Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmić
Primož Salmić
12.03.2016 21:22:14
Deli članek:

Smodiš: Beno ni v prvem planu

m24

Odlična predstava Saše Vujačića pred dnevi proti Phoenixu je morda spet koga napeljala na misel o njegovem igranju za reprezentanco. In kjer je Vujačić, tam je tudi Beno Udrih, bi lahko rekli, ko gre za dres z državnim grbom oziroma vprašanje, koga bomo videli v njem. Pravi naslov za odgovor(e) je športni direktor reprezentance Matjaž Smodiš.

Slednji je že pošteno zapregel v delo in po prihodu novega selektorja Igorja Kokoškova v Slovenijo pred mesecem dni, ko sta se predstavila drug drugemu ter se dogovorila o sodelovanju, je nalog veliko. Seveda je glavna spremljati igralce, ki so kandidati za reprezentanco, nekatere od njih tudi obiskati in predvsem dobiti odgovore o njihovem sodelovanju v izbrani vrsti to poletje. Prejšnji teden je bil v Milanu, kjer se je srečal z Gašperjem Vidmarjem, pred tem je obiskal Španijo, kjer so Jaka Blažič, Alen Omić in Luka Dončić.

O slednjem je bilo povedanega že veliko, a nič zares konkretnega, in tako je ostalo tudi po tem obisku, tako da še zdaj ne vemo, kdaj, če sploh, bomo najbolj nadarjenega evropskega mladca videli igrati za Slovenijo. "Tudi meni se ni zdelo prav, da pritiskamo nanj in želimo dokončen odgovor," pravi Smodiš, ki pa je zato dobil potrditev sodelovanja od Blažiča in Omića. Slednji z igrami v tej sezoni navdušuje tudi Smodiša. "V tem trenutku imamo petico, ki igra vrhunsko košarko."

Manj navdušenja športni direktor kaže, ko gre za položaj štirice v reprezentanci. Odkar v njej ni Erazma Lorbka, je to rakava rana Slovenije. O tem, ali s Kokoškovom razmišljata o njem, Smodiš iskreno pove: "Ne. Sploh ne vem, kaj počne." Prejšnji selektor Jure Zdovc je želel imeti na tej poziciji Američana Bryanta Dunstona, a zaradi zapletenih postopkov naturalizacije izvedba ni bila niti blizu, tudi za v prihodnje pa je po Smodiševih besedah naturalizacija kakšnega igralca bolj kot ne nerealna. Vsaj dokler Omić igra tako kot zdaj, dodajamo mi.

NI PROSTORA ZA VUJAČIČA
Smodiš je že večkrat poudaril, da vloga prvega moža reprezentance nesporno pripada Goranu Dragiću. "Z njim smo reprezentanca ene ravni višje oziroma imamo čisto drugo dimenzijo, veliko boljšo kot brez njega." O obisku Dragića onstran luže si še ni čisto na jasnem oziroma bi bil, če bi se podal tja, obisk organizatorja igre Miamija le dopolnilo srečanja s selektorjem Kokoškovom, ki bi bil glavni namen. Kaj pa ostala dva "Američana", je seveda tisto glavno vprašanje, ki je doletelo tudi Smodiša. Beno Udrih se je do poškodbe v Miamiju odlično znašel, sam je po njej govoril o tem, da bi se rad vrnil še v tej sezoni. In bil morda zanimiv tudi za izbrano vrsto? "Mislim, da zgodba o tem, da bi bil Beno še zraven, ni več realna," odgovarja Smodiš.

"Takšno je razmišljanje, mislim, da se bo tako tudi razpletlo. Preprosto bomo težko združili prejšnje zgodbe z novo. Beno ni v prvem planu, ni ga treba nujno dobiti. Mislim, da imamo dovolj dobrih mladih, perspektivnih igralcev, ki lahko ob Gogiju (Goranu Dragiću, op. p.) opravijo posel," razlaga desna roka selektorja Kokoškova.

Pri Vujačiću je letošnja sezona v ligi NBA sestavljena iz tekem, na katerih sploh ni v postavi, takih, ko dobi le malo priložnosti za igro, pa tudi takih, kot je bila zadnja s Phoenixom, ko je bil v prvi postavi in s Carmelom Anthonyjem prvi strelec New Yorka. S takimi predstavami Vujačić pokaže, da bi lahko še kako prav prišel tudi slovenski izbrani vrsti. Toda ... "Ne. Mislim, da ne," pravi Smodiš na vprašanje, ali bo letos ali v prihodnjih letih v njej prostor tudi za Vujačića. Očitno je torej ta zgodba za vselej zaključena, kot kaže, pa tudi tista z Benom Udrihom v državnem dresu.