palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 02.08.2014 13:18:34

Mešanica Westbrooka in Parkerja

Reuters
Avstralski selektor Andrej Lemanis je že pred dnevi določil dvanajsterico, ki bo igrala na svetovnem prvenstvu.
V njej zaradi poškodbe ni prvega organizatorja igre, člana San Antonia Pata Millsa. A dirigentska palica bo vseeno v rokah igralcev iz lige NBA: Matthew Dellavedova je v njej igral že v lanski sezoni, Dante Exum pa naj bi kot peti izbranec letošnjega nabora v njej pustil pečat v prihodnjih letih.

Dellavedova, ki bo med prvenstvom dopolnil 24 let, je v svoji debitantski sezoni v dresu Clevelanda igral nekaj manj kot 18 minut na tekmo in dosegal 4,7 točke. Glede na to in dejstvo, da je skoraj pet let starejši oziroma izkušenejši, naj bi imel v avstralski izbrani vrsti, ki se bo v prvem krogu svetovnega prvenstva pomerila prav s Slovenijo, prednost pred Exumom.

Naj bi, kajti ni nemogoče, da bo Lemanis udarno vlogo zaupal mladcu, ki mu napovedujejo še svetlo prihodnost. Dante Exum je sin Cecila, ki je bil prav tako košarkar, celo soigralec Michaela Jordana (in Jamesa Worthyja) na univerzi North Carolina. A bolj kot ne je grel klop in po študiju igralsko kariero nadaljeval v Avstraliji, saj v ligi NBA zanj ni bilo prostora. V deželi tam spodaj se mu je rodil sin, ki je očitno pobral vse najboljše gene očeta in mame, prav tako košarkarice.

Dante Exum je nase prvič močno opozoril na predlanskem svetovnem prvenstvu do 17 let, na katerem je bil prvi mož avstralske izbrane vrste, ki je osvojila srebrno medaljo. Ko je nastopil na Nikejevem turnirju, na katerem so bili zbrani najboljši mladi košarkarji z vsega sveta, je bilo njegovo ime zapisano v beležkah številnih oglednikov. Po lanskem svetovnem prvenstvu do 19 let, na katerem je bil spet glavni adut četrtouvrščene avstralske zasedbe in na katerem so ga izbrali v prvo peterko prvenstva, pa se je seznam tistih, ki so ga želeli imeti v svojih vrstah, še močno podaljšal.

Ameriške univerze so se »teple« zanj, saj so želele dobiti kapitalni ulov, ki bi se jim obrestoval naslednja štiri leta. Toda Exum je imel drugačne načrte. Med interesenti so bili že takrat tudi številni klubi iz lige NBA in Avstralec se je odločil, da bo tudi on eden tistih, ki se bodo v najmočnejšo ligo na svetu podali neposredno po srednji šoli. Tako kot recimo nekoč Kobe Bryant, čigar agent Rob Pelinka je vzel pod svoje okrilje tudi Exuma.

Devetnajstletnik, visok 196 centimetrov, ki ga opisujejo kot mešanico Russella Westbrooka, zaradi atletskih sposobnosti, in Tonyja Parkerja, zaradi razmišljanja v igri, je bil po predvidevanjih pred letošnjim naborom lige NBA najbližje Philadelphii. Ne presenetljivo, saj je njen prvi trener Brett Brown prejšnji avstralski selektor in tako eden tistih, ki so Exuma najbolje poznali.

Kljub naštetim odličnim predstavam na obeh svetovnih prvenstvih mlajših kategorij in na Nikejevem turnirju ga večina še ni dobro poznala, o njem se je pred letošnjim naborom, bogatim z odličnimi kandidati kot že dolgo ne, kljub vsemu govorilo manj kot o nekaterih drugih. Toda izbran je bil visoko, kot številka pet, čeprav ne s strani 76'ersov. Slednji so izbirali tretji in se na koncu raje odločili za centra Joela Embiida, Exuma pa je na oder dvorane v Brooklynu, kjer je potekal letošnji nabor, »poklical« Utah.

Na prvenstvo v Španiji bo torej prišel kot član džezistov in z željo, da naredi nov korak naprej v svoji karieri. Upajmo, da se bosta tudi proti slovenski izbrani vrsti pokazala neizkušenost in ne ravno najboljši met z razdalje, ki ju opisujejo kot glavni pomanjkljivosti, zaradi katerih se še ne more kosati z najboljšimi organizatorji igre na svetu.

Upajmo pa tudi, da ne bo preigraval in s prvim korakom pustil za seboj slovenskih branilcev, da ne bo prodiral in da ne bo uspešno izsiljeval prekrškov, kar naj bi bile njegove najmočnejše lastnosti. Položaj organizatorja igre naj bi bil z Goranom Dragićem vendarle slovenska prednost ...

Članki iz rubrike