Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
01.08.2014 11:21:09
Deli članek:

Na začetku ni bilo najlažje

Arsen Perić

Verjetno nikomur, ki spremlja slovensko reprezentanco, ni ušla drugačna podoba Uroša Slokarja v primerjavi z lanskim letom. Nima sicer brkov ali brade, tudi si ni pustil rasti dolgih las, je pa precej bolj vitek, kot je bil prejšnje poletje.

"Zgodile so se mi določene stvari v zasebnem življenju," je povedal razlog, zaradi katerega je spremenil prehranjevalne navade. "Potem sem jim sledil, saj sem ugotovil, da mi koristijo pri igranju košarke. Posledično sem zelo shujšal. Na začetku ni bilo najlažje, ker si telo želi določeno ustaljeno prehrano, a sem navade skušal spremeniti in jih še spreminjam. Stvar je zame še vedno nova, to traja šele pet, šest mesecev. Sem pa izredno uspešen, ker vidim, da je res veliko pozitivnih in zelo malo negativnih stvari," je zadovoljen 31-letni košarkar.

Marsikdo se sprememb ne bi lotil sredi sezone, strah, da bi to vplivalo na igro, bi večino odvrnil od tega. "Nisem bil v položaju, da bi razmišljal na tak način. Stvar se je preprosto tako razpletla," je dejal Slokar, ki je v prejšnji sezoni igral v dveh klubih. Šele novembra lani je podpisal nekajtedensko pogodbo z Albo, iz Nemčije pa se je nato preselil k Estudiantesu in tam igral do konca sezone.

NISEM IMEL SAMOZAVESTI
"Ko se zgodi to, kar se je meni, da sem bil na začetku sezone brez kluba, ljudje hitro razvrednotijo tisto, kar si naredil do zdaj, in te odpišejo, češ da nisi več dovolj dober. Srečo sem imel, da se nisem osredotočil na take stvari, ampak nase, kar je za vsakogar najbolj pomembno. Gledal sem, če lahko dobim klub, ki bi me spravil iz neugodnega položaja. Začel sem v Albi, kjer sem dobil priložnost. Težko bi rekel eno slabo stvar glede igranja v Berlinu. Ne le košarka, ampak še bolj sami ljudje so me neverjetno pozitivno presenetili. Tega nisem pričakoval, in kadar je tako, je zate še toliko bolje," je še zdaj navdušen nad enomesečno izkušnjo iz Nemčije.

A decembra lani je bil po koncu enomesečnega igranja za Albo spet brez kluba in treba si je bilo poiskati novo "službo". "Velik interes so takoj pokazali pri Estudiantesu. Potrebovali so nekoga, ki bi jim spremenil način igre na položaju centra, niso bili zadovoljni z igralci, ki so jih imeli. Bili so obupani, ker so se bali, da ne bodo ostali v ligi, pritisk je bil velik. Rekel sem si, enkrat mi je nekaj takega že uspelo pri Manresi, to mi je bilo v velik izziv. Nisem imel velike samozavesti, ker tudi na EuroBasketu nisem skoraj nič igral, kar pusti pečat. Toda trener mi je takoj povedal, kaj si želi, videl sem, da mi zaupa. Če pa je tako in me spoštujejo, bom tudi sam naredil vse, kar je v mojih močeh, da to povrnem. Našel sem svoj ritem, povezavo s soigralci in uspelo nam je opraviti delo," je opisal epizodo v Estudiantesu, pri katerem je z večjo minutažo spet našel pravo formo.

"Vedno bolj sem tudi verjel vase. Dokazoval sem si, da sem za to, kar počnem, odvisen le sam. Vse, kar sem naredil, je prišlo od mene samega," je še dejal.

Nič ne bi imel proti, če bi v Estudiantesu ostal tudi naslednjo sezono, a je to še velika neznanka. "Pokazali so velik interes že takoj po koncu sezone. Toda odprtih vprašanj je še veliko, pa sploh ne gre le za višino pogodbe. Bilbao je ugasnil, kar je bil zame velik šok. To kaže, da je položaj v Španiji kritičen," je dal vedeti, da bo še dobro razmislil, kam se bo podal v naslednji sezoni.

A v Španijo bo zagotovo šel vsaj konec avgusta na svetovno prvenstvo, na katerem si želi več igralnega časa kot na lanskem EuroBasketu: "Pri Maljkoviću nisem nič igral, gotovo si vsak želi dobiti čim več priložnosti, tudi pri meni ni nič drugače. Jure je že večkrat pokazal, da zna vse igralce dobro izkoristiti. Vsi imamo željo narediti dober rezultat."