Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
03.09.2014 08:27:33
Deli članek:

Jaka Klobučar: Energija nas nosi

Grega Wernig

Z Jako Klobučarjem smo se pogovarjali na prosti dan po dveh zmagah Slovenije in pred naslednjimi tremi obračuni v skupini D. Organizator igre je ob zadovoljstvu svaril pred kakršnokoli evforijo.

Kako ocenjujete opravljeno v uvodu svetovnega prvenstva?
Lahko smo zelo pozitivni. Imeli smo težki tekmi, na kateri smo se res dobro pripravili, sploh na Avstralijo, za katero smo imeli dovolj časa. Glede na to, da je bila manj kot 24 ur pozneje tekma z Mehiko, smo tudi njo spoznali skoraj do potankosti, trenerski štab je res naredil zelo velik posel. Potem je veliko lažje igrati, saj smo o vsakem igralcu vedeli praktično vse. Lahko smo zadovoljni s svojo igro, mislim, da nas je naša energija, skupaj z navijači, ponesla do dveh lepih predstav. Toda sistem tekmovanja je tak, da smo morali že pet minut po tekmi vse skupaj pozabiti in se pripravljati na novo srečanje. Evforije ne sme biti, ker nas že čakajo nove preizkušnje. Samo nadaljevati moramo s tako energijo, in to nas lahko pripelje daleč.

Igramo drug za drugega, bodrimo se in ta energija nas nosi. To se je videlo v drugem polčasu tekme z Mehiko. Ko smo se razleteli, Mehičani sploh niso vedeli, kje smo.

Na prvih dveh tekmah je bil napredek v igri očiten v primerjavi s pripravljalnimi tekmami. 

Gotovo se dvigujemo. Mogoče je bil marsikdo po pripravljalnih tekmah skeptičen zaradi energije, boja, ki sta na trenutke sicer bila prisotna, a so se vse prevečkrat dogajali padci v igri. Brez razloga smo padali, tu pa smo na obeh tekmah držali pravo osredotočenost, če že ne 40, pa vsaj okrog 35 minut. Rezultat ni padal, z izjemo zadnjih minut proti Avstraliji. Toda tisto je bil svojevrsten juriš Avstralcev, za katerega verjetno še sami niso vedeli, kaj jim bo prinesel, a se jim je obrestoval, na našo srečo pa smo zdržali. Glede tega smo lahko zadovoljni.

Odkod tak preobrat pri nihanjih v igri?
Gotovo si tudi v pripravah nismo želeli imeti vzponov in padcev. Mogoče je sicer kdo imel v glavi, da so to prijateljske tekme, in osredotočenost ni bila povsem stoodstotna. A vseeno smo od prve tekme delali korake navzgor in do najvišje stopnice do zdaj prišli na prvi tekmi prvenstva. Zmagi pa moramo pozabiti, izničiti krizne minute, ki so sicer vse krajše, na naslednjih tekmah jih ne smemo več ponoviti, in se povzpeti še kakšno stopničko višje.

A vseeno smo od prve tekme delali korake navzgor in do najvišje stopnice do zdaj prišli na prvi tekmi prvenstva. Zmagi moramo pozabiti, izničiti krizne minute, ki so sicer vse krajše, na naslednjih tekmah jih ne smemo več ponoviti, in se še povzpeti kakšno stopničko višje.

Kaj pa vaše predstave?
Zadovoljen sem, trudim se tako kot drugih enajst. Glavno je, da ekipa dobro sodeluje. Igramo drug za drugega, bodrimo se in ta energija nas nosi. To se je videlo v drugem polčasu tekme z Mehiko. Ko smo se razleteli, Mehičani sploh niso vedeli, kje smo. Potem je bilo zelo veliko lahkih košev, iz pick'n'rolla smo prihajali do zicerjev in odtod na koncu lepa razlika.

Drugič igrate na SP. Kakšna je razlika v primerjavi s Turčijo 2010?
Zame je razlika velika. Pred štirimi leti sem bil v reprezentanci s povsem drugačno vlogo, neizkušen, tu pa že imam nekaj izkušenj, tudi vloga v ekipi je dosti večja. Gotovo je drugače, mislim pa, da mi gre kar dobro, trudim se po najboljših močeh, gotovo pa lahko pokažem še boljše igre.

Je z večjo vlogo tudi pritisk večji?
Je, a ga ne čutim. Vedno sem rad igral pod pritiskom, to mi pomeni le še dodatno motivacijo, tako da mi to ne povzroča težav.

Po stažu v ekipi ste med starejšimi, šele zdaj pa počasi dobivate vlogo nosilca, nekaj časa vas tudi ni bilo v reprezentanci.
V letih, ko me ni bilo zraven, nisem preveč razmišljal o tem. Vsakič, ko sem v reprezentanci, mi to pomeni čast in nagrado za moje delo. Lahko bi rekli, da sem potreboval malo več časa za zorenje, mi je pa zdaj še v toliko večje veselje. Nisem pa nikoli dvomil o sebi.

V četrtek vas čaka dvoboj za prvo mesto z Litvo. Koliko ji pomeni izostanek Kalnietisa?
Čakata nas še dve pomembni in tudi težki tekmi do Litve, šele potem se bomo začeli ukvarjati z njo. Dvakrat smo med pripravami igrali z Litovci, verjetno se bo poznal njegov izostanek, a po drugi strani imajo še vedno dva kakovostna organizatorja igre, super ekipo. Moramo se ukvarjati sami s seboj in pokazati tako energijo kot do zdaj, potem verjamem, da lahko računamo na uspeh.