Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
07.02.2015 11:36:10
Deli članek:

Uh, uh, ne

Chris Paul je zakuhal seksistični škandal. In to ne v zasebnem življenju. Zvezdnik Los Angeles Clippersov se je po tekmi s Clevelandom pritoževal nad dosojeno tehnično napako, ki mu jo je dosodila – sodnica.

Dvanajsta zaporedna zmaga Clevelanda, ki potrebuje le še eno, da izenači klubski rekord, ter vse boljša igra LeBrona Jamesa in soigralcev, sta povsem padli v senco poražencev tega dvoboja. Oziroma poraženca Chrisa Paula, ki ni mirno sprejel tehnične napake (zgolj ene od petih, ki so jih Clippersi prejeli na srečanju), ki mu jo je na začetku tretje četrtine dosodila Lauren Holtkamp.

Verjetno ne bomo daleč od resnice, če rečemo, da bi jo Paul najraje že takrat na parketu poslal za štedilnik in da se je tudi po dvoboju, ko je svoj komentar objavil na spletu, moral zadrževati, da ni uporabil bolj sočnih izrazov, tudi žaljivk.
"Tehnična, ki sem jo dobil, je bila smešna. To je grozno. Nemogoče, da je to tehnična napaka. Vsakič želimo čim hitreje spraviti žogo v igro in jo prenesti na nasprotno polovico, in ko smo to storili, je dejala: 'Uh, uh, ne.' Samo vprašal sem jo, zakaj 'uh, uh', in že sem dobil tehnično. To je smešno. Če je tako, morda ta posel ni zanjo."

Reuters

Tudi to, kar je zapisal, je bilo povsem dovolj, da je sprožil vihar novih mnenj, ki so preplavila splet. "Dobrodošla v moškem svetu," je bilo med drugim mogoče prebrati med tistimi, ki so se postavili v bran Holtkampovi oziroma jih je zmotil zlasti zadnji stavek, v katerem so prepoznali seksizem oziroma antagonizem do nasprotnega spola – v vlogi sodnika oziroma sodnice seveda.

ŠELE TRETJA
Lauren Holtkamp je sicer "rookie" oziroma v ligi NBA sodi prvo leto, pred tem je šest let sodila tekme v razvojni ligi NBA. Že lani je bila sodnica na šestih tekmah lige NBA, letos pa dobila polno zaposlitev in s tem postala šele tretja profesionalna sodnica v zgodovini glavnih ameriških športov, kamor sodijo ameriški nogomet, bejzbol, košarka in hokej.

Pravzaprav bi tri lahko dali stran, saj so samo v ligi NBA do zdaj zaupali vodenje tekem tudi sodnicam. Prvi sta bili Violet Palmer in Dee Kantner, ki sta začeli soditi leta 1997. Kantnerjeva je po petih letih dobila nogo vodstva lige, češ da ni dovolj dobra. "Ni pokazala pravega napredka," so komentirali njen izbris s seznama sodnikov – kar je takrat prav tako sprožilo razprave o podcenjevalnem odnosu do žensk in zaprtem moškem krogu v športu –, Palmerjeva pa sodi še danes.

BARKLEY: MOTIL SEM SE

Profimedia

Že leta 2006 je pravico delila tudi v končnici, kar je bil naslednji velik korak, lani pa je bila tudi prva ženska, ki je sodila all-star tekmo. Palmerjeva je bila sodnica tudi na tekmi 16. decembra leta 2006 med Denverjem in New Yorkom, na kateri je izbruhnil pretep in je bilo izključenih vseh deset igralcev prvih peterk. Kot eni od dveh pionirk tudi njej ni bilo prizaneseno s kritikami na račun žensk. Charles Barkley je leta 1997 dejal: "To je moška igra in tako naj tudi ostane," a je pozneje, ko jo je videl na delu, spremenil mnenje. "Violet, motil sem se in se ti opravičujem. Boljša si kot onadva," je dejal po eni od tekem in pri tem pokazal na oba moška sodnika, ki sta še sodila tisto srečanje.

ZMENEK IN OSEBNA

Palmerjeva se je ubadala tudi s seksističnimi pripombami, na začetku njene kariere so jo igralci pogosto skušali zmesti oziroma jo pridobiti na svojo stran. "Če mi ne sodiš osebne napake, te bom peljal na zmenek," ji je nekoč prišepnil eden, a mu je le zabrusila: "Lahko me pelješ na zmenek, ampak osebna napaka ostaja."