Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
18.09.2015 23:10:43
Deli članek:

Litva v polfinalu izločila Srbijo

Litovska moška košarkarska reprezentanca se je uvrstila v nedeljski veliki finale evropskega prvenstva v francoskem Lillu, potem ko je v drugi polfinalni tekmi premagala Srbijo s 67:64 (22:17, 35:34, 48:43).

Litovski košarkarji so sijajno odprli drugi polfinalni dvoboj. Na dosedanjih obračunih v Nemčiji in Franciji zelo dominantni Srbi so bili zavoljo tekmečeve zelo dobre obrambe v podrejenem položaju, ob tem pa so imeli v napadu zelo slab odstotek meta.

Izbranci srbskega selektorja Aleksandra Đorđevića so so si že v šesti minuti priigrali sedem točk zaostanka (7:14), najvišji pa v 13. minuti, ko je bilo 17:28. Končnica prvega polčasa je minila v prevladi srbskih košarkarjev, po delnem izidu 9:0 so prvo polovico tekme končali z minimalnim zaostankom (34:35).

V drugem polčasu so Srbi, ki so v obrambi prikazali precej boljšo igro kot v napadu, skušali postaviti tekmo na glavo, a so bili neuspešni. V 32. minuti so zavoljo pametne igre baltskih košarkarjev zaostajali za devet (43:52), v prelomnih trenutkih dvoboja pa navkljub silnemu trudu - 13 sekund pred koncem so po trojki Miloša Teodosića znižali na 64:65 - niso zmogli preobrata, Litovci pa so Srbom prizadejali prvi poraz na sklepnem turnirju v Franciji, Nemčiji, Latviji in na Hrvaškem.

V litovski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Jonas Valančiunas s 15 točkami, Mindaugas Kuzminskas pa je 13 točkam dodal še devet skokov. V srbski pa je Teodosić dosegel 16, Nemanja Bjelica in Miroslav Raduljica pa po deset točk.

V FINALU S ŠPANIJO
Litva se bo v nedeljskem finalu pomerila s Španijo, ki je v četrtkovi prvi polfinalni tekmi po podaljšku premagala Francijo z 80:75. V španski izbrani vrsti je blestel Pau Gasol, ki je dosegel kar 40 točk, poleg igralca Chicaga v ligi NBA se je izkazal še Sergio Rodriguez s 15 točkami. Pri Francozih sta Nicolas Batum ter Nando de Colo dosegla po 14.

Španija in Litva sta si z uvrstitvijo v veliki finale že zagotovila nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru. V Braziliji bo nastopila tudi tretjeuvrščena reprezentanca, osmoljenka "malega finala" pa bo skupaj z Grčijo, Italijo in Češko nastopila na dodatnem kvalifikacijskem turnirju.

Finale med Španijo in Litvo se bo v nedeljo pričel ob 19., tekma za tretje mesto med Francijo in Srbijo pa ob 14. uri.