Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
01.06.2015 10:12:24
Deli članek:

Po "fiziki" in geometriji zdaj taktika

Grega Wernig

Ppravijo, da žalost in razočaranje najlažje potisnemo v pozabo z delom. Damjan Novaković bo povedal, ali to drži, potem ko se je po koncu finala državnega prvenstva, v katerem je njegova Rogaška izgubila s Tajfunom, takoj preusmeril v delo selektorja reprezentance mlajših članov.

Slednja je prav v četrtek, ko je bila odigrana zadnja tekma finala, v Zrečah zaključila prvi štiridnevni cikel priprav. "V njem smo morali marsikaj postoriti, od kondicijske pripravljenosti pa do postavitve osnovne geometrije na igrišču. Imeli smo tudi nekaj težav s poškodbami," pravi Novaković, ki je kljub obveznostim z Rogaško bdel tudi nad delom izbrane vrste do 20 let, res pa je, da prve dni ni bil prisoten na vseh treningih.

Grega Wernig

Na njih je bil poudarek predvsem na dvigu telesne pripravljenosti. Igralci so veliko časa posvetili igri v obrambi, trenerski štab pa je kandidatom za reprezentanco predstavil tudi pravila individualne in ekipne obrambe ter taktične zamisli, ki so jih že poskušali vpeljati v igro v napadu.

Po dvodnevnem počitku se je reprezentanca včeraj spet zbrala, znova v Zrečah. Ekipa je v prvem ciklu vadila še nepopolna, zbranih je bilo namreč le 15 od 21 vabljenih igralcev, že na prvem treningu pa sta poškodbi staknila Jure Ritlop in Luka Kokol, pozneje se jima je na seznam poškodovanih pridružil še Vlatko Čančar. "Upam, da je Ritlop pozdravil poškodbo in je pripravljen na maksimalne napore. Poškodba Kokola je bila blažje narave. Na začetku drugega cikla manjka Čančar, ki ima v torek pregled, potem pa se nam bo priključil v Zrečah. Zdaj sledi intenzivno pripravljanje in dodajanje različnih taktik, tako v obrambi kot v napadu. Vesel sem, da bomo v nadaljevanju priprav praktično popolni, saj sta se ekipi priključila Aleksej Nikolić in Jan Kosi. Časa do prvenstva ni več veliko, zato moramo trdo delati," je poudaril Novakovič.

Grega Wernig

Slednji bo s svojimi varovanci tokrat v Zrečah ostal do sobote, vmes pa bodo že odigrali tudi prvi dve pripravljalni tekmi, v petek in soboto bodo tekmeci v Zrečah Turki, aktualni evropski prvaki do 20 let, ki bodo tudi na letošnjem EuroBasketu mlajših članov eden glavnih favoritov. Selektor se zaveda, da obračuna s tako kakovostnim moštvom za njegovo ekipo verjetno prihajata prezgodaj. "Turki morda niso pravi naslov za uvodni tekmi pripravljalnega obdobja, ampak mi se z rezultatom ne bomo obremenjevali. Zavedamo se moči njihove reprezentance, ki je lansko evropsko prvenstvo do 20 let osvojila z lahkoto. Na prvih dveh pripravljalnih tekmah nas rezultat niti malo ne bo zanimal, pomembna je naša igra," napoveduje Novakovič.

Evropsko prvenstvo, ki ga bo gostil italijanski Lignano Sabbiadoro, se bo začelo 7. julija, končalo se bo 12 dni pozneje. Slovenska reprezentanca bo v predtekmovanju nastopala v skupini D, v kateri so še Litva, Velika Britanija, Nemčija in tudi Turčija.