stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 20.01.2015 10:41:52

Poraz bi lahko bil usoden

Arsen Perić
Tretji tekmec Uniona Olimpije v drugem delu evropskega pokala je nemški Bayern.

Münchenčani, ki so zmagali na obeh dozdajšnjih preizkušnjah, bodo ob 20.30 gostje v Stožicah, kjer je pred 13 dnevi že zmagal še en nemški klub Brose Baskets. Novega domačega poraza si zmaji ne smejo privoščiti.

NI PRVIČ

Marsikdo misli, da je Bayern mlad klub, saj o njem še pred nekaj leti ni bilo nič slišati. Pa ni tako, ustanovljen je bil leta 1946. Tudi drevišnji obračun Olimpije z Bavarci ne bo njihov prvi. V sezoni 1968/69 so si Ljubljančani z Münchenčani stali nasproti v prvem krogu pokala pokalnih zmagovalcev in jih obakrat gladko premagali. V Nemčiji je bilo 101:81 za zeleno-bele, v Ljubljani pa 94:46.

Teoretično sicer tudi morebitna izgubljena tekma še ne bi bila usodna v boju za napredovanje v osmino finala, dejstvo pa je, da bi bile možnosti Olimpije v primeru drugega domačega poraza bistveno manjše oziroma zelo majhne.

Jaka Klobučar, ki v tej sezoni nosi dres nemškega Ulma, je prejšnji teden v pogovoru za Ekipo poudaril glavno odliko Bayerna – zelo agresivno zunanjo linijo, ki pritiska na tekmece. Enake besede je včeraj po dopoldanskem treningu ponovil trener zmajev Aleš Pipan.

JUGOSLOVANSKI PRIDIH

Pešić, glavni na parketu, Pešić, glavni v pisarnah. Še pred Svetislavom je v Bayern prišel njegov sin Marko, nekdanji nemški reprezentant, ki je pred sezono 2011/12 zasedel mesto športnega direktorja, potem pa pred dvema letoma postal direktor. Čudno bi bilo, če oče in sin Pešić ne bi posegla po okrepitvah s področja, ki ga najbolje poznata, in seveda tudi sta. Med osmimi tujci so ob Dušku Savanoviću trenutno s področja nekdanje Jugoslavije še Vasilije Micić, Nihad Đedović in Vladimir Štimac.

"Bayern igra zelo agresivno na zunanjih položajih, tu bomo morali paziti. Če ne bomo izgubljali žog in jih predajali v roke tekmecu, če bomo čim več igrali pet na pet, ustavili tranzicijo Bayerna, če bomo skakali, nam bo lažje," je razkril načrt, kako Bavarce spraviti na kolena.

Slednjim sicer prepušča vlogo favorita. "Po do zdaj prikazanem je Bayern gotovo favorit v naši skupini. Morda je presenečenje, da je s tako razliko premagal Bamberg v gosteh, a to je košarka. Vsaka tekma je nova zgodba. V današnjo ne gremo z miselnostjo, da jo bomo izgubili. Športno je upati in verjeti na najboljše," se je Pipan postavil morda celo preveč podrejeno vlogo, pa čeprav v Stožicah gostuje klub, ki je letošnjo sezono začel v evroligi in tam tekmovanje končal po prvem delu.

NI GA ČEZ PEŠIĆA

pesic bayern
fcb-basketball.de

Kljub močni igralski zasedbi, v kateri izstopata imeni Boja McCalebba (ki pa je zaradi poškodbe prsta na nekajtedenskem prisilnem počitku in ne bo igral) in Duška Savanovića, je prepričljivo največja zvezda Bayerna njegov trener Svetislav Pešić. Trener, ki je v svoji karieri osvojil praktično vse, manjka mu le olimpijska medalja. Zato pa se ponaša z naslovom svetovnega prvaka, dvema evropskima zlatima kolajnama in številnimi klubskimi lovorikami, tudi evroligaško. Prav v nemški košarki je ob jugoslovanski pustil največji pečat, največjega seveda s prvim mestom na domačem EuroBasketu leta 1993. V Nemčiji je precej deloval tudi na klubski ravni, v devetdesetih je bil vrsto let trener Albe, lani pa Bayernu po dolgih 59 letih spet prinesel naslov državnega prvaka. "Olimpija je mlada ekipa z nekaj izkušenimi igralci. Igra z veliko protinapadi, hitrimi meti in ima odličen skok v napadu. Na te stvari moramo biti posebej pozorni," je dejal Pešić.

V nadaljevanju je tudi sam "obrnil ploščo", saj se dobro zaveda, da je treba zmagati. "So izkušena ekipa, ki igra dobro košarko, a niso nepremagljivi. Tudi oni imajo težave s poškodbami. Fantje vedo, kaj nas čaka. Vsak naslednji poraz je lahko že usoden. Pritisk je, a fantje, vsaj nekateri, se znajo spoprijemati s tem, ti lahko potegnejo tudi ostale. Osredotočenost je maksimalna in mislim, da bomo odigrali dobro tekmo. Če se bomo držali tistega, kar se bomo dogovorili, lahko računamo na zmago."

Oziroma presenečenje, kot se je dobesedno izrazil ljubljanski strateg, ki bi mu v dvoboju z agresivnim tekmecem še kako prav prišel Luka Rupnik. Včeraj ga je bilo že mogoče videti pri vadbi. "Začel je malo trenirati, a še ni pravi. Potrebuje čas, s to poškodbo se ni igrati," je Pipan takoj dal vedeti, da organizatorja igre nekaj časa še ne bo v postavi.

Ostali igralci so nared, viroza, ki je pustošila v garderobi, je zdaj preteklost. Po dveh zmagah je preteklost tudi niz porazov, ekipa spet lažje diha. "Tudi prej so fantje dobro dihali. Nikoli ni lahko. Tako zmage kot poraze je treba pozabiti. Ni sprostitve, vsaka tekma je nov izziv, na vsaki je treba zmagati," je bil že zelo odločen Pipan.

oli-bay

Članki iz rubrike