Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
16.06.2015 15:17:11
Deli članek:

Poveljnik vojske in poslednji samuraj

Reuters

Finale lige NBA se je v veliki meri prevesil v dvoboj dveh posameznikov, dveh najboljših košarkarjev obeh finalistov, dveh največjih oziroma kar edinih kandidatov za laskavi naslov MVP-ja finala – odvisno pač od tega, kdo bo v finalu zmagal –, pri čemer je eden poveljnik izjemno močne vojske, drugi pa je ostal povsem sam.

Letošnji finale med Golden Statom in Clevelandom v veliki meri spominja na film Poslednji samuraj. Vlogo junaškega japonskega poveljnika samurajev Kacumotoja v košarkarski različici filma ne igra Ken Vatanabe, temveč LeBron James, v vlogi poveljnika nad zahodno kulturo in inovacijami navdušene vojske pa je Stephen Curry.

Medtem ko se lahko samooklicani kralj v zahtevnih bitkah zanese izključno samo nase – razlika med finalom in filmom je ta, da je Tom Cruise oziroma Nathan Algren oziroma Kyrie Irving, ki je skupaj s Kacumotojem glavni junak filma, umrl že pred začetkom najpomembnejše bitke in da je življenje pred to bitko izgubil tudi zvest Kacumotojev pomočnik Ujio oziroma Hirojuki Sanada oziroma Kevin Love –, na svoj meč in na svojo surovo moč, ima Curry na voljo najboljše puške, najmočnejše minomete ter najhitrejše brzostrelke, v obliki fantastičnih pomočnikov, v prvi vrsti Klaya Thompsona in Draymonda Greena, pa tudi Harrisona Barnesa in Andrea Igoudale, ne nazadnje v določeni meri še Andrewa Boguta in Davida Leeja.

HITREJŠI IN AGRESIVNEJŠI
In prav zaradi tega je letošnji finale zelo poseben. Že dolgo, če sploh kdaj, se ni zgodilo, da bi gledali košarko ena na pet. Resda je na parketu deset košarkarjev, toda štirje LeBronovi pomočniki v napadu Clevelanda bolj ali manj stojijo na mestu, vržejo žogo v roke Jamesu in čakajo, kaj bo njihov vodja naredil.

Če jim LeBron vrne žogo, poskusijo z metom za tri točke ali s polrazdalje ali polaganjem – če je podaja pod koš –, drugače pa v napadu bolj kot ne stojijo in gledajo, kaj bo naredil samooklicani kralj. In LeBron je do zdaj storil zares veliko, težko, da bi lahko naredil kaj več. Lastnoročno je Clevelandu priigral dve zmagi, njegove številke so "izvenzemeljske", toda kljub temu Golden State po petih tekmah vodi s 3:2 v zmagah.

Ko so Konjeniki povedli z 2:1 v zmagah, je trener Bojevnikov Steve Kerr naredil drzno potezo, ki pa se je izkazala kot zadetek v polno. Na četrti in peti tekmi je iz prve peterke povlekel robustnega centra Andrewa Boguta ter v njo postavil Andrea Igoudalo, s čimer je postala ekipa Golden Stata sicer nižja, a zato veliko hitrejša in agresivnejša.

Obramba nad LeBronom Jamesom je postala še boljša, Green, Barnes in Igoudala se nad njim konstantno izmenjujejo in James mora za vsako točko zares garati. Zato ne čudi, da ima LeBron katastrofalen met iz igre – v petih tekmah je na koš vrgel neverjetnih 163-krat –, da bi bilo za Konjenike vse skupaj še huje, pa so Bojevniki ob obrambi na višjo raven spravili tudi svoj napad.

SPROSTIL SE JE TUDI CURRY
Ali povedano drugače, končno se je povsem sprostil in razigral tudi najboljši mož Golden Stata Stephen Curry, ki je na peti tekmi dokazal, zakaj mnogi menijo, da je v tem trenutku celo najboljši košarkar lige NBA.

Morda najboljši strelec, ki je kadarkoli igral na parketu najboljše košarkarske lige na svetu – čeprav je za takšne ocene še prezgodaj –, je Clevelandu nasul 37 točk, za kar je porabil samo 23 metov (za primerjavo, LeBron je za 40 točk porabil 34 metov), ob tem pa je nekajkrat povsem osmešil Matthewa Dellavedovo, ki naj bi bil sicer odličen obrambni igralec, in ga s svojimi preigravanji, ki "lomijo gležnje", hitro postavil na trdna tla.

Avstralec je po prvih treh tekmah poslušal hvalospeve na svoj račun, toda po zadnjih dveh obračunih je jasno, da ni zares nič posebnega in da so bile pohvale tipično po ameriško napihnjene.

Čeprav bo naslednja tekma odigrana danes v Ohiu in čeprav Golden Statu vodstvo s 3:2 še ne zagotavlja končnega zmagoslavja, je zelo verjetno, da bodo šampionski prstani na koncu romali na roke Curryja in soigralcev. Težko je namreč verjeti, da bi lahko izmozgani LeBron James sam dvakrat zapored premagal Bojevnike, še posebej če bodo ti odigrali podobno obrambo kot na četrti in peti tekmi ter če bo Stephen Curry vsaj približno tako razpoložen, kot je bil na petem obračunu.

Veliko bolj je verjeten scenarij iz filma. Poslednji samuraj se bo boril do konca in prek svojih zmožnosti, a na koncu bo moral priznati premoč. Izvedel bo sepuku, bolj poznan kot harakiri, časten samomor, pri čemer si bo zaril nož v trebuh in tako na simbolen način priznal, da je premagan.