Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
21.07.2014 18:24:50
Deli članek:

Erazem Lorbek: Lahko računate name

Arsen Perić

Točno mesec dni je včeraj minilo od tiste druge tekme finala španskega prvenstva med Barcelono in Realom, na kateri jo je skupil gleženj Erazma Lorbka. Strgan ligament na notranji strani je razlog, da najboljši slovenski center priprave reprezentance še vedno le opazuje, priključil pa se jim bo šele po vrnitvi izbrane vrste s turneje po Kitajski. Kot pravi, lahko selektor Jure Zdovc in navijači nanj v Španiji lahko računamo.

Če bi sicer sodili zgolj po videzu levega gležnja, ki je močno otečen, bi slednjemu le s težavo prikimali, a Erazem Lorbek pravi, da bolečine ni, oteklina pa naj bi do tistega 7. avgusta, ko bo prvič treniral z ekipo, tudi izginila. "Ligament potrebuje čas, da se zaraste. Doktor mi je takoj po poškodbi rekel, da moram mirovati šest tednov. Zdaj opravljam terapije, delam vaje, s katerimi krepim gleženj, ki v finalu zaradi prevelikega števila tekem enostavno ni vzdržal. Seveda v tem trenutku še ne morem teči. Po Kitajski se priključim ekipi in takrat bomo postopoma delali naprej," pravi Lorbek, ki priznava, da mu ni najbolj prijetno zgolj opazovati soigralce in bi se jim prav rad priključil. "Želja je velika. A zavedam se, da je naprej treba biti povsem pripravljen, preden začnem trenirati in igrati z ekipo, sicer se poškodbe ponavljajo in vse skupaj le še poslabšaš."

Tudi sam obžaluje, da se mu je poškodba primerila tik pred koncem sezone, ko je ravno spet ujel pravi ritem in formo. Naj spomnimo, da je zaradi operacije kolen izpustil lanski EuroBasket in tudi prvi del klubske sezone pri Barceloni. "Dolgo sem bil odsoten, po operaciji je preteklo kar nekaj časa, da sem se vrnil. Po operaciji kolen imajo ponavadi vsi težave, da se vrnejo, gre za vprašanje moči. Med sezono sem se malo lovil, nato vendarle ujel določeno formo, potem pa me je na predzadnji tekmi spet zmanjkalo," se je, sicer bolj kot ne zadržani Erazem, v smehu celo nekoliko pošalil na svoj račun.

Kolena tudi po operaciji niso več enaka, kot so bila. "Veliko let tekmovanj, 11 let nastopanja v evroligi se pozna in tudi zdaj me to v določeni meri ovira v igri. A če bom fizično pripravljen, mislim, da bom lahko vzdržal svetovno prvenstvo in potem še naprej klubsko sezono," je optimist Lorbek. Glede na težave s centri, to lahko samo upamo tudi mi in seveda tudi selektor Jure Zdovc. Je torej nastop v Španiji realen, lahko računamo na Erazma Lorbka? "Ja, seveda," je zatrdil.