Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
03.06.2015 10:30:23
Deli članek:

Luka Rupnik: Šel čez otroške bolezni

Nikola Miljković

V nedeljo se bo zbrala B-reprezentanca, ki jo, tako kot lani, ko je bila ustanovljena, vodi Rado Trifunović. Slednji je za tokratno akcijo izbrane vrste vpoklical 13 igralcev, med njimi, tako kot lani, tudi Luko Rupnika. Slednji bo v B-reprezentanci spet iskal formo iz prvega dela te sezone in si z njo skušal "kupiti" pogodbo za prihodnje leto.

Pozdravil nas je z nosljajočim glasom kot ob najhujšem prehladu. "Cvetni prah me ubija, v Ljubljani je začela cveteti lipa, zadnja leta me to muči," se je opravičeval, če ga bomo slabše razumeli. Ni bilo težav, če smo malce zlobni, manj od tistih, s katerimi smo skušali razumeti nekatere poteze njega in soigralcev v dresu Uniona Olimpije v zadnjem delu sezone.

Arsen Perić

Ta se je za zmaje končala zgodaj kot že dolgo ne, pred skoraj mesecem dni v domžalskem Komunalnem centru. Rupnik se ni želel preveč vračati k dogodkom, ki so sledili dosojeni osebni napaki Marku Marinoviću, po kateri je bil tudi sam precej del zmešnjave na parketu. "Z nikomer nisem želel spora. Samo miril sem Marka (Marinovića, o. p.), morda je izpadlo, kot da sem vročekrven, čeprav ni bilo čisto tako. Bil sem čisto miren. O tisti zadnji odločitvi je bilo povedano že toliko, da se ne bi spuščal v razne debate. Izgubili smo z 0:2, vsakič je odločala ena žoga. Žal mi je, da nismo na parketu že prej odločili tekmi v svojo korist, a pritoževati se ne smemo. Helios je pač izkoristil naš slab met, slaba dneva, in zmagal."

RADO TRIFUNOVIĆ, selektor B-reprezentance

"V sodelovanju z Juretom Zdovcem smo se tokrat odločili, da na priprave B-izbrane vrste povabimo 13 košarkarjev, ki bi lahko bili v prihodnosti zanimivi za A-reprezentanco, zagotovo pa si bo z dobrim delom vpoklic kdo izmed kandidatov zaslužil že letos. Letos nas čaka 12 dni priprav, ena pripravljalna tekma z ekipo U20, nato pa znova pot na Kitajsko, kjer bomo igrali na dveh turnirjih. Ta turneja je bila že lani odlična izkušnja in preizkus za vse igralce, saj so bile tekme zelo kakovostne."

KEMIJA V GARDEROBI
JE BILA PRAVA

Da, zasluženo, čeprav je individualna kakovost govorila v prid zmajev, a tega niso znali potrditi na igrišču. "Definitivno je vsak od nas skušal dokazati, da je boljši od posameznega tekmeca pri Heliosu. A na koncu igra ekipa, ta mora biti tako povezana, da ustvari kemijo. To je najtežje. Je pa razlika, ali igraš v Olimpiji ali v Heliosu, to je gotovo. Vloge so bile pri nas dobro razdeljene, Memi (Bečirović, o. p.) je opravil dobro delo, a kot sem že prej dejal, tista dva dneva nam ni šlo, nismo v pravih trenutkih stopili skupaj, in posledica je bil izpad," je dejal Rupnik.

To pomeni, da prave kemije ni bilo? "Ne da je ni bilo, a na parketu nismo pravilno odreagirali kot ekipa. Ko bi potrebovali obrambo, dve, ko bi morali mirno odigrati v napadu, tega nismo storili. Kemija v garderobi je bila prava," je zatrdil. Toda "na ulici" je bilo mogoče slišati tudi drugačne stvari. O tem, da med igralci ni vse 'štimalo', da so bili nekateri nad ekipo. "V garderobi je vse 'štimalo', zagotovo. Na parketu pa se nam ni posrečilo narediti začrtanega, nismo naredili tistega, kar si je zamislil Memi," je zanikal govorice o težavah v slačilnici, in dodal: "Začetek pod Memijevim vodstvom je bil res dober, vse je šlo po načrtih, vsak se je našel v sistemu. Potem pa so naenkrat prišle slabe tekme, ki smo jih imeli že prej. Zakaj, pa nimam odgovora." In ni edini.

