Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
31.08.2014 09:19:26
Deli članek:

Jure Zdovc: Gotovo spet z Američani

Selektor slovenske izbrane vrste Jure Zdovc je bil po prvem srečanju zadovoljen, a prav nič evforičen. "Nič še nismo naredili," je njegovo sporočilo. Pa še prav ima.

Koliko koristi je prinesla zadnja prijateljska tekma z ZDA?
Izkazalo se je kot dobra. Če bi izgubili z Avstralijo, bi rekel obratno. Američanom ne moreš reči ne, če želijo s teboj igrati pripravljalno tekmo, to je lepa promocija Slovenije. Bilo je tudi koristno, saj se bomo z njimi najbrž še srečali. Ne najbrž, gotovo bomo še igrali z njimi.

Že veste kdaj?
Tak občutek imam, upam, da v polfinalu. Dela imamo ogromno, naredili nismo nič. Z Avstralijo je bilo po svoje lahko igrati, v nedeljo pa bo težka tekma. Na papirju smo velik favorit, vsi že vpisujejo dve točki. Vemo pa, da je Mehika dobra ekipa. Trenerji moramo opraviti svoj posel, da ekipo maksimalno pripravimo.

Kaj lahko poveste o Mehiki?
Če po pravici povem, se z njimi še nisem ukvarjal, bila je popolna koncentracija na Avstralijo. Gre pa gotovo za ekipo, ki goji hitro košarko, z dominantnim centrom Ayonom, ki je res dober, zelo iznajdljiv, hiter, dober podajalec. Imajo gibljive štirice, ki skačejo v napadu, tudi zunanji igralci so dobri. Imeli bomo dosti dela.

Vaše prve besede igralcem po zmagi nad Avstralijo?
Čestital sem jim za zmago. Igralci zmagujejo tekme, trenerji jih izgubljamo. S tem sem se že zdavnaj sprijaznil. Odigrali so na visokem nivoju. Tudi ko smo imeli težave in padli, smo se pobrali. Vsak, ki je stopil na parket, je dal svoj delež.

Praktično ves čas ste na prvi tekmi nadzorovali potek, kar v pripravah ni bil ravno primer?
Vedeti moramo, da je Gogi (Goran Dragić o.p.) igral le pet tekem, še takrat smo morali gledati na minutažo. Poleg tega smo igrali proti res vrhunskim ekipam, Grčija, Litva in Brazilija so boljše ekipe od Avstralije. Res pa je moj poudarek bil na tem, da ne pademo v drugem polčasu. Padali smo že, Avstralci so ob koncu prvega polčasa rasli, šli na odmor s pozitivno energijo, kar je zelo nevarno. Tekma se lahko hitro obrne. Goran je imel težave s prekrški, ujeli so nas, a so takrat na srečo fantje njihov napad zadržali in sami dosegli nekaj košev. Vsi so stopili skupaj, niso popuščali tudi, ko nam je šlo za nohte, zato je to njihova zmaga.

Gotovo vas veseli, da so ob Goranovih težavah ostali dobro reagirali?
Seveda. Tveganje je, kdaj ga dati ven iz igre. Po četrtem prekršku je malo čudno gledal, da sem ga potegnil ven, ker je pozabil na drugačna pravila, kot v ligi NBA.

Vas je presenetilo, da Jawai ni nič igral?
Gledali smo kar nekaj tekem Avstralije v pripravah in prav videlo se je, da ko je vstopil v igro, so Avstralci padali. Vsak koš je šel preko njega. To je seveda videl tudi avstralski trener, saj ni neumen. Nisem pričakoval, da bo Jawai veliko igral.

Pred začetkom prvenstva ste govorili, da je v naši igri še veliko skritega. Je bil tudi Jaka Blažič vključen v to?
Ne. Nikoli si ne zadam vnaprej načrta, ampak delam po občutku. Največja koncentracija je uro pred tekmo. Odvisno je tudi od tega, kako kdo leži nasprotniku. Tokrat smo vedeli, da imajo zelo počasne centre in da lahko prebije prvo linijo ter pride do koša. Baynes nerad pomaga, Anderson je počasen, zato sem se odločil za Blažiča, priložnost je dobro izkoristil. Verjetno bi že začel, če ne bi oni začeli z Brockhoffom. Zelo dobro ga poznam, ker igra v Turčiji in je zelo dober.

Koliko je bilo pred tekmo skrbi zaradi Uroša, ker zaradi težav z vratom ni bil povsem pripravljen?
Ne veliko.

V zaključku tekme je bilo nekaj zbeganosti, ko so Avstralci pritisnili s presingom.
Vzel sem minuto odmora. Imel sem še tri, da bi neposredno prišli na nasprotno polovico. A po tisti minuti odmora smo izgubili žogo ob izvajanju. Včasih je bolje ne vzeti time-out, ampak raje hitro izvesti podajo izpod koša, ko tekmec še ni postavljen. Tu ni pravila. Smo pa na srečo imeli dovolj zaloge točk in zadeli pomembne proste mete, da tekma ne bi bila vprašljiva. Na koncu smo zmagali za deset, kar ni nepomembno, na koncu lahko odloča tudi koš razlika v kakšnih krogih.

Ste na tekmi spet videli iskrice pri fantih, ki ste jih prej pogrešali?
Ja, to je bilo čutiti že zjutraj na treningu. Res so stopili skupaj.

Zdaj sledijo tri tekme, ki jih je treba dobiti.
Moramo zmagati, kar pa bo zelo težko. Teh tekem se najbolj bojim. Igralci podzavestno drugače mislijo, to vem, ker sem bil sam v njihovi koži. Odigrati moramo boljšo obrambo, s katero bomo dobivali naslednje tekme. Večinoma tekmeci igrajo zelo egoistično, po dveh podajah nekdo odigra samostojno. V obrambi je treba stopiti skupaj in potem bodo tekmeci v težavah.