Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/gv
STA/gv
11.09.2014 09:48:05
Deli članek:

Malce smo mi popustili, malo pa on

Grega Wernig

Po četrtfinalnih porazih Brazilije in Španije je slovenska košarkarska reprezentanca glede na količnik danih in prejetih košev na 17. svetovnem prvenstvu v Španiji osvojila sedmo mesto.

Sedmo mesto je najvišja uvrstitev Slovenije na svetovnih prvenstvih in četrta najboljša na velikih tekmovanjih. Slovenski košarkarski junaki so bili višje le na evropskem prvenstvu na Poljskem 2009 (4.), lani na domačem eurobasketu (5.) in leta 2005 v Beogradu (6.). Sedmi so bili tudi na EP 2007 in 2011.

"Zelo sem vesel, da smo to prvenstvo odigrali tako, kot smo ga. Morda bi želel imeti popravni izpit iz zadnje četrtine tekme proti Litvi, a tudi brez tega moramo biti zadovoljni s tem dosežkom. V četrtfinalu se več ni dalo izvleči; odigrali smo en zelo dober polčas, v nadaljevanju pa nam je zmanjkalo energije," se Goran Dragić spominja tekme z ZDA.

Kapetan je ponosen na vzdušje v ekipi ter dejstvo, da so se novinci odlično vklopili v delo. "Poleg tega, da smo kot zelo majhna država z omejenim naborom košarkarjev prišli med osem na svetu, je pomembno, da smo uspešno prestali pomladitev ekipe in da smo dobili nekaj igralcev, ki bodo v prihodnje sestavljali okostje reprezentance. Osebno me je najbolj pozitivno presenetil Alen Omić, pa tudi Klemen Prepelič je izvrstno izkoristil priložnosti, ki mu jih je ponudil selektor," je dodal 28-letni Ljubljančan, ki bo zdaj nekaj dni ostal v Sloveniji, že prihodnji teden pa ga čaka pot v Phoenix, kjer bo konec meseca začel priprave na novo sezono.

Tako Gorana kot njegovega mlajšega brata Zorana Dragića in večino drugih igralcev, ki so vajeni hitre košarke, je med pripravami zmotil sistem igre, ki jo je vnesel selektor Jure Zdovc. Kot pravi kapetan, se je na koncu vse dobro izteklo: "Malce smo mi popustili, malo pa on. Ko smo igrali protinapade, smo se igralci držali svojih načel, ko pa je šlo za igro pet na pet, smo upoštevali njegova navodila. Oboji smo videli, da je to prava pot in tudi zaradi tega smo naredili tako dober rezultat."

Goran Dragić je svojo igro na svetovnem prvenstvu ocenil z oceno 5-6 na lestvici do deset. "Ker dolgo časa nisem igral, fizično nisem bil najbolje pripravljen. Hitro sem se utrudil in zato mi je manjkalo samozavesti," pravi zvezdnik Phoenixa, ki ima s klubom iz Arizone pogodbo do konca sezone, nato pa bo najverjetneje zamenjal sredino.

"Glede nastopanja za reprezentanco je morda zdaj še malce zgodaj, toda če bom uredil klubske zadeve v prvem tednu prestopnega roka naslednje poletje, kot imam to v načrtu, se bom z veseljem pridružil reprezentanci na evropskem prvenstvu. Prišel je čas za medaljo in uvrstitev na olimpijske igre," meni Goran Dragić.