Nikola Miljković

Definitivno je vsak od nas skušal dokazati, da je boljši od posameznega tekmeca pri Heliosu. A na koncu igra ekipa, ta mora biti tako povezana, da ustvari kemijo. To je najtežje.

ŽELJA OSTATI V OLIMPIJI
Tudi osebno je bil drugi del sezone slabši od prvega. Decembrska poškodba hrbta je porušila vse tisto, kar je gradil do takrat in mu preprečila nadaljnje dobre predstave. "Do decembra, ko sem se poškodoval, je vse teklo po načrtih. Bil sem vse pomembnejši člen, najvažneje pa je bilo, da smo zmagovali. Potem pa sem se po poškodbi lovil, težko se je med sezono sestavljati na novo, več kot mesec dni sem bil odsoten in še ekipa je padla v negativni niz. Memi mi je namenil tako vlogo, da sem vstopal s klopi in povečal energijo, ritem, ker vemo, da je Marinović počasnejši igralec. Zdi se mi, da sem še kar dobro delal to, kar je želel Memi. A na koncu sem bil seveda slabe volje. Če izgubiš, lahko igraš še tako dobro, pa si nezadovoljen."

S koncem sezone mu je potekla pogodba z Olimpijo, tri leta v zmajevem gnezdu so hitro minila. Ne skriva želje, da bi še naprej nosil zeleno-beli dres. "Že med sezono smo začeli prve pogovore o podaljšanju pogodbe. Potem je prišla poškodba in vse se je zamaknilo. Ja, rad bi podaljšal pogodbo, Olimpija mi je veliko dala in rad bi pokazal, da prvi del letošnje sezone ni bil naključen. A treba je videti, kako se bo razvila zgodba v klubu, kdo bo trener." 

V Olimpijo je leta 2012 prišel kot najboljši mladi organizator igre v državi, tudi že kot članski reprezentant. Zdi se, da napredka, kakršnega bi moral narediti, ni bilo. Sam pravi, da je danes prav gotovo boljši igralec kot pred tremi leti. "Definitivno. Doumel sem, da je trdo dela edina pot za napredek. Mislim, da sem šel čez vse otroške bolezni, zdaj sem veliko bolj izkušen kot takrat."

Arsen Perić

Upam, da se bo vse realiziralo, kot si želim. Ja, rad bi podaljšal pogodbo, a treba je videti, kako se bo razvila zgodba v klubu, kdo bo trener. 

In zato mu ni žal, da je pred tremi leti prišel v Olimpijo in se ni morda raje odločil za kakšen klub, kjer bi več igral in imel pomembnejšo vlogo. "Težko je gledati za nazaj. Takrat sem imel zaradi pogodbe s Slovanom bolj omejene opcije. Prvi dve leti je moj razvoj morda res malo trpel, a tako je bilo in tega se ne da spremeniti."

CILJ PRITI NA PRIPRAVE K ZDOVCU
Pogled je torej usmerjen v prihodnost, bližnja prinaša udeležbo v B-reprezentanci. "Slednja je dobra zgodba. S sodelovanjem v njej ostaneš v ritmu, dobiš minutažo," pravi 22-letni Idrijčan, ki se želi čim bolj dokazati, seveda tudi s ciljem, da bi reprezentančni dres nosil tudi julija in avgusta v A-izbrani vrsti. "Gotovo bom dal vse od sebe, da bosta selektor Rado Trifunović, in posledično tudi Jure Zdovc, zadovoljna. Če bo to dovolj, da grem na priprave A-ekipe, še toliko bolje. To je moj cilj, vse bom naredil, da bi bil spet na pripravah z A-reprezentanco."

Samo pripravah? Po odpovedi Bena Udriha je morda cilj lahko postavljen višje, odpira se priložnost igrati na EuroBasketu ... "Tako daleč še ne razmišljam. Glavno je, da dobim spet možnost trenirati z najboljšimi v Sloveniji. S to željo grem na vsak trening, potem pa bomo videli," ostaja zadržan oziroma realen Rupnik.