Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Igor Đurović
Igor Đurović
07.12.2015 09:28:58
Deli članek:

Beno Udrih: V reprezentanci pogrešam odkritost

Reuters

Slovenska organizatorja igre Miami Heata Goran Dragić in Beno Udrih predstavljata v Miamiju mini slovensko kolonijo, na kar pa je Šempetrčan že navajen iz časov igranja z Radoslavom Nesterovićem, ko je bil v šampionskem San Antoniu, s katerim ima dva zmagovalna prstana. Odprta rana je (ne)igranje za reprezentanco, o čemer smo se z njim pogovarjali v slačilnici Heatov.

Dramatično srečanje z Oklahomo je 33-letni NBA-veteran preživel na klopi. Še vedno čaka na večjo priložnost, potem ko so ga iz Memphisa zamenjali v Miami na Floridi, kamor se je vrnil potem, ko je v sončni državi, kot ji pravijo, igral za Orlando. Ob tem je igral še za San Antonio Spurs, Sacramento Kings, Milwaukee Bucks, Orlando Magic, New York Knicks in nazadnje za Memphis Grizzlies.

O prvih vtisih ob prestopu in o novem klubu je Šempetrčan povedal: "To je dobra ekipa in igramo lepo košarko. Imamo možnosti za vrh in v to verjamemo. Verjamem, da bo tudi zame prišla še večja priložnost in da jo bom izkoristil. Način, na katerega sem bil zamenjan v Miami, je bil tak, kakršen pač v ligi NBA je. Tako tu stvari potekajo in proti temu ne moreš nič. Mi je pa všeč, da sem prišel v klub z najvišjimi ambicijami in da je tu seveda Gogi."

Zatem se je razgovoril o tem, da sta se z Dragićem lepo ujela, a da neusmiljen profesionalni ritem ne dovoljuje preveč prostega časa in da je ravno v teh dneh Gorana obiskala družina.

vszi

"Ob mojem prihodu sva se precej pogovarjala, tudi nedavno na večerji, kamor sva šla skupaj v New Yorku. Ni preveč časa za kaj drugega kot tekme, treninge in potovanja. On je pač s svojo družino, jaz z dekletom, sva pa zato več skupaj, ko smo na tekmah (smeh)." V tistih redkih trenutkih, ko je Gogi na klopi, velikokrat sedita drug ob drugem in tako je bilo tudi na srečanju z Oklahomo, na katerem je Vročica zmagala. Tudi na Udrihovo zadovoljstvo, saj sam dobro ve, kako je igrati v ekipi zmagovalcev in kako v moštvu poražencev, a tudi to, da niso vsa mesta enaka za življenje in da bi marsikdo dal velik del zaslužka, da bi lahko igral v Los Angelesu ali New Yorku.

"Vzdušje je zelo pomembno in tudi zaradi tega mi je zelo žal, da sem se nazadnje tako razšel z Memphisom. V New Yorku je bilo, kar zadeva moje igranje, seveda slabo, saj se je obrnilo drugače od pričakovanj ...," je o (ne)pričakovanjih povedal Beno.

Potem je prišel čas za tisto, kar nas je najbolj zanimalo. Pogled na reprezentančne rane in številne zgodbe o njegovih odpovedih na največjih tekmovanjih. Nazadnje pred letošnjim evropskim prvenstvom, ko je moral selektorju Juretu Zdovcu odpovedati sodelovanje zaradi operacije gležnja, s katerim je imel precej težav že v začetku kariere. "Tako kot na splošno s poškodbami," smo ga pobarali, a se ni strinjal. "Niti ne. To je bila moja prva operacija, kar zadeva resnejše poškodbe in gležnje. Zato sem tudi toliko časa aktiven in mislim, da bom lahko igral še najmanj štiri leta." Hm. Tudi za reprezentanco, kjer bi bila z Dragićem vrhunski branilski tandem? "Seveda sem pripravljen igrati za reprezentanco, a verjamem samo v iskrene odnose, ki sem jih do zdaj pogrešal. Premalo je bilo odkritosti in upam, da bo zdaj drugače."

Pohvalil je spremembe na Košarkarski zvezi Slovenije in to, da so jo "prevzeli" nekdanji košarkarji z Nesterovićem, Milićem in Smodišem na čelu. Hm, bomo videli, ali bo res kaj na tem in ali bo Beno Udrih reprezentančno kariero zaključil bolj uspešno. In (predvsem) s svojo prisotnostjo ...

Grega Wernig

ODPOVEDI ZARADI POŠKODB, STATUSA ...
V reprezentanci košarkar Miami Heatov ni igral od leta 2006 in SP na Japonskem. Najbolj "boleča" je bila njegova odpoved pred evropskim prvenstvom doma leta 2013. Beno je do zdaj igral le na dveh velikih tekmovanjih, zgodba z izbrano vrsto pa se je začela že pred slabimi petnajstimi leti.

Za člansko reprezentanco je debitiral na EP v Turčiji 2001, ko je bil star 19 let. Prva "odpoved" je z njegove strani prišla za evropsko prvenstvo 2003 na Švedskem, ko je ekipo vodil Slobodan Subotić in je Udrih selektorju zameril, ker ni dobil priložnosti na kvalifikacijski tekmi z Italijo, ter je pozneje zaradi poškodbe tudi odpovedal nastop. Dve leti pozneje je na reprezentančne priprave pod vodstvom Aleša Pipana Udrih prišel skupaj s kapetanom Nesterovićem kot prvak lige NBA, a si je gleženj poškodoval na zadnji pripravljalni tekmi z Madžarsko, ko je padel med reklamne panoje v Velenju in si poškodoval meniskus.

Pred evropskim prvenstvom v Španiji leta 2007 se je moral Pipan ob številnih drugih odpovedih Udrihu odpovedati zaradi klubskega nadaljevanja, saj se mu je iztekla pogodba s Spursi, zadnjo sezono pa ni veliko igral. Pred EP na Poljskem leta 2009, ko je bil selektor Jure Zdovc, se je ponovila podobna zgodba kot pred Beogradom, saj si je na zadnji pripravljalni tekmi z Nemčijo, ki je bila odigrana tik pred prvenstvom, poškodoval koleno, pred SP 2010 v Turčiji pa ni bil zadovoljen s statusom pri selektorju Memiju Bečiroviću. Nastop v Litvi leta 2011 je Udrih odpovedal že zelo zgodaj. Razlog je bila poroka z Michelle Wiley ...