Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
12.03.2016 14:25:12
Deli članek:

Bojevniki postali lovci na rekorde

Lahko bi zapisali, da so jim vrnili z obrestmi. Portland je bil ena šestih ekip, ki je v letošnji sezoni našla recept za Golden State, tokrat pa so bili brez možnosti. Branilci naslova so jim že v prvem polčasu natresli 81 točk, prednjačila pa sta seveda The Splash Brothers, Steph Curry in Klay Thompson, ki sta skupaj dosegla kar petnajst trojk. In zdaj so še korak bliže nekemu novemu mejniku.

Doma so nazadnje klonili pred več kot letom dni, pisal se je 28. januar 2015, ko so Biki kot zadnje gostujoče moštvo v rednem delu Oralce Areno zapustili kot zmagovalci. Od Bikov dalje so na domačem parketu nanizali 47 zmag in podrli rekord taistih Bikov iz sezone 1995/96. In se še za korak približali najboljšemu dosežku rednega dela sezone. V naslednjih osemnajstih tekmah morajo dobiti še vsaj petnajst tekem in popravili bodo rekord, ki se je še pred letom ali dvema zdel nepopravljiv.

Kot denimo tisti nezemeljski skok Mika Powlla v Tokiu nekega avgustovskega popoldneva leta 1991. A rekordi, pa čeprav na prvi pogled še tako nestvarni, so zato, da se rušijo, in dosežek Jordana, Pippna, Kukoča ter preostale druščine, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pod vodstvom zen mojstra Phila Jacksona vladala košarkarskim parketom onstran velike luže, je prvič v dveh desetletjih resnično ogrožen. Bojevniki imajo poraz manj kot pa Biki ob istem času v tisti nepozabni sezoni, ob podatku, da bodo kar dvanajst od preostalih osemnajstih tekem igrali v domači dvorani, pa rekord postane – realnost. Bežen prelet razporeda pravi, da bodo najtrši zalogaj tri gostovanja v Teksasu, ne glede na razplet tega lova na rekord pa so varovanci Steva Kerra na dobri poti, da si še drugo leto zapored pred končnico zagotovijo »pole position«, če se izrazimo v dirkaškem žargonu.

Vse to je seveda le uvertura v tisto pravo stvar, končnico, ki je neka povsem nova zgodba. Pogled v ne tako davno preteklost razkriva, da je v 21. stoletju najboljše moštvo po rednem delu šlo nato šestkrat tudi do samega konca oziroma šampionskega prstana. Šest od šestnajst oziroma v 37 odstotkih primerov. Tudi v zadnjih treh sezonah, ko je to uspelo Miamiju, San Antoniu in seveda Golden Statu, ki je lani redni del sklenil s sijajnim izkupičkom 67 zmag in 15 porazov.

Kdo bi si mislil, da bodo ob letu osorej letvico še dvignili. Morda celo vse do neba.


Chicago Bulls 72-10

Sezona: 1995/96
Prva peterka: R. Harper, M. Jordan, S. Pippen, D. Rodman,
L. Longley
Trener: Phil Jackson
Redni del: 72-10
Doma: 39-2
V gosteh: 33-8
MVP: Michael Jordan
Prvaki lige: Chicago


L.A. Lakers 69-13

Sezona: 1971/72
Prva peterka: J. West, G. Goodrich, J. McMillian, H. Hairston,
W. Chamberlain
Trener: Bill Sharman
Redni del: 69-13
Doma: 36-5
V gosteh: 31-7
MVP: Kareem Abdul-Jabbar (Milwaukee)
Prvaki lige: L. A. Lakers


Chicago Bulls 69-13

Sezona: 1996/97
Prva peterka: R. Harper, M. Jordan, S. Pippen, D. Rodman,
L. Longley
Trener: Phil Jackson
Redni del: 69-13
Doma: 39-2
V gosteh: 30-11
MVP: Karl Malone (Utah)
Prvaki lige: Chicago

Galerija