Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
13.03.2016 14:38:18
Deli članek:

Uniona Olimpije ni več na evropskem zemljevidu

www.alesfevzer.com

Evropska klubska košarka se je znova znašla na razpotju. Spremembe, ki se obetajo, vnašajo nemir in negotovost v marsikateri klub, na drugi strani pa imajo nekateri nedotaljiv status. Slovenskih klubov žal ni v nobeni od teh kombinacij.

Potem ko je bila Union Olimpija vrsto let (17 let zapored) stalna udeleženka evrolige, je danes daleč od nje. Pravzaprav ni niti v kombinacijah za drugo leto prenovljeni drugorazredni evropski pokal, v katerem igra v zadnjem času. Drugi slovenski klubi so seveda še dlje od Ulebovih tekmovanj.

V sezoni 2016/17 bodo imele status evroligaša naslednja moštva: Real Madrid, Barcelona, Laboral Kutxa, Panathinaikos, Olympiacos, Anadolu Efes, Fenerbahče, CSKA Moskva, Maccabi Tel Aviv, EA7 Milano in Žalgiris. Preostalih pet mest bodo zasedli predstavniki Španije (ali naslednji po lestvici brez treh že uvrščenih), prvak VTB lige (ali naslednji po lestvici brez CSKA-ja in Žalgirisa), prvak nemške BBL lige, prvak lige ABA in prvak evropskega pokala.

Šestnajst moštev bo tekmovalo v enotni ligi po dvokrožnem sistemu (30 krogov), najboljših osem pa se bo uvrstilo v četrtfinale.

Evropski pokal bo prihodnje leto potekal po prav takšnem sistemu, kot v tej sezoni poteka evroliga - torej 24 moštev bo razdeljenih v štiri skupine s po šestimi moštvi, najboljših 16 bo tekmovanje nadaljevalo v drugem delu. Zmagovalec se bo uvrstil v evroligo.

Generalni direktor evrolige Jordi Bertomeu v teh dneh sestavlja mozaik evropskega pokala, v katerem pa očitno ne bo več prostora za slovenskega predstavnika, tako bo Union Olimpija spet sestopila. Pred sezono 2013/14 je po dolgoletnem igranju v evroligi storila prvi korak nazaj, tokrat bo nazadovala še enkrat in morda prejela Fibino tolažilno nagarado (beri tretjerazredno evropsko klubsko tekmovanje), morda še tega ne.

Bertomeu je za jutri napovedal sestanek v Barceloni, na katerega je povabila 23 klubov, ki bi jih rad videl v novem evropskem pokalu. Med povabljenimi so tudi trije klubi iz lige ABA - Crvena zvezda, Partizan in Cedevita (vprašanje, kako se bodo karte premešale, ko bo znan prvak, ki naj bi imel zagotovljeno mesto v evroligi).

Na jutrišnjem sestanku naj bi se pojavili predstavniki Arisa (Grč), AEK-a (Grč), Limogesa (Fra), Strasbourga (Fra), Bešiktaša (Tur), Gelatasaraya (Tur), Unicaje (Špa), Valencie (Špa), Gran Canarie (Špa), Lietuvosa Rytasa (Lit), Neptunasa (Lit), Albe (Nem), Bayerna (Nem), Bamberga (Nem), Unicsa Kazana (Rus), Himkija (Rus), Lokomotiva Kubana (Rus), Dinama Sassarija (Ita), Reggiane (Ita), Trenta (Ita), Crvene zvezde (Srb), Partizana (Srb) in Cedevite (Hrv). Na mizi jih bo pričakala triletna pogodba za igranje v evropskem pokalu.

Status Uniona Olimpije v Ulebu, katerega zaveznica je bila ob prvem razpotju evropske klubske košarke (poleti 2000), je zaskrbljujoče slab. In če je takšen status dolgoletnega paradnega konja slovenske košarke, je približno tako mizeren tudi status slovenske klubske košarke na mednarodnem prizorišču.