrito orožje, nekaj, s čimer bo skušal presenetiti svojega kolega na drugi strani. Tudi Kazlauskas pa ve, kako presneto težko bo ustaviti Špance, ki jim je po zmagah nad Grki in Francozi skokovito zrasla samozavest in so spet furija, kot jo poznamo, in ki se počuti praktično nepremagljiva.

S Pauom Gasolom, kakršen je na tem evropskem prvenstvu, posebej zdaj v izločilnih bojih, je kaj takega tudi povsem normalno. En igralec naj sicer ne bi delal razlike, a vprašajte Francoze, ali to res drži. Gasol se zdi neustavljiv, zdaj pred seboj vidi le še zlato kot bik, ki mu mahaš z rdečo barvo. Po spektakularni predstavi nad Francozi ni glorificiral uspeha, ampak že gledal naprej: "Želimo si zlato kolajno, imamo lepo priložnost, da jo osvojimo. Pripravljeni bomo, kdorkoli nam bo stal nasproti," je dejal Gasol.

Scariolo si lahko le mane roke ob taki formi svojega prvega moža in kuje taktiko, da bo najbolje izkoriščena. Kar ne pomeni nujno, da bodo igrali na Gasola toliko kot v polfinalu. Italijan na španski klopi najbrž predvideva, da se bodo Litovci osredotočili na najboljšega Španca, kar bi lahko odprlo več prostora drugim. Rudy Fernandez res ni pravi, a zato sta Sergio Rodriguez in Sergio Llull tisti dvojec, kot ga poznamo iz Reala, tu je Nikola Mirotić, ki je stalno dober.