Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
06.09.2014 12:49:06
Deli članek:

Svinec ob levem očesu

Zakopali smo se v dosje selektorja Dominikanske republike Orlanda Antigua.

Ne, ne gre za košarkarsko mesto na Floridi. In nikakor ne gre niti za karibsko državico, po slovensko Antigvo in Barbudo. Orlando Antigua je gospod srednjih let, ki se bo nocoj v Barceloni – najprej ob 20. uri, potem pa še slabi dve uri pozneje – rokoval z Juretom Zdovcem.

Če bi se Dominikanska republika in Slovenija pomerili v bejzbolu, bi bilo drugače, ker pa se bosta nocoj spoprijeli v košarki, vloga favoritov pripada slovenskim igralcem. Tega se prav gotovo zaveda tudi selektor četrtouvrščene reprezentance z lanskega vseameriškega prvenstva. Antigua je s tem, ko je svoje varovance na svetovnem prvenstvu popeljal v osmino finala, izpolnil ali nemara celo presegel načrt, navsezadnje je razvoj košarke v rodni Dominikanski republiki 41-letni Newyorčan zastavil precej širše.

NA NEPRAVEM MESTU OB NEPRAVEM ČASU
Rodil se je sicer v Dominikanski republiki, vendar sta oče Dominikanec in mati Portoričanka družino kmalu preselila v Bronx, zloglasni predel New Yorka. Čeprav se je spretno izogibal ulici in se rajši posvečal igranju košarke, ni ubežal kruti realnosti vseprisotnega kriminala.

Pri petnajstih se je sredi mesta pred vhodom v neko trgovino znašel v nepravem času na nepravem mestu in bil kot mimoidoči s strelnim orožjem ranjen v glavo. Krogla se je zaustavila blizu levega očesa, zdravniki pa so ocenili, da je manj tvegano, če jo tam kar pustijo. Da je po štirinajstih dneh že tekal po košarkarskem igrišču, je komaj verjetno, tako je postal prepoznaven kot fant s kroglo v glavi. Nekaj časa je bilo v redu, potem pa se je krogla v njegovi glavi premaknila nekoliko nižje, bližje ušesnemu kanalu. Močni glavoboli in bolečine v ušesu so pripeljali do nujne operacije, s katero se je rešil svinčenega tujka.

TUDI BREZDOMEC …
Kot da življenje s kroglo v glavi ne bi bilo dovolj, se je v teh letih srečal še z brezdomstvom, ki je doletelo njegovo družino. Kot najstarejši otrok je odigral pomembno vlogo in svoje najbližje ohranjal na površju. Videti je bilo, kot da se je usoda z njim grdo poigrala, vendar so naslednja poglavja v njegovem življenju vendarle vedrejša. In prežeta s košarko.

… IN „GLOBETROTTER“
Čeprav so ga na vadbene kampe vabili tudi klubi iz lige NBA, mu blesteča kariera v najmočnejši ligi na svetu ni uspela, vseeno pa jo je več kot primerno začinil z več kot šestletnim igranjem za moštvo Harlem Globetrotters. Naj gre za atrakcijo ali pač potujoči košarkarski cirkus, Antigua je v tem obdobju na polno zaživel – prepotoval svet po dolgem in počez, se v Južni Afriki srečal z Nelsonom Mandelo, spoznal Muhammada Alija, Michaela Jordana in Magica Johnsona ter gostoval v šovu Davida Lettermana.
Potem se je zapisal trenerstvu. Kot pomočnik pri moštvu Univerze Kentucky, enem boljših v zgodovini lige NCAA, je pred dvema letoma osvojil naslov prvaka, zdaj je samostojni trener moštva Univerze Južna Florida in obenem selektor ter vodja razvoja košarke v Dominikanski republiki.

VSAK MLB KLUB IMA AKADEMIJO
Slediti precej bolj razvitemu bejzbolu je poglavitna naloga snovalcev košarkarske zgodbe v tej Karibski državi z manj kot 10 milijoni prebivalcev. Za primerjavo, mladih nadarjenih igralcev bejzbola je v Dominikanski republiki tako veliko, da ima tam prav vsak klub iz lige MLB svojo akademijo.
„Želimo slediti programu razvoja košarke. Tu mislim na prepoznavanje nadarjenih igralcev in njihovo vključevanje v sistem. Ne zanima nas torej le članska reprezentanca, ampak vse starostne kategorije,“ vzneseno razlaga Antigua, ki je v izbrano vrsto zvabil tudi nekaj košarkarjev, po rodu Dominikancev, sicer pa odraslih v njegovem New Yorku.

V moštvu ima danes tudi igralca z desetletnim stažem v ligi NBA (Francisca Garcio, člana Houstona), v prihodnje pa bo lahko računal še na Karla Townsa, zvezdo Kentuckyja in kandidata za visok izbor na naboru za ligo NBA leta 2015. Kot kaže, uvrstitve v izločilne boje na svetovnih prvenstvih za Dominikansko republiko ne bodo več nič posebnega, zlahka se bodo navadili in razvadili. Morda bodo nekega dne dočakali tudi četrtfinalno tekmo, za letos pa je osmina finala povsem dovolj.