Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
22.10.2015 18:22:07
Deli članek:

Matej Rojc: Kot da prvič igramo košarko

www.alesfevzer.com

V Novem mestu košarkarji trenutno okrog ne hodijo ravno pokončnih glav. Rezultati še niti niso tako slabi, vseeno je na Dolenjskem recimo padla Cedevita, zato pa toliko bolj igra in, kar bodo še posebej poudarili navijači, pristop na parketu. Mateja Rojca, ki od letos opravlja vlogo kapetana, smo poklicali na zagovor.

Kako bi opisali trenutno stanje v ekipi?
Seveda ni takšno, kot bi bilo, če bi zmagovali. Zavedamo se, da smo v slabem stanju, a še vedno verjamemo, da smo dobra ekipa. Moramo le premagati ta krč, v katerem smo se znašli, in spet začeti igrati tako, kot smo že na pripravljalnih tekmah. Na uradnih tekmah smo to pokazali dvakrat, doma proti Zadru in Cedeviti, a to je seveda premalo. Tako bi moralo biti na vsaki tekmi, morali bi si bolj želeti zmage in se boriti. Verjamem, da bomo to pokazali že proti Partizanu v soboto in nato tudi na ostalih srečanjih.

Od kod taki padci v igri, ne le od ene do druge tekme, ampak celo na istem srečanju, kot recimo proti Tajfunu?
Mogoče je to padec zbranosti, predvsem v obrambi. Nekaj prepoznih vrnitev v obrambo, prejetih košev iz protinapadov, in ko enkrat prideš v mlin tekmeca, ga je težko ustaviti, tudi če potem spet začneš igrati bolje. Vseh 40 minut moramo biti zbrani, igrati osredotočeno, le tako lahko zmagamo.

V zadnjem krogu doma proti Metalcu tega ni bilo, prav tako ni bilo prave volje, vse skupaj je bilo videti zelo ubogo. Zakaj?
Vsak se bori po najboljših močeh. Potem narediš nekaj napak in je res videti, kot da prvič igraš košarko. A vsak si želi zmage, vsak, ki pride na parket, želi dati vse od sebe. Na zadnji tekmi ni bilo tako, manjkalo je nekaj borbenosti, a kot sem že dejal, verjamem, da bo že v soboto v Beogradu drugače.

Partizan ni ravno tekmec za beg iz krize ...
Res je, a tudi Partizan je v slabem stanju, ne njim ne nam ni lahko. Ne glede na vse bomo dali vse od sebe, se borili. Verjamem, da bo posijalo sonce in bomo začeli zmagovati.

Imate igralci še težave s prilagoditvijo na Velićev sistem?
Niti ne bi rekel tega. Je pa ekipa sestavljena na novo, vsak potrebuje čas. Mislili smo, da se bomo uigrali že prej, ampak kot kaže, se nam dogajajo napake, ko izpadamo iz sistema. To je v bistvu normalno, verjamem pa, da bomo to v kratkem odpravili in začeli igrati boljše.

Ste imeli igralci pogovor, brez trenerja?
Smo se pogovarjali. Ko pride do slabih rezultatov, je treba stopiti skupaj, takrat se pokaže moštveni duh. Tudi ob igrišču se pogovarjamo o določenih položajih, kako bi izboljšali stvari, to je dobrodošlo. Tudi tako bomo lahko iz dneva v dan boljši.

Ali kot kapetan v tem položaju čutite dodaten pritisk?
Ne bi rekel ...

Ali ste udarili po mizi v garderobi?
Ne. Ko je le mogoče, kaj povem, dam nasvet. Enako počnejo drugi, starejši. Ko kdo vidi napako in način, kako bi nekaj izboljšali, to pove pred vso ekipo. Kot kapetan imam svojo vlogo pri spodbujanju ekipe, ko ji ne gre. Tega ne vidim kot obremenitev, ampak kot dodatno motivacijo, da sem še bolj zagret.

Ste bili presenečeni, ko ste bili izbrani za kapetana?
Povedano po resnici, sem po tihem upal, da bom izbran, saj sem tu že šesto sezono, poleg tega ni v moštvu nobenega domačega igralca.

Tudi vi sezone niste najbolje začeli, razen na dveh domačih tekmah ste bili povprečni.
Nekaj manj sem igral, proti Olimpiji smo vsi odigrali slabo. Seveda ni bilo dobro, vsak lahko ekipi prinese precej več, tudi jaz.

Ste tako kot kapetanski trak po tihem pričakovali tudi večjo vlogo, to, da boste prvi organizator?
Recimo, da. Res pa je, da si minutažo priboriš na igrišču. Tiste tekme, na katerih sem igral manj, delal napake in si morda nisem zaslužil več igralnega časa. To, kar je bilo, je preteklost, in treba se je osredotočiti na prihodnje tekme ter začeti zmagovati.

Kako pa vam ustreza Velićev način dela? Imate težave s tistim, kar zahteva od vas?
Vsak trener ima svoj sistem in način igre, ki se mu mora igralec najhitreje in po najboljših močeh prilagoditi, enim ustrezajo eni, drugim drugi trenerji. Vsi pa smo profesionalci in treba se je prilagoditi vsakomur ter igrati najboljše mogoče.

Verjetno niste preslišali žvižgov na in po zadnji tekmi. Kako jih komentirate in doživljate?
Gledalci so bili po zadnjih porazih in tudi predstavah gotovo razočarani. Po eni strani razumem razočaranje, a morajo vedeti, da si tudi mi želimo zmag, smo pa v krču. Upam, da nam bodo še vedno stali ob strani in nas spodbujali tudi takrat, ko nam ne bo šlo. Le tako lahko pokažemo boljše igre.

Vas je uprava denarno kaznovala?
Za zdaj še ne, smo pa imeli pogovor in rekli so, da moramo pokazati večjo željo in borbenost.