zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

liz
liz
0 18.01.2015 15:00:45

Marbury: Želel sem umreti, končati svoje življenje

Reuters
Se še spomnite Stephona Marburya, legendarnega branilca v ligi NBA?

Danes 37-letnega organizatorja igre je v naboru lige NBA leta 1996 kot četrtega izbralo moštvo Milwaukee Bucks, za katerega pa ni nikoli igral, saj ga je ta zamenjal v Minnesoto. Pri Timberwolvesih je nato ostal tri leta.

Med letoma 1996 in 2010 je v najmočnejši ligi na svetu igral še za New Jersey Nets, Phoenix Suns, New York Knicks in Boston Celtics. Dvakrat je nastopil v tekmi vseh zvezd, dvakrat bil uvrščen v tretjo postavo lige in bil leta 1997 tudi v prvi peterki novincev v ligi.

Marbury se je pred petimi leti odpravil na Kitajsko. Tam je bil član treh klubov, v zadnjih štirih sezonah pa nosi dres ekipe Beijing Ducks.

Američan je na Kitajskem v zadnjih treh letih osvojil dva naslova državnega prvaka, in je eden najbolj priljubljenih športnikov v državi.

Sedemintridesetletnik je namreč spregovoril o svojih zadnjih mesecih v ligi NBA, od katerih je minilo dobrih pet let. V tistem času je imel veliko težav, težko se je spopadel z dejstvom, da se njegov čas v tem tekmovanju izteka, z očetovo smrtjo in poslovnim neuspehom.


Njegova žena Latasha se spominja, da je takrat cele dneve ležal v postelji in jedel sladkarije. Povsem se je umaknil v svoj svet, za kar so bile krive prej omenjene težave.

"Moje podjetje je počasi propadalo in jaz sem to gledal. Mislim, da me je to bolelo še bolj kakor moja košarkarska kariera, ki je šla v smer, v katero je pač v tistem času šla. Ujet sem bil v svoje misli. Bil sem ujetnik svojih čustev in bil sem ujetnik odločitev, ki sem jih sprejel," je o težkem obdobju v svojem življenju povedal Marbury, ko je trpel za depresijo. Razmišljal je celo o samomoru.

"Želel sem umreti. Bili so dnevi, ko sem se hotel ubiti, končati svoje življenje. Ampak to ni imelo nikakršne povezave s košarko. Vse je bilo povezano z mano. Bil sem hudo depresiven, zelo sem bil bolan," je zaključil.

Zdaj je njegovo počutje veliko boljše kot je bilo še nedolgo nazaj, na Kitajskem pa doživlja novo pomlad.

Marbury je v svoji 13-letni NBA karieri nastopil na 846 tekmah, v katerih je v povprečju igral skoraj 38 minut na srečanje, v tem času pa dosegel 19,3 točke ter imel še 7,6 asistence in tri skoke.

Članki iz rubrike