Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
01.06.2015 09:02:14
Deli članek:

FIBA VS. ABA: Ultimat iz Ženeve

Nikola Miljković

Na videz je vse tiho, a v ozadju boja za prevlado na evropskem parketu in posledično tudi na jadranskem področju se dogaja marsikaj. V glavni vlogi je zdaj Fiba, ki je krenila v "ofenzivo". Sestanek z zvezami in ligami je bil en korak krovne košarkarske organizacije pri lobiranju oziroma novačenju na svojo stran, pismo, ki je romalo na naslove zvez iz nekdanje "Juge", pa je bolj kot lobiranju podobno opozorilu oziroma grožnjam.

V senci veledogodka, kakršen je bil kongres Fife, ki je potekal v Zürichu, je bilo prejšnji teden v Švici živahno tudi na sedežu Fibe v Ženevi. Tja so se zgrnili predstavniki številnih nacionalnih zvez, skupaj jih je bilo 15. Tema sestanka z vodilnimi možmi Fibe so bile spet spremembe v koledarju reprezentančnih tekmovanj, ki naj bi se zgodile čez dve leti, za seboj pa potegnile tudi spremembe na klubskem področju. Pravzaprav je obratno. Najprej se mora zgoditi revolucija na klubski sceni, da bo lahko prišlo do sprememb na reprezentančni ravni. Fiba to ve, zato že nekaj časa aktivnosti usmerja v to, da bo spet prevzela glavno besedo pri vseh klubskih tekmovanjih, tudi evropskih, ne le državnih. Seveda omenjeno v navezi z zvezami, zato se stiki z njimi vse bolj intenzivirajo.

Ženevski sestanek je bil naslednji korak v tej smeri, Fiba je tam izmenjevala mnenja z zvezami Avstrije, Belgije, Češke, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Grčije, Izraela, Italije, Litve, Nizozemske, Poljske, Rusije, Španije in Švice. Pa ne le z zvezami, na pogovorih so bili navzoči tudi predstavniki državnih lig vseh omenjenih držav, kar se je zgodilo prvič. Konkretnih zaključkov sicer ni bilo, a bojda je bilo srečanje zelo plodno, zlasti z vidika Fibe. Slednja je dobila podporo svoje nove filozofije, da so reprezentance lokomotive košarke v vsaki državi in da si zaslužijo polno podporo. Prevedeno, Fiba je dobila vsaj načelno privolitev večine za novi sistem kvalifikacij, temu je sledil tudi "da" za reformo klubskih evropskih tekmovanj oziroma lig, v katerih sodelujejo klubi iz več držav.

Ali pa sledi diskvalifikacija zveze, kar je na koncu pisma jasno dal vedeti tudi Baumann, ko je napisal, da je za ohranitev reda in pravil že dal zahtevo za proučitev vseh alternativ v zvezi z možno preprečitvijo sodelovanja vpletenih nacionalnih zvez v tekmovanjih Fibe oziroma prepovedjo organiziranja Fibinih tekmovanj na ozemljih teh zvez.

GROŽNJE Z DISKVALIFIKACIJO 
In smo spet pri ligi ABA. Med 15 državami, ki so bile v Ženevi, so od pomembnejših akterjev na evropski sceni manjkali le Turki, pa seveda vse zveze s področja nekdanje Jugoslavije, če jih štejemo mednje. Zakaj, lahko le ugibamo. A "odmev" iz Švice je k slednjim hitro prišel v podobi pisma, ki ga je na šest zvez eks Juge poslal generalni sekretar Fibe Patrick Baumann. V njem je glavni operativec mednarodne zveze prijazno, a odločno spomnil na to, da Fiba od njih pričakuje odgovore oziroma konkretnejše poteze. Akcijo! Ne več načelne pristanke za novo regionalno ligo pod patronatom Fibe, ne več "mencanje", čakanje, oklevanje. Ne, Baumann je zveze tako rekoč postavil pred dejstvo in jim postavil zahteve. Ne predlogov ali želja, ampak pogoje. Fiba želi, da imajo nacionalne zveze popoln nadzor nad košarko v svoji državi ter da lige, klubi, igralci in drugi košarkarski udeleženci iz teh držav nastopajo samo v tekmovanjih, ki jih priznava Fiba. Ta želi tudi, da zveze diskvalificirajo vse in vsakogar, ki se tega ne drži. Fiba zahteva, da zveze in njihovi klubi ne smejo igrati ali organizirati tekmovanja na ozemlju druge zveze, če tega sama ne odobri. Ko so to brali, so predstavniki zvez že razumeli, da imajo pred seboj ultimat: nobene lige ABA, kakršno poznamo zdaj, ali pa ... Ali pa sledi diskvalifikacija zveze, kar je na koncu pisma jasno dal vedeti tudi Baumann, ko je napisal, da je za ohranitev reda in pravil že dal zahtevo za proučitev vseh alternativ v zvezi z možno preprečitvijo sodelovanja vpletenih nacionalnih zvez v tekmovanjih Fibe oziroma prepovedjo organiziranja Fibinih tekmovanj na ozemljih teh zvez.

Če smo doslej le poslušali o morebitnih ukrepih Fibe in o možnih posledicah ter če zveze njenih predlogov glede zdajšnje oziroma nove lige ABA ne bi sprejele, zdaj Baumann ne bi mogel biti jasnejši. Zveze so postavljene pred zid, odločitev je v njihovih rokah. A če ta ne bo taka, kot želi Fiba, se jim slabo piše. Sicer ugibamo, a prav mogoče je, da je Fiba tudi naklonjenost zvez na sestanku v Ženevi pridobila na podoben način. Da se ne šali, pa dokazuje na primeru Japonske, ki je suspendirana že od lanskega novembra, ker ni izpolnila nekaterih zahtev Fibe.