Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
07.02.2015 11:51:35
Deli članek:

Bo Džile prvi skopal grob?

Arsen Perić

V Novo mesto jutri ob 17. uri prihaja vodilno moštvo lige ABA Crvena zvezda, ki iz kroga v krog podira rekord v dolžini neporaženosti. Je dežela cvička tista, kjer bi ji lahko prvič spodrsnilo? Krka je zmagala štirikrat zapored, enkrat manj pa Union Olimpija, ki bo v tem že danes skušala krkaše vsaj za en dan ujeti. Dvoboj v gosteh z Igokeo se začne ob 21. uri.

"Kje pa naj delam? V Zvezdi ne morem delati, Partizan pa ima najboljšega trenerja," je pred časom v pogovoru za naš časnik dejal trener Krke Aleksandar Džikić ob vprašanju, zakaj ne dela v domovini, kot bi po mnenju mnogih v Srbiji moral. V Zvezdi ne more zaradi jasnega razloga, je pač partizanovec. Zapisan črno-beli barvi, grobar, zdaj na delu v Novem mestu. Kar pa ne spremeni dejstva, da je rdeče-bela barva še vedno tista, zaradi katere ima "Džile" gotovo dodaten motiv in nad katero mu je zmaga še posebej ljuba.

Sredin domači poraz v državnem prvenstvu z Zlatorogom je že pozabljen. "Take tekme je treba pustiti za seboj in iti naprej. Kot ni dobro biti evforičen po velikih zmagah, si tudi po takem porazu ni treba razbijati glave," je že nekaj minut po njem sporočil Džikić in si v naslednjih dneh raje začel razbijati glavo s tem, kako bi Zvezda jutri prvič letos padla.

NEBOJŠA JOKSIMOVIĆ

"Ve se, kdo je favorit, Zvezda ni zastonj na prvem mestu. Imamo pa pravico do optimističnega razmišljanja, torej da lahko z njo igramo enakovredno, kot smo na prvi tekmi v Beogradu, ko sta o zmagi odločali žoga, dve. Kakovost je realno na njeni strani, izkušnje zaradi nastopanja v evroligi tudi, a to ne pomeni vnaprej, da bo ta ekipa tudi zmagala. Favoriti imajo včasih slab dan, in to se da izkoristiti. Treba bo zaustaviti njihovo igro po globini prek Marjanovića in Zirbesa. Glede na to, kako atletsko podkovani so zunanji igralci, jim bo treba parirati v ritmu, ki ga narekujejo, v teku iz obrambe v napad, v čemer so zelo dobri, in to vseskozi forsirajo. Ustaviti bo treba tudi njihov napadalni skok. To je v grobem taktični načrt na papirju, seveda pa na igrišču tega ne bo lahko spremeniti v prakso. Vseeno pa imamo pravico verjeti v presenečenje."

Krka se pred prihodom Beograjčanov nahaja v podobnem položaju, kot se je Union Olimpija, ko je Zvezdo gostila dva dni po tistem, ko je slednja v prvem krogu Top 16 evrolige izgubila z Realom. Takrat so bili rdeče-beli fizično in še bolj psihično izžeti, kar se je v Stožicah poznalo, in šele proti koncu so ujeli pravi ritem. V Novo mesto zvezdaši prihajajo resda po dnevu odmora več, a po bolečem porazu z Žalgirisom spet močno izpraznjeni. Je pa nekaj na tej tekmi, kar Džikiću gotovo malce krajša spanec.

Zvezda v četrtek ni zadela niti ene trojke, pa čeprav je poskušala kar 19-krat, s čimer je postavila negativni rekord evrolige, ki ga je pred tem imela Laboral Kutxa s 13 zgrešenimi poskusi iz sezone 2000/01. Je mogoče, da bi Beograjčani še enkrat tako slabo metali izza črte 6,75? Teoretično da, praktično pa se bojimo, da ne. In če jim bo šel met z razdalje, bo to v kombinaciji s prevlado pod košem, ki jo imajo v primerjavi s Krko, za naše prvake že lahko pogubno.

Da pa so ti ob odlični predstavi vseeno lahko konkurenčni tudi Zvezdi, so že pokazali na prvi medsebojni tekmi v Pionirju, na kateri so po treh četrtinah še vodili, šele v zaključku pa morali podpisati predajo. "Poskušali bomo izkoristiti določene slabosti nasprotnika. Zelo pomembno je, katero moštvo bo vsililo ritem, ki mu odgovarja. Oni igrajo s stalnim kontaktom na zunanjih igralcih, in to bomo morali zdržati," pravi Džikić, ki še vedno ne more računati na oba mlada centra Tomaža Bolčino in Imrana Polutaka, Mirko Mulalić pa bo po dveh tednih odsotnosti jutri morda že v postavi.

NI PREDAJE V LOVU NA KONČNICO

Arsen Perić

Union Olimpija v lovu na Partizana, ki bo v tem krogu gotovo premagal Levskega, ne sme "kiksati", tudi z gostovanj mora prinašati točke. Na drevišnjem pri Igokei so zmaji sploh v vlogi favorita, pa čeprav v Laktaših še v nobenem od prejšnjih treh poskusov niso bili uspešni. A moštvo iz srbskega dela BiH je bilo takrat v boljšem stanju, kot je zdaj, ko zaseda predzadnje mesto z le petimi zmagami v 20 krogih. Vse so bile dosežene doma, žal je tam izgubila tudi Krka.
Igokea
je že pred časom menjala trenerja, a Željko Lukajić za zdaj še ni uspel spremeniti krivulje uspehov, trenutno je ekipa v nizu šestih porazov. Nikakor pa ne gre za slabo moštvo, sploh po tem, ko ga je pred kratkim okrepil Brady Heslip, ki slovi kot odličen strelec.

Olimpija je v BiH odšla brez poškodovanih Halila Kanacevića in Jake Brodnika, zato pa z avtobusom privržencev, ki jo bodo bodrili. Zmaji so dobili prvi dvoboj v Ljubljani, to je bila tekma, na kateri so še pet minut pred koncem zaostajali za 12 točk, nato pa odigrali kot prerojeni in slavili z 72:70. "Vse naše misli so zdaj popolnoma usmerjene na ligo ABA. Vsaka tekma je odločilna, kalkulacij ne poznamo in v Laktaše odhajamo z željo po novi zmagi. Ne poznamo predaje, še vedno upamo, da lahko dosežemo četrto mesto, ki vodi v končnico. Igokea je na domačem parketu nevarna. Nekoliko je prevetrila moštvo in s prihodom novega trenerja spremenila način igre. Zaustaviti moramo met z razdalje, pod košem pa igro močnega centra Bunića," pravi trener Aleš Pipan.