Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
27.02.2015 10:13:38
Deli članek:

Kdo je še ni premagal?

Arsen Perić

To bi pravzaprav moral biti članek o košarkarjih Šenčurja. O klubu iz majhnega kraja, ki šteje komaj 2700 duš in ga večina pozna predvsem po izvozu za precej prepoznavnejši Kranj. Pa ne bo. Pogled nam uhaja h Krki.

Novomeščani so v sredo izgubili še sedmič v domačem prvenstvu. Pozor: v prvem delu tekmovanja, v katerega so se po navadi vključevali šele v zaključku, torej takrat, ko je šlo zares. Sedem porazov s tekmeci, ki bi se morali od njih kot državnih prvakov predvsem veliko naučiti, na lestvici pa bi jim morali gledati v hrbet, bode v oči. Ob vsakem od teh sedmih porazov se nam je porodilo kakšno novo vprašanje, zdaj jih je že toliko, da bi bil splet odgovorov nanje dobra osnova za poglobljeno analizo.

Arsen Perić

Sedem porazov Krke

15. 10. Grosbasket – Krka 80:75
29. 10. Rogaška – Krka 81:79
26. 11. Šenčur – Krka 87:79
2. 12. Krka – Tajfun 61:69
4. 12. Krka – Zlatorog 64:74
11. 12. Portorož – Krka 74:70
25. 2. Krka – Šenčur 67:74

Jasno je, da je Krka kot svoje glavno tekmovanje v dozdajšnjem delu sezone dvakrat podčrtala ligo ABA, v kateri se navsezadnje še vedno bori za uvrstitev v evropski pokal. Do konca regionalnega tekmovanja so ostali še štirje krogi, tekme Novomeščanov z Zadrom in Szolnokijem doma ter Budućnostjo in Unionom Olimpijo v gosteh pa bodo varovance Aleksandra Džikića postavile na mesto, ki jim v regiji pripada. V tem trenutku so pri 50-odstotni uspešnosti, na svojem računu imajo po 11 zmag in porazov, kar je dovolj za povsem solidno šesto mesto, zmago več imajo veliki tekmeci iz Stožic, enak izkupiček pa Zadar in Metalac, ki sta tudi največja tekmeca Dolenjcev v boju za dosego cilja. Dosežki Krke v ligi ABA torej sploh niso sporni, še več, tu in tam celo presegajo pričakovanja – dotlej neporažena Crvena zvezda se je, denimo, prvič spotaknila ravno v dvorani Leona Štuklja.

V čem se torej razlikujeta dve povsem različni Krki. Tista iz lige ABA in tista iz domačega prvenstva? Zagotovo v motivaciji, ki na tekmah z Grosbasketom, Rogaško, Šenčurjem, Tajfunom, Zlatorogom in Portorožem ni na dovolj visoki ravni. Vsi našteti klubi so v tej sezoni državne prvake spravili na kolena, šesterica predstavlja več kot polovico lige, pri tem pa še najbolj bode v oči, da je Šenčur, ki je Krki kot zadnji prisolil neprijetno klofuto, zmagal celo v obeh medsebojnih tekmah.

Nikola Miljković

Ob desetih zmagah neprijetnih sedem porazov Krko postavlja na četrto mesto, kar v sistemu tekmovanja, ki ji je ob vseh teh spodrsljajih pisan na kožo, ne pomeni nič tragičnega. V boju s Šenčurjem, Rogaško in Grosbasketom za tri prosta mesta v ligi za prvaka (prvo je že oddano Tajfunu, drugo bolj ali manj Zlatorogu, kot šesta se bo priključila še Union Olimpija) bi se Krki ob nadaljevanju razprodaje točk celo lahko zgodila prava mala katastrofa, kar pa ji ne bi vzelo možnosti za ubranitev naslova državne prvakinje. V boj za lovoriko bosta namreč krenili tudi najboljši moštvi iz ligi za obstanek.

Zahvaljujoč sistemu tekmovanja, ki ne kaznuje serije porazov, bo Krka skoraj gotovo "preživela". Sicer je res, da je razprodala nekaj ugleda, vendar si v Novem mestu s tem ne belijo glave. Na pokalnem zaključku so dokazali, da znajo izbirati tekme, kar navsezadnje počnejo že več let. Ko bodo (če bodo) v začetku junija še šestič zapored dvignili veliki pokal za naslov državnega prvaka, se bodo ob spominu na poraze z Grosbasketom, Rogaško, Šenčurjem ... le glasno nasmejali.

Arsen Perić