Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ku
ku
0 16.05.2021 15:02:08

POMEMBNO ZA OLIMPIJO! Evroliga kot liga NBA? Mislite? TOLE sporoča prvi mož tekmovanja ...

Profimedia
Pred dnevi je dobro obveščeni katalonski športni dnevnik Mundo Deportivo v svet poslal informacijo, da bo evroliga čez dve leti zaprla svoja vrata in se v tem pogledu izenačila z ligo NBA.

Lahko si predstavljate, kaj bi to pomenilo za klube, ki si vsako leto skozi različne kanale – bodisi tekmovanja bodisi posebna povabila – krčevito prizadevajo, da bi skozi stranska vrata vstopili v 'obljubljeno deželo'. Mednje spada tudi Cedevita Olimpija, ki že dalj časa neuspešno išče pot vrnitve med najboljše. Skoraj gotovo pa Ljubljana glede na številne kriterije ne bi bila deležna povabila med evropsko smetano. Ob tem je novica imela še dodatek – ukinitev evropokala, kar pomeni, da bi se zmaji in številni drugi klubi, ki postopajo po robu elite, preselili v Fibino ligo prvakov.


Prah se je dvignil, marsikdo je privzdignil obrv, a kot kaže, je bil to lažni preplah. Alfa in omega evrolige Jordi Bertomeu se je končno oglasil v javnosti in pojasnil: "Vsaki dve leti se pojavi takšna informacija, toda mi se trenutno ne ukvarjamo s tem. Zanima nas povečanje števila klubov s fiksno licenco. Kmalu bosta takšen status pridobila Asvel in Bayern, pogajanja pa potekajo tudi z berlinsko Albo. Želimo imeti 16 klubov z licenco. Ukvarjamo se tudi z novim modelom evropokala in tudi v prihodnje bo to tekmovanje dalo dva predstavnika evroligi."

Takšna informacija je izjemno pomembna za klube v regiji, tudi za Cedevito Olimpijo. Za ligo ABA je namreč rezervirano eno mesto v evroligi  načeloma gre za prvaka, sicer pa lahko Bertomeu s svojimi sodelavci (če denimo prvak ne bi izpolnjeval kriterijev) povabi tudi nekoga drugega. Prvi mož evrolige to tudi potrjuje: "Vedno smo govorili, da je liga ABA zaradi številnih nadarjenih igralcev, sodnikov in klubov zelo pomembna za evropsko košarko. In to se ne bo spremenilo. Vedno bomo imeli predstavnika te regije v evroligi. Tudi v evropokalu bodo klubi iz lige ABA. Ali bo predstavnik regije prvak lige ABA ali kakšen drug klub, se bomo odločali sproti. Ni nujno, da gre prvak v evroligo. Obenem načrtujemo, da bo v evropokalu še več klubov z večletno licenco."

Članki iz rubrike