Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
06.09.2014 12:33:23
Deli članek:

Pogumno ali neumno?

Prah se po četrtkovem dogajanju še ni polegel, iluzije o le športnih motivih in fair playu na tekmovališčih pa so žal za marsikoga izpuhtele. Škoda, da je tako.

V zadnjih dveh dnevih je košarka spolzela v ozadje. Žal. Verjetno ni tako hudo, da bi bilo karkoli narobe s košarko, navsezadnje gre za zelo lep šport, bržčas se je v slepi ulici znašlo letošnje svetovno prvenstvo.

Izvirni greh se je zgodil že 3. februarja, ko je v Barceloni potekal žreb, takrat se je eno od posebnih pravil žreba glasilo: Španija in ZDA, kot dve najboljši ekipi na svetu, bosta postavljeni ločeno, vsaka na svojo stran žreba, tako da pred finalom ne more priti do njunega medsebojnega dvoboja.
In še zabloda pred tem: v osmini finala, četrtfinalu in polfinalu se lahko med seboj pomerijo le reprezentance iz skupin A in B ter iz skupin C in D. Bizaren in skrajno nenavaden sistem tekmovanja je prinesel dve ločeni tekmovanji z velikim superfinalom obeh zmagovalcev, barcelonskega in madridskega.

NE BI SMELI PUSTITI
Nadaljevanje farse
se je zgodilo na zadnji dan predtekmovanja, ko so v taborih reprezentanc preigravali različne možnosti, kako se izogniti obema favoriziranima reprezentancama. Tako je, denimo, tretje mesto v skupini D (ki prinaša obračun z ZDA šele v polfinalu) postalo boljše od drugega, kar v tekmovalnem, športnem pogledu nikakor ne zdrži.
Ali so Avstralci namerno izgubili tekmo z Angolo, da bi si izboljšali možnosti za tretje mesto, ne bomo nikoli vedeli, lahko pa slutimo, da je tako. Vedeti niso mogli niti slovenski igralci in člani strokovnega vodstva, lahko pa so slutili, v vsakem primeru pa ne bi smeli pustiti, da jim je razplet popoldanske tekme zmešal glave.

ZA VSAKEGA FALOTA RASTE ŠIBA
Če res drži, da za vsakega falota nekje raste šiba, potem jo Avstralci, če so res odigrali nepošteno, ne bodo odnesli brez kazni. Na drugi strani lahko Francozi vsakemu pogledajo v oči. Čeprav so Srbi namigovali, da si bodo galski petelini privoščili poraz z Iranom za šest točk ali manj, s tem predse spustili Srbe in se tako izognili obračunu z domačo Španijo že v četrtfinalu, si takšne nečastne poteze niso dovolili.

In Slovenci? Lahko bi začeli kalkulirati že na tekmi z Angolo, pa niso. V obračunu z Litvo so prvo mesto čvrsto držali v svojih rokah, potem pa v 11 minutah dosegli le dve točki, izgubili ter si Američane izbrali kot tekmece že v četrtfinalu. Pogumno ali neumno?