Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
06.09.2014 09:41:14
Deli članek:

Matej Avanzo: Nič ni bilo narobe

Nikola Miljković

Direktor reprezentance je vedno zanimiv sogovornik za različne teme, povezane z reprezentanco. Je pravi naslov za vprašanja o strogo organizacijskih zadevah v taboru izbrane vrste, pa tudi za marsikatero drugo, ki zanima pristaše Slovenije.

Ena od teh tem je bila prav gotovo nekoliko nenavaden nastop Gorana Dragića med pripravami, ko je pogosto dal zelo neposredno vedeti, da v ekipi tako na parketu kot izven njega (še) ni tako, kot mora biti, deloval je precej bolj nervozno, kot smo ga poznali. "Goran prvič po desetih letih dva meseca ni igral košarke. Tega ni vajen, prej je imel premor teden, dva. Težko se je kar naenkrat vrniti in spet biti Goran Dragić, kakršnega ljudje pričakujejo. En boj je bil znotraj sebe, ker je moral ujeti svojo pravo formo. Drugi razlog pa je, da smo bili vsi še pod vtisom lanskega evropskega prvenstva, ko ni bilo treba niti migniti, da smo bili vsi pozitivno naravnani. Imeli smo velikansko podporo. Vse to imamo tudi zdaj, ampak prišla je šele po zmagah. Med pripravami tega ni bilo in ves čas smo imeli v podzavesti vprašanje, kaj manjka, kaj je narobe, pa mislim, da sploh ni bilo nič," pravi Avanzo, ki letos, pozorno oko je to morda opazilo, ne sedi za ali ob klopi, pač pa je del štaba na njej.


SEDEM OSEB VNAPREJ
Morda bi kdo pomislil, da je bilo tako le v Las Palmasu, ker so se v našem strokovnem vodstvu odločili, da ameriškega pomočnika Chrisa Thomasa pošljejo v Bilbao spremljati tekmece v skupini C in da mu bo zdaj prepustil mesto. Pa ne bo tako. "Res ne, ker je treba vnaprej imenovati sedem oseb, ki so ves čas prvenstva zraven. Chris se je vrnil, ampak ne bo sedel na klopi, saj vmesne menjave seznama niso mogoče," odgovarja direktor reprezentance, a nas ni povsem prepričal, saj bi lahko mesto v prvem delu pustili prazno, da bi ga pozneje zapolnil Thomas. Ali pač? "Sem na osmi akciji z reprezentanco in prvič sedim na klopi. Tovrstnih ambicij ali želje nikoli nisem imel, vedno sem mesto prepustil bodisi dodatnemu pomočniku, fizioterapevtu, tehničnemu asistentu. Zdaj sem na klopi, ker je Jure želel Chrisa Thomasa v Bilbau, mene pa na klopi. Sam sem to s ponosom sprejel in si štejem v veliko zadovoljstvo, da me strokovnjak, kot je Jure, želi imeti na klopi za sodelavca. Skušam pomagati po najboljših močeh. Včasih vidim kaj, kar trenerji ne vidijo, saj so osredotočeni na tekmo 24 ur na dan, jaz pa se ukvarjam z drugimi stvarmi, zato lahko včasih vidim stvari, ki jih oni ne."

 

... slovenski navijači v Barceloni

Povpraševanje je bilo veliko, tudi turistične agencije pravijo, da prihaja kar nekaj Slovencev. Praviloma pa jih toliko, kot jih pride s turističnimi agencijami, pride tudi v zasebnem aranžmaju, zato tudi nismo vedeli, koliko jih bo v Las Palmasu. Litovci so pričakovali med sedemsto in tisoč navijačev, na koncu pa jih je bilo skoraj 3000. Vsi ugibamo, ker nimamo podatkov.

RAŠO POLETJE NAMENIL DRUŽINI
Vidi morda tudi to, da bi reprezentanci še kako prav prišel kdo, ki bi imel pri igralcih (straho)spoštovanje. Po zaključku kariere v dresu z državnim grbom Jake Lakoviča in Boštjana Nachbarja v garderobi vseeno ni več pravega liderja, v izbrani vrsti morda manjka tudi prisotnost kakšnega nekdanjega igralca s karizmo. Recimo Matjaža Smodiša, ki ga je Jure Zdovc leta 2009 peljal na evropsko prvenstvo prav zaradi tega, čeprav je vedel, da Smodiš zaradi težav s hrbtom ne bo mogel igrati. "O tem nismo govorili. Če bo Jure izrazil željo, se bomo pogovarjali," pravi Avanzo, ki je na lanskem EuroBasketu večino dvobojev spremljal v družbi Raša Nesterovića. Letos ni poleg tudi podpredsednika zveze. "Ima štiri majhne otroke, dva sta že v šoli, in odločil se je, da bo letošnje poletje namenil družini, to nam je povedal vnaprej. Še vedno pa spremlja tekme in je v navezi z drugimi člani reprezentance. Upam, da bo prihodnje leto spet več zraven. To željo je izrazil tudi Jure."

... primerjava letošnjega prvenstva z drugimi

Španci so neverjetno gostoljubni. Malo sicer vse deluje na sistem mañana (naredi jutri, ne danes, op. p), kot pa je bilo tudi že kje drugje. Edina stvar, ki nas res moti, je bila nedelovanje spleta v hotelu v Las Palmasu, saj pridemo sem delat, ne na dopust. Vse drugo zelo dobro deluje, kar zadeva košarko, treninge, prevoze, je vse, kot mora biti, tako kot je bilo lani pri nas. Če kaj ne deluje, pa skušajo s prijaznostjo to rešiti in jim ne moreš zameriti. Vsi se ukvarjajo z nami, skušajo pomagati. Zelo nam pomaga tudi naša atašejka, ki je vseskozi na voljo. Srečo imamo, da tudi naš tiskovni predstavnik tekoče govori špansko.

ODPIRAMO TRG ZA MLADE REPREZENTANCE
Slednji pa zagotovo ni izrazil želje, da bi reprezentanca v pripravljalnem obdobju potovala na Kitajsko, tamkajšnji turnir prav veliko koristi, razen zvezi, ni prinesel. "Odpiramo si kitajski trg, to je naša strategija, da lahko tja peljemo mlajše reprezentance brez stroškov, prav članska reprezentanca pa je tista, ki odpira vrata drugim. Z Juretom sva se pogovarjala tudi o tem in on v vsaki stvari vidi kaj pozitivnega. Rekel je, da če hočeš priti z neko ekipo do vrha, moraš doseči tudi dno, v smislu, da je bilo potovanje naporno, da smo dvakrat izgubili z drugo ekipo Rusije. Je pa odločitev, da gremo na Kitajsko le takrat, ko je svetovno prvenstvo. Z A-reprezentanco do leta 2019, ko je naslednje svetovno prvenstvo, ne bomo šli več tja."