Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
15.06.2015 21:44:04
Deli članek:

Liga ABA: Zadnji del ali nova sezona

abaphoto

Jutri bi utegnil biti pomemben, morda že odločilen dan glede usode zdajšnje lige ABA v prihodnosti. V Zagrebu bo sestanek med vodstvom jadranske lige, vpletenimi klubi in nacionalnimi zvezami držav nekdanje Jugoslavije.

Klubi so v napenjanju mišic Fibe in Uleba oziroma Fibe in vodstva lige ABA, tisti, za katere se zdi, da v tem trenutku vlečejo kratko. Odgovornost je padla na njihova pleča, oni so tisti, na katerih ramenih je breme odločitve, praktično usode tako klubske kot reprezentančne košarke držav s tega prostora. Če ostane pri zdajšnjem stanju, ko se je večina priklonila ligi ABA, kot jo poznamo zdaj, in bi rada še naprej igrala v enakem tekmovanju, potem nad državami, iz katerih prihajajo, visi grožnja nenastopa na EuroBasketu oziroma celo odvzema gostiteljstva tekmovanj, tako v članski kot drugih konkurencah. Če spremenijo mnenje in dajo košarico Radu Lorbku, Romanu Liscu in ostalim, ki vodijo ligo ABA, potem vsi tisti klubi, ki so uvrščeni v evroligo oziroma evropski pokal, tvegajo, da v slednjih ne bodo tekmovali. Tako kot je svoj ultimat poslala Fiba, je namreč odgovorila tudi Evroliga in dala lepo vedeti: ni lige ABA (kot jo poznamo), ni naše evrolige in evropskega pokala. Kaj torej lahko storijo?

KER TO NI VEČ LETO 2000
Težka dilema, odgovora pa praktično ne pozna nihče. Zato vladata panika in strah. Pa ne le med klubi, ampak posledično (in morda še bolj) tudi v zvezah. Če bi recimo klubi še naprej vztrajali, da hočejo igrati v zdajšnji ligi ABA, potem lahko sledi diskvalifikacija zvez, če bo Fiba uresničila grožnjo, ali pa diskvalifikacija klubov s strani zvez, če bodo te želele obdržati čisti obraz pred Fibo. Bodimo še konkretnejši: Union Olimpija in Krka si recimo na vsak način želita igrati v ligi ABA. Ju bo Košarkarska zveza Slovenije suspendirala in izločila iz domačih tekmovanj, da bo zadostila potrebam Fibe?

In kakorkoli lahko razmišljamo, da Mednarodna košarkarska zveza zgolj blefira in se ne bo spustila v tako drastične poteze, kot je recimo izključitev Hrvaške, Srbije, Slovenije, Makedonije in BiH z EuroBasketa, sploh pa ne manj kot tri mesece pred njegovim začetkom, je nemalo takih, ki menijo, da je Fibin ultimat treba jemati še kako resno. Ker to ni več leto 2000, ko je Uleb izkoristil trenja in spore znotraj Fibe in tudi na ta račun z lahkoto prevzel nadzor nad evropskimi klubskimi tekmovanji, nad katerimi roko drži še zdaj. Petnajst let pozneje so v Fibi precej bolj združeni, cilji so skupni, glavni, zlasti tisti o reprezentančnih kvalifikacijah za velika tekmovanja od leta 2017 med sezono in ne zgolj poleti, zaradi česar je treba najti dodatne termine v koledarju. To pa je seveda najlažje, če imaš nadzor nad evropskimi tekmovanji.

FIBA VABI S PRAZNIM VABILOM
In tu je naslednji kavelj. Tisti klubi, ki bi prihodnjo sezono tekmovali v Evropi, se (upravičeno) sprašujejo, zakaj naj se sredi junija odrečejo Ulebovi evroligi in evropskemu pokalu, kar bi storili, če zavrnejo igranje v zdajšnji ligi ABA, ko pa nimajo niti najmanjšega zagotovila, da jih v tem primeru čaka igranje v drugi različici klubskih tekmovanj stare celine. Tisti Fibini, o kateri ni za zdaj ne duha ne sluha. Zaporedje dogodkov ni pravo, menijo v klubih. Namesto da Fiba grozi in izsiljuje, naj postavi na noge svoje tekmovanje, naj razkrije adute in pokaže, kaj ima v rokah. Potem bo tudi odločitev precej lažja. Tako pa klubi tavajo v temi, podobno zveze, ki so vmesni člen. Prihaja do zapletov, do nasprotnih mnenj, tudi manjših sporov. Kot da je bil prav to namen Fibe, da na Jadranu zamaje Ulebovo barko. Do četrtka, ko se v Ženevi začne zasedanje izvršnega odbora Fibe, slednja pričakuje jasno sporočilo iz Ljubljane, Zagreba, Beograda in preostalih prestolnic držav nekdanje Juge, da je zdajšnja liga ABA preteklost oziroma da tako klubi kot zveze zavračajo ligo ABA, kot jo poznamo, in da so naredili prostor za novo, ki jo bo »požegnala« tudi sama.

LISAC: OBSTAJA DRUGA POT
Jutri bo zato najbrž v Zagrebu še kako vroče. V hrvaško prestolnico naj bi prišli predstavniki vseh zvez, zastopniki klubov, tam bo tudi vodstvo lige ABA. Je možno dva dni pred iztekom ultimata še kaj rešiti oziroma spremeniti? Eno je jasno: če ostane, kot je zdaj, potem konec tedna iz Ženeve ne gre pričakovati ravno dobrih novic. Edina rešitev se zdijo dodatne spremembe v lastniški oziroma vodstveni strukturi lige ABA, kar bi morda pomirilo oziroma zadovoljilo Fibo. Slednja ob prejšnjih spremembah, s katerimi so bili zadovoljni tudi tisti klubi, ki so prej vihali nos nad vodstvom lige ABA, ni niti trenila z očesom. Lorbek, Lisac & co. morajo oditi, drugače se nimamo o čem pogovarjati, pravijo v Ženevi. "Obstaja druga pot. Počakajmo torek, pa bomo videli," je odgovoril Roman Lisac, ko smo ga vprašali, če se bodo jutri povsem umaknili iz projekta, imenovanega jadranska liga. Ni želel razkrivati, na kaj konkretno misli. "Treba bo malo razmisliti, možnost pa je, mislim, da se to da urediti," je zgolj dodal. Ne zamudite torej nove nadaljevanke, imenovane liga ABA. Ne vemo le, ali bo jutri že na sporedu njen zadnji del ali bo zaradi velikega zanimanja sledilo snemanje nove sezone ...