stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

ku
ku
1 16.05.2021 12:22:10

Luka Dončić poskrbel za pravo LUKAMANIJO v ZDA! Ne boste verjeli, kaj se tam dogaja z njegovim imenom!

Profimedia
Vse več staršev v ZDA svojim novorojenčkom daje ime Luka zaradi učinka mladega slovenskega košarkarja Luke Dončića. To ime je sicer veliko bolj uveljavljeno na celinski Evropi kot pa v angleško govorečem svetu,

Dončić v ligi doživlja skokovit napredek kot košarkar in zvezdnik. To potrjuje tudi njegova statistika, a ta ni edina stvar, ki nenehno raste od začetka njegove kariere v najmočnejši ligi na svetu.

Od prihoda Ljubljančana v severnoameriško ligo NBA leta 2018 se je število novorojenčkov z imenom Luka v ZDA kar potrojilo z okoli 700 na 2319.

Skok priljubljenosti imena med ameriškimi starši kaže tudi statistika najpogostejših imen. Leta 2017 je namreč to ime bilo še na 404. mestu, leto kasneje pa že na 320. Po nadvse uspešni sezoni novinca je leta 2019 Luka postalo 221. najpogostejše ime, lani pa je bilo že 161., izpostavlja dpa.



Učinek mladega zvezdnika Dallas Maverciks je pri tem nedvomen. Dončić je od prihoda v ligo izjemno popularen med navijači, kar kažeta glasovanje navijačev za tekmo vseh zvezd in tudi statistika prodaje dresov z njegovim imenom in številko.

Kot izpostavlja dpa, pa je pomemben tudi uspeh Dončića. Ta je pri le rosnih 22 letih prišel do statusa igralca v NBA, ki ga kličejo le po prvem imenu. Tako se je Luka postavil ob bok superzvezdnikov Shaqa, LeBrona in Kobeja. Na porast imena pa vplivajo tudi splošni trendi pri imenih.

Dončić sicer ne ve točno, kako so se njegovi starši odločili za ime, ki je v celinski Evropi precej pogosto, glede vse večje priljubljenosti svojega imena v ZDA pa odgovarja v svojem slogu: "Če kdo imenuje otroka po meni  saj morda niso vseh po meni, veste, verjetno pa nekatere so  je to posebno. Ne vem točno, kaj na rečem na to. Poseben občutek je."

Značke: dončić, luka, dallas

Članki iz rubrike