Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
10.09.2014 11:58:51
Deli članek:

Gigantska dvorana

Potem ko je v ponedeljek postalo jasno, kdo bo čez manj kot leto dni namesto Ukrajine gostil evropsko prvenstvo v košarki, se je iz štirih držav (Francije, Hrvaške, Nemčije in Latvije) širilo nepopisno zadovoljstvo. Več organizatorjev, več veselja.

Na Hrvaškem so hitro pozabili na neuspeh reprezentance na svetovnem prvenstvu, vodstvo zveze je vse misli usmerilo v prihodnji EuroBasket. Da bo ena predtekmovalna skupina gostovala v Zagrebu, pozdravljajo tudi Slovenci, ki po navadi pristanejo v želeni skupini, in tokrat je ta zaradi bližine gotovo hrvaška.

Vendar so še bolj od ostalih navdušeni Francozi, saj so nosilci prvenstva, torej prireditelji ne le ene od predtekmovalnih skupin, ampak tudi zaključka. Ker bodo evropski naslov branili na domačem parketu, je svojo vrnitev v izbrano vrsto že napovedal Tony Parker, podobne misli pa se po glavi pletejo tudi Dirku Nowitzkemu, ki bi se rad Nemcem na ogled postavil v Berlinu.

Finalni del bo gostil večnamenski objekt v Lillu, ki ga najbolj pogosto uporabljajo nogometaši istoimenskega kluba. V sezoni 2006/07, ko so se za novi objekt komaj postavljali temelji, so tekmece v ligi prvakov morali gostiti v Parizu (po zadetku Mileta Ačimovića so odpravili celo Manchester United).

Pred dobrima dvema letoma so se dela končala in večnamenski objekt, ki z zaprtjem strehe postane velikanska dvorana, je odprl svoja vrata. Na nogometnih tekmah več kot 50 tisoč gledalcem, med EuroBasketom pa jih bo preurejena gigantska košarkarska dvorana sprejela 27 tisoč.

In še cena: za objekt s pripadajočimi parkiriščem, hotelom in restavracijo približno 324 milijonov evrov. Mesto Lille bo 31 let obročno odplačevalo 24,7 milijona letno, klub Lille bo vsako leto primaknil 7,5 milijona, delež regije pa je bil 45 milijonov evrov.