Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
28.05.2015 10:44:11
Deli članek:

Kralj je živ, naj živi kralj!

Reuters

Čeprav v tem trenutku ni niti prvak lige NBA niti uradno najkoristnejši igralec rednega dela, LeBron James znova dokazuje, zakaj je njegov vzdevek Kralj.

Svojega prestola za najboljšega košarkarja na svetu, s katerega ga nekateri navijači in tudi mediji onstran luže že nekaj časa podijo ter hočejo nanj posesti predvsem Stephena Curryja in tudi Jamesa Hardena, Chrisa Paula, Russella Westbrooka, Kevina Duranta in še koga, nikakor ne želi prepustiti nikomur. Ne še. Odločen, da vsem dokaže, da še ni za v staro šaro, da je še zmeraj košarkarski kralj in da mu še zmeraj ni enakega, je po slabšem začetku sezone začel pustošiti in vse kaže, da se ne namerava umiriti.

Reutres

Pred sezono je zapustil Miami, s katerim se je v štirih letih štirikrat zapored uvrstil v veliki finale – dvakrat je slavil, dvakrat izgubil, nazadnje prejšnjo sezono s San Antoniom –, in se vrnil domov, v Cleveland. Čeprav je pred štirimi sezonami veljal za največjega izdajalca, so ga navijači kluba iz Ohia sprejeli odprtih rok in ga znova začeli častiti kot božanstvo, kot košarkarja, ki bo franšizi, ustanovljeni leta 1970, pripeljal tako želeni prvi naslov prvaka lige NBA. Začetek sezone je bil klavrn, čeprav se je LeBronu in fenomenalnemu mlademu zvezdniku Kyrieju Irvingu priključil odlični Kevin Love, so Konjeniki po skoraj polovici sezone imeli kar 20 porazov na 39 tekmah.

Reuters

Zlobni jeziki so takrat namigovali, da se obdobje kralja Jamesa končuje, da Irving in Love nista tako dobra robina batmanu Jamesu, kot sta to bila Dwyane Wade in Chris Bosh, ter da je prišel čas, da primat v ligi NBA prevzame nekdo drug. A LeBron se z njimi ni strinjal, v naslednjih 39 tekmah je Cleveland na njegovih krilih zmagal kar tridesetkrat in redni del sezone končal na drugem mestu vzhodne konference. James je redni del sezone končal s povprečjem 25,3 točke, 6,0 skoka in 7,4 asistence na tekmo, v končnici pa je svoje številke še izboljšal.

Trener Clevelanda David Blatt je škarje in platno popolnoma predal v roke LeBronu, ki v končnici povprečno na tekmo na parketu prebije več kot 40 minut, dosega pa 27,6 točke, ima še 10,4 skoka in 8,3 podaje. Konjeniki so v prvem krogu končnice zlahka opravili z Bostonom, v drugem so se malce namučili s Chicagom, v konferenčnem finalu pa so pometli še z Atlanto. Kar dosežek Clevelanda dela še bolj impresiven, je dejstvo, da je Kevin Love že v seriji z Bostonom končal sezono zaradi poškodbe in da se v zadnjem času s poškodbo muči tudi Kyrie Irving. Vse breme je tako padlo na Jamesa, ki se je odzval na zares mojstrski način. Na štirih tekmah proti Atlanti je dosegal neverjetnih 30,3 točke na tekmo, obenem imel še 11 skokov in 9,3 podaje ter tako dokazal, da je v NBA še vedno edini košarkar, ki lahko sam ekipo pripelje do velikega finala; ne nazadnje mu je to leta 2007 s Clevelandom že uspelo, a takrat v finalu Konjeniki niso imeli nobenih možnosti proti San Antoniu.

vszi