Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
muk
muk
07.12.2015 20:52:25
Deli članek:

Neobičajni? Milo rečeno (video)

Prosti meti so ena od osnov košarkarske igre, ki pa ji marsikateri igralec nameni premalo pozornosti in jih jemlje kot neke vrste nujno zlo.

V zgodovini košarke ni manjkalo mojstrov, ki so imeli skrivnosti košarkarske igre v malem prstu, ko pa so stopili na črto prostih metrov, si lahko pričakoval nekaj - nepričakovanega. Vedel si, da boš deležen nečesa posebnega. Ne zgolj trenerji, za glavo so se ob spremljanju njihovih metov pogosto držali tudi gledalci, marsikatera mojstrovina je zvabila tudi nasmeh na obraz opazovalcev ali pa jih celo pognala v glasen krohot. Slovenski ljubitelji košarke se bodo denimo spomnili Vitalija Nosova ali pa Johna Taylorja, ki sta svoj čas nosila dres Olimpije, toda pri njima gre za bolj kot ne – resda pogosto - ponesrečen poskus kot pa stil, slog.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj teh stilskih posebnežev iz zgodovine lige NBA. Nekateri so smešni, nekateri tudi naravnost grdi, vsi malce neobičajni oziroma nekonvencionalni, eden ali dva pa skregana tudi z zakoni fizike. Vsak zase pa je poseben, edinstven. Neobičajen bi bilo milo rečeno.

In čeprav bi jim lahko očitali pomanjkanje estetike in ponavadi še v večji meri tudi elegance, pa so bili nekateri, da jim ne naredimo krivice, presenetljivo učinkoviti. Nihče pa bolj kot najbolj nenavaden med njimi, tisti met »na jajc« Ricka Barryja. Da je kariero sklenil s skoraj devetdeset odstotnim izkoristkom prostih metov je sam po sebi dovolj zgovoren podatek.